Πολιτική | 10.05.2024 07:12

Ευρωεκλογές 2024: Στο «στόχαστρο» της ΝΔ ο Κασσελάκης - Γιατί τον κατηγορούν

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πιο κοντά έρχονται οι ευρωεκλογές και από τη Νέα Δημοκρατία βάζουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν την Κουμουνδούρου πως λέει «όχι σε όλα, ναι στο τίποτα» και πως υιοθετεί έναν διχαστικό λόγο σε μια σειρά θεμάτων.

Ουσιαστικά από το κυβερνών κόμμα έχουν αποφασίσει να σηκώνουν το γάντι και να απαντάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, κοιτώντας με τον τρόπο αυτό και προς δύο μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων: Πρώτον απευθύνονται σε ένα μετριοπαθές κοινό που κινείται στο χώρο του κέντρου και το οποίο δεν αρέσκεται στο υψηλούς τόνους και σε ακραίες αντιπαραθέσεις. Δεύτερον εστιάζουν σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας με αντίΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, που ενδεχομένως σκέφτονται να ψηφίσουν χαλαρά στις ευρωεκλογές και κοιτάνε προς μικρότερα κόμματα.

Με δεδομένο πως απομένουν λιγότερες από 30 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές από την Νέα Δημοκρατία σκοπεύουν να εντείνουν την πίεση προς το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν πως δεν έχει αξιόπιστη πρόταση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τοποθέτηση του κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη πως εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις και έθεσε το ερώτημα πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Για να συνεχίσει τα βέλη, λέγοντας ότι «και βέβαια, κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε ουσιαστικά οδηγεί τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία».

Παράλληλα από το κυβερνών κόμμα εξαπολύουν βέλη στον κ. Κασσελάκη για δηλώσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να σημειώνει πως στο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη «η τοξικότητα δεν είναι συνιστώσα αλλά κυρίαρχη γραμμή». Σε συνομιλία του κ. Κασσελάκη με υγειονομικούς στην Πρέβεζα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, που σημείωσε πως «από το αλήστου μνήμης «έπρεπε να τους χώσω 5 μέτρα κάτω από τη γη» του κ. Πολάκη, στο «θα τους ξεσκίσω» του κ. Κασσελάκη, μια αλλαγή ηγεσίας δρόμος… Να τον χαίρονται… Και τον νέο τους Πρόεδρο και τον πολιτικό πολιτισμό τους!». Με την Κουμουνδρούρου να απαντά σε υψηλούς τόνους στη Νέα Δημοκρατία και την πολιτική αντιπαράθεση να χτυπά κόκκινο.

Στην τελευταία στροφή προς τις κάλπες από το κυβερνών κόμμα βάζουν όλο και εντονότερα τα διλήμματα επάνω στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές. Με κομματικά στελέχη να επισημαίνουν πως τα διλήμματα αυτά έχουν αποτύπωμα ευρωπαϊκό και εθνικό. Ειδικότερα ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους… γαλάζιους είναι «σταθερότητα οι νέες περιπέτειες», ενώ εμφατικά μπαίνει και το ερώτημα «ποια πολιτική δύναμη μπορεί να ενδυναμώσει τις ελληνικές διεκδικήσεις την Ευρωβουλή».

Περιοδείες με θετικό αφήγημα

Ψηλά στην ατζέντα διατηρεί το Μέγαρο Μαξίμου τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς εκεί αναμένεται να κριθεί τελικά η μάχη της κάλπης. Η ακρίβεια, η υγεία και η ασφάλεια είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες, που περιμένουν να δουν απτά αποτελέσματα. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, καθώς από την κυβέρνηση αποδέχονται σχετική πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Χίο και το Σάββατο αναμένεται να ακολουθήσει επίσκεψη στην Χαλκίδα, εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα. Παράλληλα, μικτά κλιμάκια υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών καλούνται να οργώσουν τη χώρα και να τονίσουν τα όσα έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση αλλά και το σχέδιο της επόμενης μέρας (με βαρύτητα να δίνεται σε έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο).

Από την κυβέρνηση θέλουν να επιταχύνουν και την ψήφιση μία σειράς κομβικών νομοσχεδίων και να μη φανεί πως το δρόμο προς τις ευρωεκλογές έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεταξύ άλλων αναμένεται να πάρουν το δρόμο για τη Βουλή τα νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και για τα μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ πρόκειται να ανακοινωθεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης