Πολιτική|28.03.2024 07:29

Βλάχος για Φλωρίδη: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή» - Όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση της Νέας Αριστεράς

Νίκος Σβέρκος

Η χθεσινή εκδήλωση της Νέας Αριστεράς με τίτλο «Συγκάλυψη Τέλος – Να νικήσει το δίκιο» ανέδειξε μερικές από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις παραβίασης του κράτους δικαίου, αλλά και σημαντικά εμπόδια στην απόδοση της δικαιοσύνης. Τι είπαν επίσης οι Αλέξης Χαρίτσης, Γιάννης Σαμπάνης, Κατερίνα Παπανικολάου, Δημήτρης Ινδαρές και Δήμητρα Κεραμυδά.

Η ομιλία του Βαγγέλη Βλάχου, αδελφός του Βάιου Βλάχου, ενός από τα 57 θύματα του εγκλήματος των Τεμπών, προκάλεσε αίσθηση στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η Νέα Αριστερά. Ομιλητές, πέρα από τον πρόεδρό της, Αλέξη Χαρίτση, ήταν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπήρξαν θύματα της συγκάλυψης ή ατιμωρησίας των υπαιτίων σε πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Βαγγέλης Βλάχος: Τριπλή συγκάλυψη του εγκλήματος

«Προσωπικά, δεν είχα ελπίδα και δεν έχω ελπίδα από καμία τέτοια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι θα κάνει κάτι που θα βοηθήσει» είπε ο Βαγγέλης Βλάχος, προσθέτοντας ότι «με ενοχλούν περισσότερο από όλα, όλα αυτά που πρέπει να ακούσουμε, όλα αυτά που λένε χωρίς κανένα σεβασμό, χωρίς καμία ντροπή απέναντι στους συγγενείς, στις οικογένειες που χάσαμε τους ανθρώπους μας και αγωνιζόμαστε».

Στην ερώτηση που του απηύθυνε ο Αλέξης Χαρίτσης για το πώς αντιμετωπίζει τα όσα λέγονται τον τελευταίο καιρό από κυβερνητικά χείλη για την τραγωδία των Τεμπών, ο Βαγγέλης Βλάχος ήταν λάβρος κατά του Γιώργου Φλωρίδη: «Το να ακούς τον υπουργό δικαιοσύνης να λέει ότι όποιος μιλάει για το μπάζωμα είναι για τα μπάζα, δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή. Και στεναχωριέμαι που όλοι οι συγγενείς πρέπει να ακούμε όλους αυτούς να μας προσβάλλουν διαρκώς με κάθε ευκαιρία».

Ο Βαγγέλης Βλάχος αναφέρθηκε στην τριπλή -όπως είπε- συγκάλυψη του εγκλήματος, την κυριολεκτική με το «μπάζωμα» του χώρου, την επικοινωνιακή, με χαρακτηριστικότερη την «εξαφάνιση» του θέματος των Τεμπών όταν προκηρύχτηκαν εκλογές, και την πολιτική, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία «σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις ψήφισε εναντίον της αλήθειας». «Το κράτος δικαίου πρέπει καθημερινά να το προστατέψουμε με τα λόγια και τις πράξεις μας» πρόσθεσε ο Βαγγέλης Βλάχος και κατέληξε λέγοντας: «Θα αγωνιζόμαστε για πάντα, για τη δικαιοσύνη. Hasta la justicia siempre».

Αλέξης Χαρίτσης: Ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις μονταρισμένες συνομιλίες

«Ακούμε συχνά πως θα χυθεί άπλετο φως. Το έχουμε ακούσει σε διάφορες παραλλαγές. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ με κυβερνητική πρωτοβουλία. Για να μπει το φως πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι ρωγμές που μαζί πρέπει να ανοίξουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ενώ υπογράμμισε πως «πιστεύουμε στη δύναμη της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στη δύναμη των ανθρώπων που δεν συμβιβάζονται, που με τη δράση τους έσπασαν και σπάνε το τείχος της σιωπής, που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, που δίνουν τη μάχη για το δίκιο».

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στις μονταρισμένες συνομιλίες πριν από την τραγωδία των Τεμπών, καταλογίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «είχε το θράσος να τις επικαλεστεί» παρότι γνώριζε την αλήθεια. Σημείωσε, δε, πως «αυτό το τσουνάμι των εξελίξεων ανάγκασε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να υπερβούν τις πολιτικές τους αγκυλώσεις και να καταθέσουν πρόταση μομφής».

Γιάννης Σαμπάνης: Κυνηγός δεν θα ρίξει 38 κάλυκες

Ο πατέρας του Νίκου Σαμπάνη, του 20χρονου που τον Οκτώβριο του 2021 έπεφτε νεκρός από βροχή σφαιρών αστυνομικών στο Ρέντη, αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που έζησε όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του γιου του. «Μου είπαν, ελάτε να δείτε το παιδί σας που είναι κρατούμενος. Δεν μου είπαν ότι είναι δολοφονημένος» είπε ο Γιάννης Σαμπάνης. Συνέχισε λέγοντας «στην ΓΑΔΑ μου έδειξαν τον γιο μου στον υπολογιστή. Τον γνώρισα. Μετά μου έδωσαν συλλυπητήρια γιατί ο γιος σας έχει σκοτωθεί».

