Πολιτική|03.05.2024 06:57

Ευρωεκλογές 2024: Προσπάθεια να ανακοπούν διαρροές προς τα δεξιά από την κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο, που μπορεί να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και σε μία χαλαρή ψήφο στα δεξιά, στοχεύει η κυβέρνηση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές 2024.

Στόχος η συσπείρωση δεξιών ψηφοφόρων

Στόχος είναι να συσπειρωθούν ψηφοφόροι που πέρυσι το καλοκαίρι επέλεξαν το κυβερνών κόμμα αλλά στην πορεία μπορεί να έχουν διαφωνήσει με συγκεκριμένες επιλογές (π.χ. το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο) και εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας  ψήφου διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί πάντως εδώ πως οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας έχουν αποκατασταθεί μετά από μία περίοδο ψυχρότητας μεταξύ των δύο πλευρών και χθες ο πρωθυπουργός παρακολούθησε  την Ακολουθία των Αγίων Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών. Είχε μάλιστα προηγηθεί η κοινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο  ασκούν κριτική σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά για το γεγονός πως επιχειρούν να  χρησιμοποιήσουν ακόμα και ευαίσθητα θέματα για να κερδίσουν ψήφους. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της χριστιανικής πίστης, ενώ αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια. Μάλιστα - μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή - επεσήμανε εκ νέου πως «δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, δε χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας»

Για την προσέγγιση ενός δεξιού κοινού από την Πειραιώς σημειώνεται πως στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι απαραίτητο να σταλεί μήνυμα συνέχισης της σταθερής πορείας της χώρας. Επισημαίνεται εμφατικά πως δεν μπορεί να υπάρξει κλίμα χαλαρότητας, καθώς το πρωί της 9ης Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν  με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όπως και στις εθνικές εκλογές πέρυσι.

Παράλληλα εντείνονται τα «γαλάζια» πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να συσπειρωθεί ένα ακροατήριο, που διατηρεί αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Πρόκειται για δεξιούς ψηφοφόρους στους οποίους η Πειραιώς θέλει να «μιλήσει»,  προβάλλοντας το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ευρωεκλογές αψήφιστα.

Ξεκινά μπαράζ περιοδειών μετά το Πάσχα

Αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει έναν κύκλο περιοδειών, όπου θα αναφέρεται στο διακύβευμα των ευρωεκλογών αλλά και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση σε τομείς, που ενδιαφέρουν ένα δεξιόστροφο κοινό, όπως το μεταναστευτικό (πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη) και η  αμυντική θωράκιση της χώρας

Μπροστά στη μάχη μπαίνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με έμφαση να δίνεται κυρίως σε περιφέρειες, όπου στις εθνικές εκλογές κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταγράψει υψηλά ποσοστά. Στο πλαίσιο αυτό  στη Βόρεια Ελλάδα  έχουν «επιστρατευτεί»  υπουργοί που είναι δημοφιλείς  στο γαλάζιο ακροατήριο και ειδικότερα  ο Νίκος Δένδιας έχει αναλάβει την Κεντρική Μακεδονία,  ο Άδωνις Γεωργιάδης την Δυτική  Μακεδονία και ο Χρήστος Σταϊκούρας την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024