Πρόταση δυσπιστίας - Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή συγκάλυψης - Κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς θυμάτων
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΕυθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή επί της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις για το ζήτημα των Τεμπών.
Μάλιστα, ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των εκδοτικών συμφερόντων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. «Ο Κ. Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον τόπο τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων αντιπροσωπών του κι όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Όσοι νομίζουν ότι όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι», υπογράμμισε και με νόημα κάλεσε όλους όσοι έχουν πολιτικές βλέψεις να κατέλθουν στον πολιτικό στίβο. Είπε συγκεκριμένα: «Αν κάποιος επιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοικτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος όχι μέσω πληρεξούσιων. Ας έρθουν να κριθούν να συγκριθούν και να μετρηθούν!»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε ζητήματα αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «η τραγωδία των Τεμπών είναι βαθύτερη από μια απλή αφορμή για την κατάθεση της πρόταση δυσπιστίας. Γι' αυτό και θα μιλήσω για την αλήθεια σύμφωνα με τη δική μου οπτική. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα στη μνήμη όσων χάσαμε. Μόνο αυτοί απ' όλους μας έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία.
Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν το τόπο χωρίς αν αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Και χωρίς να πιστέψω ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν πιο πολύ από τους άλλους. Και σήμερα προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πατρίδα μας. Διαχρονικά κενά τους κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Θέλησαν να κάνουν κομματικό λάβαρο την οδύνης. Να την μετατρέπουν σε εργαλείο για να χτυπήσουν κυβέρνηση και εμένα προσωπικά. Διολίσθησε στα μονοπάτια της θλιβερής αντιπαράθεσης».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι δεν μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε. «Ήταν ένα σφάλμα και πάνω σε αυτό το κενό πληροφοριών φύτρωσαν σενάρια συνωμοσίας. Κάποιοι επιτήδειοι έριξαν τον σπόρο της αμφιβολίας προς την ίδια τη δικαιοσύνη». «Κυνικές και ανήθικες πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους πόνου. Έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ερωτήματα ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση. Βαδίζοντας σε έναν τυφλό δρόμο. Εισάγετε με θράσος στην προπαγάνδα άλλων εποχών. Μπάζωμα συγκάλυψη μονταζιέρα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
«Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε τέτοια πράγματα;»
Ταυτόχρονα επιτέθηκε με σφοδρότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ήθελαν να εμφανίσουν την κυβέρνηση δίχως ενσυναίσθηση. «Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των αρχών. Γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει το δεδομένο; Έφυγα και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό είχα δει. Και το μέλημα μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους; Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε τέτοια πράγματα. Αυτή ήταν η έννοια μου;» Ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης γιατί έγιναν 7 παραβιάσεις γιατί ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω κ ένα άνθρωπος αν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, θα είχε γίνει το ατύχημα. Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι που η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί; Η Ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.
Τι είπε για την 717
Αναφερόμενος στη σύμβαση 717 είπε: «Ναι είναι πιθανό σχεδόν βέβαιο ότι αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί το ατύχημα. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή».
Στη συνέχεια τόνισε ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και πως έδωσε 6 παρατάσεις ο Χρήστος Σπίρτζης. «Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας δώσατε μια σύμβαση με προβλήματα και ο υπουργός πήρε μια απόφαση. Ή θα την καταργούσε ή θα πήγαινε να την ολοκληρώσει. Και ήταν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε για την καθυστέρηση αλλά να γίνει δεκτή η εισήγηση του Ευρωπαίου εισαγγελέα ότι έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Πως νοείται ένας ευρωπαίος εισαγγελέας να κάνει παρέμβαση σε μια ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει τα όρια της αρμοδιότητά της».
Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες θέλει κατηγορητήριο και προανακριτική. Μας είπε ο k. Φάμελλος να κάνουμε μια προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη, που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Και μιλάτε για κράτος Δικαίου. Να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο. Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας σύμβασης και μια τραγωδία, τότε ρωτώ: όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε αν είχαμε 112 να είχαν σωθεί ζωές. Ζητήσαμε εμείς να αποδοθούν ευθύνες στον παπά που δεν υλοποίησε το 112 ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Μαζί με λίγους το 2007 είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, που θυμίζω εμπίπτει ο Σπίρτζης. Αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό όχι εσείς.
«Στην συνείδηση όλων μας και του κ. Καραμανλή θα πλανάται το βάρος ότι αν είχε τελειώσει η 717 το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς αν αυτό ήταν έτοιμο από το 2016. Στείλατε μέχρι και εφημερίδες που έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί μάλλον έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση κι όχι την κυβέρνηση. Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που γνωρίζαμε εδώ και ένα χρόνο.
Όλα αυτά γίνονται στην υπηρεσία ενός στόχου να πέσει ο Μητσοτάκης. Με νωπή λαϊκή ετυμηγορία. Με τη συμπεριφορά και τις ακρότητες και το λεξιλόγιο ποδοπατάτε το συλλογικό πένθος και εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», είπε ο πρωθυπουργός.
Τι είπε για το δημοσίευμα
Σε ό,τι αφορά το περιβόητο δημοσίευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε: «Ενώ για τα Τέμπη συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε καταθέσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας. Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως. Φαίνεται ότι έχει αναιρεθεί από τις πρώτες ημέρες. Από τις 2 Μαρτίου το ξέραμε, δεν λέει τίποτα καινούργιο και ενώ δεν υπάρχει περιεχόμενο υιοθετείται από εσάς και θέτετε θέμα δυσπιστίας. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά», πρόσθεσε.
Προσωπική επίθεση σε Κασσελάκη
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές ζητώντας «να σταματήσει ο φαντάρος των 20 μερών τις ανιστόρητες ανοησίες».
«Ας μάθει ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας από ηττημένους τους νικητές. Ο κ. Κασσελάκης είναι απλά φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να είναι φαιδρός ή υπονομευτής του πολιτεύματος. Μάλλον θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Θα καταφέρετε το αμίμητο να είστε τρίτο κόμμα μετά τον κ. Κασελλάκη».
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης