Πολιτική | 19.04.2024 10:33

Βορίδης: «Με Μπελέρη να στείλουμε μήνυμα στην Αλβανία - Δεν αντιλήφθηκα διαφωνία από το ΥΠΕΞ»

Newsroom

Υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης την υποψηφιότητα του προφυλακισμένου δήμαρχου Χειμάρας στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ απέρριψε τα δημοσιεύματά που θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να εξέφρασε την αντίθεση του λέγοντας «δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη ότι υπάρχει μία τέτοια διαφωνία από το ΥΠΕΞ».

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Αλβανία, όπως και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ωστόσο, «δεν σημαίνει πως ό,τι και να κάνει η Αλβανία η πορεία αυτή θα συνεχίζεται. Σημαίνει ότι εναρμονίζεται με τις γενικές αντιλήψεις και αρχές για το πως λειτουργούν τα κράτη εντός της ευρωπαϊκής ένωσης. Άρα σέβονται τις μειονότητες -εδώ έχουμε ελληνική μειονότητα – διασφαλίζουμε δίκαιη δίκη. Σέβονται του εκλεγμένους και τα αποτελέσματα των εκλογών».

Υπενθυμίζοντας την υπόθεση σε βάρος του Φρέντι Μπελέρη, επεσήμανε, «ο  εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας κατηγορείται με την κατάθεση ενός μάρτυρα που λέει ότι έχει χρηματιστεί από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες. Προφυλακίζεται μόνο αυτός και δεν του επιτρέπουν ούτε να ορκιστεί για να αναλάβει τα καθήκοντα του. Γίνεται μία δική με χίλια προβλήματα δικονομικά οδηγείται σε μία πρωτόδικη καταδίκη». 

Θέλουμε να υπερψηφιστεί για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Αλβανία

Ο υπουργός επικρατείας υπογράμμισε «θέλουμε να υπερψηφιστεί για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Αλβανία». «Που λέει θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Εμείς θέλουμε να προχωρήσετε, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Θα σέβεστε τη μειονότητα, τα δικαιώματα της, της το κράτος δικαίου, τους εκλεγμένους. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσετε».

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τον δήμο Χειμάρας όπου έχει εκλεγεί ο κ.  Μπελέρης, ο υπουργός επεσήμανε πως «το τι θα γίνει με τον δήμο εξαρτάται με την απόφαση του εφετείου στην Αλβανία. Όλοι με την κίνηση αυτή πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία που δίνει η Ελλάδα. Ότι πλέον αυτό γίνεται ένα ευρωπαϊκό ζήτημα».

Τι είπε για τις αναφορές περί συγκράτησης των διαρροών εκ δεξιών

Ο Μάκης Βορίδης απέρριψε την κριτική ότι με την επιλογή του Φρέντι Μπελέρη η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να συγκρατήσει τις διαρροές από τα δεξιά που προέκυψαν με την ψήφιση του νομού για την ισότητα στον γάμο. «Αν συμφωνήσουμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα κι ότι μαζί με τον συμβολισμό για το κράτος δικαίου έχει κι ένα πατριωτικό χαρακτήρα. Αφορά μόνο του δεξιούς; Δεν αφορά και τους κεντρώους;»

Κλείνοντας σημείωσε ότι επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο απηχεί στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, «Δεν φτιάνουμε τους αξιακές μας θέσεις για να πάρουμε ψήφους, αλλά προφανώς όποιος πολιτεύεται θέλει να ψηφίζεται», σχολίασε. 

Μάκης ΒορίδηςΝέα ΔημοκρατίαΑλβανίαΦρέντυ ΜπελέρηςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024