Πολιτική|01.04.2024 07:24

Ευρωεκλογές 2024: Οι κινήσεις Μητσοτάκη για την αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών κινείται η κυβέρνηση, με ένα μπαράζ κινήσεων να είναι σε εξέλιξη για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος. Την Παρασκευή ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει κλειδώσει οριστικά το ευρωψηφοδέλτιο (ήδη έχουν ανακοινωθεί 28 ονόματα). Παράλληλα θα αυξηθούν οι περιοδείες του Κυριακου Μητσοτάκη, που το Σάββατο επισκέφθηκε το Μοσχάτο ενώ αύριο πρόκειται να πάει στα Καλάβρυτα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν και τις νεότερες δημοσκοπήσεις, όπου θα αποτυπώνεται πως είδαν οι πολίτες την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη αλλά και τις παραιτήσεις των Σ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκου. Αυτό που αναγνωρίζεται στην Πειραιώς είναι πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δοθεί  έμφαση στην οικονομία (ήδη ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ) αλλά και σε μία ατζέντα καθημερινότητας.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλαρή ψήφος και τονίζεται η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης. Ειδικότερα επισημαίνεται η ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ενώ ένα από τα διλήμματα που θα μπουν στους ψηφοφόρους είναι διατήρηση της στραθερότητας ή επιστροφή στις περιπέτειες. Από τους « γαλάζιους» επισημαίνεται ακόμα  πως οι ευρωεκλογές  είναι πολύ σημαντική κάλπη και για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, αλλά και για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην αντιπολίτευση 

Χθες στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα βέλη στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε πως επιχειρεί «πολιτική τυμβωρυχία του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών». Παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και σε ό,τι αποφασίσει εκείνη, ενώ τόνισε πως «δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες».

Δεδομένο είναι πως στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές θα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με την κυβέρνηση να επιδιώκει ανοίγματα προς το κεντρώο κοινό άλλα παράλληλα να στοχεύει και στην συσπείρωση δεξιών ψηφοφόρων. Άλλωστε δεν περνά απαρατήρητο πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. και στην Πειραιώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο και προσώπων που να μπορούν να μιλήσουν σε ένα παραδοσιακό κοινό. 

Τα πρόσωπα στο Μαξίμου 

Μετά την «έξοδο»  από το Μαξίμου των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρο Παπασταύρου περισσότερες αρμοδιότητες θα έχουν οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Παύλος Μαρινάκης (είναι άλλωστε και κυβερνητικός εκπρόσωπος) και Θανάσης Κοντογεώργης. Ενεργότερο ρόλο θα έχει  o γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής, ενώ δυνατά έπαιζε το Σαββατοκύριακο το όνομα του Μιχάλη Μπεκίρη (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή). Το πιθανότερο είναι σήμερα θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο προσώπων.

Τέμπηειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024Νέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογές