Πολιτική|05.04.2019 07:34

ΚΙΝΑΛ: Με τρίπτυχο «οδηγό» στις εκλογές

Φώφη Γιωτάκη

Καθαρά λόγια για καθαρές σχέσεις, που αποτελούν ταυτόχρονα και προειδοποιητικά µηνύµατα προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός του ΚΙΝΑΛ, προτιµά και αναδεικνύει στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου η Φώφη Γεννηµατά.

Λίγα 24ωρα µετά το Συνέδριο και εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 20 Απριλίου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέλεξε να συνοψίσει την πολιτική «πλατφόρµα» σε ένα τρίπτυχο, το οποίο ενέκρινε και «χειροκρότησε» θερµά η Κοινοβουλευτική Οµάδα κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Αυτόνοµη πορεία, αυτοδύναµη στρατηγική και πρωταγωνιστικός ρόλος» είναι το τρίπτυχο που η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής συµπληρώνει µε την προειδοποίηση και την... ταµπακιέρα «όποιος αµφισβητεί και διαφωνεί µε το τρίπτυχο τότε θέτει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων». Η σχετική συζήτηση προηγήθηκε της λεπτοµερούς ανάλυσης του ρόλου που έχει και επιδιώκει να αποκτήσει το ΚΙΝΑΛ, ξεκινώντας από την προεκλογική περίοδο και φτάνοντας µπροστά στα µετεκλογικά διλήµµατα που αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας µε προοδευτικό πρόσηµο.

Οι παρόντες βουλευτές (απόντες ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και η Χαρά Κεφαλίδου που είχαν ενηµερώσει για τους λόγους) εκλήθησαν και κατέθεσαν στο «τραπέζι» τις απόψεις τους, ενώ η κυρία Γεννηµατά έδειξε αποφασισµένη να προχωρήσει υπέρ της µίας και ενιαίας «γραµµής» και αισιόδοξη για το αποτέλεσµα των προσεχών εκλογικών αναµετρήσεων.

Οι πληροφορίες µάλιστα λένε ότι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επικρότησαν τη στάση που συνοδεύεται από το κεντρικό πολιτικό σύνθηµα «Ξανά µπροστά» και δεσµεύτηκαν ότι θα περιφρουρήσουν τις οµόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου, που οδηγούν και στα βασικά συµπεράσµατα για την απάντηση προς τα ερωτήµατα περί µετεκλογικών συνεργασιών. «∆εν έχω σκοπό να αλλάξω το πλαίσιο που έχουµε συµφωνήσει. Εχουµε συµφωνήσει ένα πλαίσιο.

Το παρουσιάσαµε, είναι ξεκάθαρο, είναι σαφέστατο, είναι ένα πλαίσιο µε το οποίο απευθυνόµαστε στον ελληνικό λαό και δεν έχω σκοπό να το αλλάξω» εξήγησε η κυρία Γεννηµατά και στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, όπου υπογράµµισε την εκτίµησή της ότι δεν θα παραστεί λόγος να τροποποιηθεί ο «οδικός χάρτης». Αλλά ακόµη και αν αµφισβητηθεί -προσέθεσε- ο πυρήνας του µετεκλογικά, τότε τις καθαρές λύσεις θα δώσει το διαρκές Συνέδριο, που δεν χρειάζεται τη χρονοβόρα διαδικασία της εκλογής συνέδρων, µέσα στη «φωτιά» των µετεκλογικών εξελίξεων.

Το σίγουρο είναι ότι πρώτος σταθµός και ταυτόχρονα αφετηρία εξελίξεων για το Κίνηµα Αλλαγής είναι οι ευρωεκλογές στις 26 Μάη, εφόσον πάντα δεν προηγηθούν ή δεν συµπέσουν οι εθνικές εκλογές. Η ίδια η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αποφεύγει να προβλέψει ποσοστά, ωστόσο δεν έκανε τυχαία και δηµοσίως την εκτίµηση ότι το εκλογικό αποτέλεσµα του ΚΙΝΑΛ θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών. Οι καλά γνωρίζοντες επισηµαίνουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί εφικτό τον στόχο για διψήφιο ποσοστό και τον βασίζει στο κλίµα συσπείρωσης που εισπράττει από τις περιοδείες της αρχηγού και των στελεχών του ΚΙΝΑΛ ανά την Ελλάδα.

«∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι και στις ευρωεκλογές κανείς ψηφίζει µε τη σκέψη στο τι γίνεται στη χώρα του. Οµως εγώ θέλω να γίνει σαφές ποιο είναι το διακύβευµα αυτών των εκλογών» είπε, εν όψει της ευρωκάλπης και υπέρ των ευρωσοσιαλδηµοκρατών, η κυρία Γεννηµατά, αποδοµώντας συνάµα την προοπτική στήριξης της συντηρητικής πλατφόρµας και του κ. Βέµπερ ή της Ευρωπαϊκής Ενωµένης Αριστεράς, στη «λογική» ότι είναι άγνωστη η στάση της στην τελική αναµέτρηση στην Ευρώπη.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