Κασσελάκης: Γιατί επιμένει σε πρόωρες εκλογές - Οι δημοσκοπήσεις και ο «πρωθυπουργός εν αναμονή»
Νίκος ΣβέρκοςΜε ιδιαίτερη επιμονή θέτει σε καθημερινή βάση ο Στέφανος Κασσελάκης το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, δύο μήνες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών. Η Κουμουνδούρου θεωρεί πως η τακτική αυτή δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κάλπης για το ευρωκοινοβούλιο, ενώ αυξάνει και την πίεση στο Μαξίμου για μια σειρά κεντρικά πολιτικά ζητήματα που «κοστίζουν» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Κάν΄το όπως ο Μητσοτάκης»
Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέφερε χτες το ζήτημα αναρτώντας για δεύτερη ημέρα άρθρο του στην «Καθημερινή» σχετικό με τις πρόωρες εκλογές. Κατά την πάγια τακτική του κατήγγειλε τα ΜΜΕ επειδή δεν το αναπαρήγαγαν και έθεσε εκ νέου το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες. Η κίνησή του αυτή δεν αφορούσε μόνο το να συντηρήσει την εντύπωση πως δέχεται πόλεμο από το μιντιακό κατεστημένο, αλλά αποσκοπούσε να επαναφέρει στην κεντρική πολιτική συζήτηση θέματα που κατά τους συνεργάτες του φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης.
«Ο Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές από το 2016, δυο μόλις μήνες πριν τις εκλογές. Τελικά έγιναν το 2019. Γιατί να μην ζητά και ο Κασσελάκης πρόωρες εκλογές, ενώ έχουν συμβεί τόσο πολλά;» αναρωτιόταν κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα γιατί επαναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης το αίτημα για εθνικές εκλογές. Ωστόσο, το σκεπτικό των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται στη μίμηση των κινήσεων που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ότι μετά το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για διπλές εκλογές, φύσηξε «ούριος άνεμος» στα φτερά του. Προς επίρρωση αυτού υπενθυμίζουν πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, στο ερώτημα εάν οι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές το 35% εμφανίστηκε θετικό και το 51% απάντησε πως δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Αυτό το εύρημα, που ήρθε μετά από μια ερώτηση προσωποποιημένη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται στην Κουμουνδούρου ως η καλύτερη επιβεβαίωση της επιλογής Κασσελάκη να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
«Πρωθυπουργός εν αναμονή»
Παράλληλα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ένα αίτημα όπως αυτό μεταφέρει τη συζήτηση σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, που προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από το άρθρο του στην «Καθημερινή» άρπαξε την ευκαιρία να μιλήσει για τα Τέμπη, την επιχείρηση συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας, την διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, την ακρίβεια, την οικονομία και την ασφάλεια. Δηλαδή για όλα τα ζητήματα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να απασχολούν τους πολίτες.
Στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως σε όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του «δεν περνούν τη βάση» και πως «οι συνεχείς αποτυχίες τους μεγαλώνουν το κλίμα δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία». Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε πρώτης τάξης ευκαιρία να εκφράσει το εκλογικό σώμα την απαρέσκειά του προς την κυβέρνηση και να μειωθούν τα ποσοστά της ΝΔ.
Η μείωση των ποσοστών της ΝΔ και μια εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ που θα προσεγγίζει τα εθνικά ποσοστά του, θα αποτελέσει για την Κουμουνδούρου απαρχή της «ανατροπής». Η Βούλα Κεχαγιά άλλωστε είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της (Real FM) ότι «είναι άλλο η κυβέρνηση να έχει το 41%, που το έχει από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, και άλλο να έχει 31 – 32% και το δεύτερο κόμμα να έχει 17, 18 ή 20%». Μια διαφορά δηλαδή κάτω από 15 μονάδες θα θεωρηθεί επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το διαρκές αίτημα για πρόωρες εκλογές, λοιπόν, μαζί με μια «καθαρή δεύτερη θέση» του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να επισπεύσει τις εξελίξεις και να καλλιεργήσει την εικόνα του Κασσελάκη ως «πρωθυπουργού εν αναμονή».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό