Πολιτική|04.05.2024 21:47

Κόσμος: Καταγγέλλει λαθρεμπόριο καυσίμων και ακραίο περιβαλλοντικό κίνδυνο στον Λακωνικό Κόλπο

Newsroom

Λαθρεμπόριο καυσίμων και ακραίο περιβαλλοντικό κίνδυνο στον Λακωνικό Κόλπο καταγγέλλει το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ ζητώντας παράλληλα να δοθεί «τώρα μόνιμη λύση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, στις 29 Απριλίου ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης συνοδευόμενος από τις υποψήφιες ευρωβουλεύτριες με τον ΚΟΣΜΟ Ευδοκία Τσαγκλή, Χριστίνα Ευθυμιάτου και Μπεατρίς Σεμακούλα, πραγματοποίησαν αυτοψία εντός του Λακωνικού Κόλπου στο σημείο όπου πραγματοποιούνται μεταγγίσεις πετρελαίου από δεξαμενόπλοια.

Τι καταγγέλλει ο Πέτρος Κόκκαλης

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε ότι πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα η οποία συνδέεται με το λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου, υπογράμμισε τον ακραίο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την περιοχή από πιθανό ατύχημα και έθεσε την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της κατηγορώντας την ότι βαπτίζει το λαθρεμπόριο «συνήθη πρακτική διεθνώς» αρνούμενη να λάβει μέτρα.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg αποκαλύπτει ότι τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια μεταφέρθηκαν νοτιότερα, λόγω άσκησης του του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που προγραμματίστηκε από την 1 έως 9 Μαϊου. Μάλιστα, το έγκυρο διεθνές μέσο συνδέει τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων δεξαμενόπλοιων με το κλείσιμο από τη Δανία μιας ναυτιλιακής λωρίδας μέσω της οποία μεταφέρεται ρωσικό πετρέλαιο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και χαρακτηρίζει τον Λακωνικό Κόλπο ως «σημείο κλειδί» για την ανταλλαγή φορτίων μεταξύ πλοίων.

«Έστω και πολύ αργά και αφού χρειάστηκε ο ΚΟΣΜΟΣ και ο Πέτρος Κόκκαλης να βρεθούν στην περιοχή και να αναδείξουν το θέμα, η κυβέρνηση αντέδρασε. Τώρα όμως, απαιτούνται σοβαρές και μόνιμες λύσεις, ώστε να να μην επαναληφθεί η ίδια η κατάσταση σε μερικές εβδομάδες» σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει:

«Ο ΚΟΣΜΟΣ θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε συγκεκριμένες κινήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Θα ζητήσουμε ενημέρωση από όλα τα αρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα».

λαθρέμποριοΛακωνίακόσμοςΠέτρος Κόκκαληςειδήσεις τώρα