«Ο γιος μου έφαγε 38 κάλυκες. Και κάποιος που πάει να κυνηγήσει δεν θα ρίξει 38» είπε ο Γιάννης Σαμπάνης και υπενθύμισε πως «αυτό που ζήτησα είναι δικαιοσύνη. Για να τα καταφέρουν τα τρία μωρά που έχει αφήσει ο Νίκος μου να επιζήσουν».

Κατερίνα Πανανικολάου: Υπήρξαν αποκλίσεις στη νομιμότητα

«Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε η μαγική ούτε η μοναδική απάντηση του κράτους δικαίου στις δυσλειτουργίες της δημοκρατίας» είπε το πρώην μέλος της ΑΔΑΕ, επισημαίνοντας πως «η δημοκρατία είναι πολύπλοκο, ευαίσθητο και ιδιαίτερα απαιτητικό πολίτευμα. Δεν αρκείται μόνο στη δικαιοσύνη. Απαιτούνται πολλαπλά θεσμικά αντίβαρα και αμοιβαίοι έλεγχοι».

«Η ΑΔΑΕ ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει την Βουλή για ό,τι κατέγραψε σε σχέση με την ΕΥΠ» ανέφερε η Κατερίνα Παπανικολάου, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ για να ενημερώσει τόσο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και την αρμόδια εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές.

Αναφερόμενη στην γνωμοδότηση του Ισ. Ντογιάκου, είπε πως αυτή «περιόριζε τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ», πρόσθεσε με νόημα ότι στην όλη «υπήρξαν αποκλίσεις από την αρχή της νομιμότητας», ενώ κάλεσε τους παριστάμενους να εξετάσουν «πώς ενεργοποιήθηκαν οι εγκατεστημένοι μηχανισμοί της ελληνικής πολιτείας, πόσο κατάφεραν να διαχειριστούν τη συγκεκριμένη απόκλιση και πόσο αποτελεσματικοί ήταν»

Δημήτρης Ινδαρές: Οι αστυνομικοί δεν κατηγορήθηκαν ποτέ

Ως μια «γελοία υπόθεση στην αφετηρία της» περιέγραψε την δική του υπόθεση ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, που τον Δεκέμβριο του 2019 είδε πάνοπλους αστυνομικούς να εισβάλουν στο σπίτι του. «Μας έδειραν, μας έβρισαν, μας έδεσαν, μας κάλυψαν με κουκούλα, προχώρησαν σε απίστευτο σεξιστικό παραλήρημα σε βάρος της συζύγου μου» είπε ο σκηνοθέτης, επισημαίνοντας ότι «το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι αυτό που ακολούθησε τα επόμενα τρία χρόνια. Μια οικογένεια με όνομα και επώνυμα αντιμετώπισε τέσσερις ανώνυμους αστυνομικούς».

«Ένα ολόκληρο σύστημα δούλεψε για να στήσει ένα σενάριο που θυμίζει Χιλή Πινοσέτ έως σταλινικά καθεστώτα» ανέφερε ο σκηνοθέτης, σημειώνοντας ότι σε αυτό το σκηνικό συμμετείχαν και δύο κορυφαίοι υπουργοί. «Δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωση αν δεν τιμωρηθούν οι άνθρωποι που έστησαν αυτή την ιστορία» συμπλήρωσε και γνωστοποίησε πως «δεν αθωώθηκαν οι αστυνομικοί γιατί απλά δεν κατηγορήθηκαν ποτέ».

Δήμητρα Κεραμυδά: Τα θύματα επανατραυματίζονται

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής για την πολύκροτη υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη μίλησε για το αποτρεπτικό μήνυμα που στέλνεται στα θύματα, καθώς τα θύματα ωθούνται «να μην έρχονται μπροστά και όταν έρχονται μπροστά να τιμωρούνται». Με αυτόν τον τρόπο, συμπλήρωσε «τα θύματα επανατραυματίζονται», ενώ σημείωσε πως συχνά «η δικαιοσύνη ασθμαίνει στο να φτάσει την κοινωνία».

Η Δήμητρα Κεραμυδά περιέγραψε τα εμπόδια που βρήκαν οι καταγγέλλουσες, που σχετίζονταν τόσο με την παρέλευση του 18μηνου όσο και με νομικές περιπέτειες που αντιμετώπισαν αργότερα, και σημείωσε με νόημα ότι «η δικαιοσύνη όταν έρχεται μια τέτοια υπόθεση μπροστά της, δεν θέλει να ασχοληθεί με το περαιτέρω, αλλά μόνο με αυτό που έχει μπροστά της. Γιατί ποιος ξέρει τι θα βρει…».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Βασίλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που αναφέρθηκε εκτενώς στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, και ο Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος θυμάτων παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

ειδήσεις τώραΑλέξης ΧαρίτσηςΤέμπηΝέα αριστεράΓιώργος Φλωρίδης