Ευρωεκλογές 2024 : «Όχι» στον εφησυχασμό λέει η κυβέρνηση - Τα διλήμματα της κάλπης βάζει ο Μητσοτάκης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στο ψυχολογικό όριο του 33% (ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές) στο κυβερνών κόμμα ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει εφησυχασμός σε ένα τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το γεγονός άλλωστε πως η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνει- σύμφωνα με τις μετρήσεις- να κλείνει ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα ένα τμήμα των ψηφοφόρων να επιλέξει να πάει στην παραλία αντί για την κάλπη στις 9 Ιουνίου.
Ανεβάζουν ρυθμούς στην Πειραιώς
Στην τελική λοιπόν ευθεία προς τις ευρωεκλογές, καθώς απομένουν μόνο πέντε βδομάδες, από την Πειραιώς θέλουν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς και να πραγματοποιήσουν μια εκστρατεία γειτονιά - γειτονιά. Μετά το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να εντείνει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια και σύμφωνα με πληροφορίες στο πυκνό του πρόγραμμα έχουν ενταχθεί για αρχή η Άρτα και η Χίος. Στόχος άλλωστε είναι μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει επισκεφτεί όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ πραγματοποιεί σειρά επισκέψεων σε δήμους της Αττικής (πρόσφατα βρέθηκε στο Μαρούσι).
Παράλληλα να οργώσουν τη χώρα καλούνται υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη προκειμένου να προβάλουν την θετική ατζέντα της κυβέρνησης και να υπογραμμίσουν την κρισιμότητα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Μιλώντας πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές για «να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή από τη μία, μια άστοχη, επιπόλαιη επιλογή από την άλλη, χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες, ούτε τα επιμέρους παράπονα -που πάντα υπάρχουν- να θολώνουν τη συνολική πορεία του τόπου».
Τι δίλημμα της κάλπης
Το βασικό δίλημμα που μπαίνει από το κυβερνών κόμμα στους πολίτες λίγο πριν την καλοκαιρινή αναμέτρηση είναι «σταθερότητα ή νέες περιπέτειες» και σημειώνεται ότι πρέπει να σταλεί καθαρή εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας έχει ως βασικό σύνθημα το «σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη» και από την Πειραιώς θέτουν το ερώτημα ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα κρίσιμα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και το αγροτικό.
Τα πυρά στην αντιπολίτευση
Σε υψηλούς τόνους είναι τα πυρά που εκτοξεύονται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν πως μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η κυβέρνηση κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια (θα γίνει μετά το Πάσχα), καθώς το Μαξίμου εστιάζει σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως λέει παγίως «όχι σε όλα, ναι στο τίποτα» και πως εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Παράλληλα βέλη εκτοξεύονται και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορούν πως δεν καταθέτει αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας.
Την ίδια στιγμή σαφείς διαφορετικές γραμμές μπαίνουν και σε σχέση με τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, δε χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας»
Σταδιακά όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι και να περιοριστεί το ποσοστό της αποχής. «Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε « όποιο κόμμα κι αν στηρίζετε, στηρίζετε τελικά την ίδια τη δημοκρατία».
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης