Πολιτική|11.05.2024 09:45

Ευρωεκλογές: Ποιες αλλαγές σχεδιάζει ο Μητσοτάκης μετά τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τέσσερις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ περιοδειών προκειμένου να τονίσει την κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης. Ωστόσο, παράλληλα στo Μαξίμου  σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για  τα πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν κομβικά πόστα εντός συνόρων αλλά και στην Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού αμέσως μετά τις ευρωεκλογές παραμένει «ζεστό», ωστόσο η έκταση των αλλαγών συνδέεται και με το εκλογικό αποτέλεσμα. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να πιάσουν τουλάχιστον 33%- ποσοστό που είχε πάρει το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019- ενώ επιδιώκουν και ένα double score από το δεύτερο κόμμα στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Ανασχηματισμός

Σε περίπτωση που οι «γαλάζιοι» πιάσουν τους στόχους αυτούς θα εγκαταλειφθεί το σενάριο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού και αν αποφασιστούν αλλαγές αυτές θα είναι χειρουργικού χαρακτήρα. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και επιλέγει στοχευμένες κινήσεις, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Πάντως με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι «γαλάζιοι» βουλευτές φροντίζουν να … τρέξουν για τις ευρωεκλογές και να προβάλουν το κυβερνητικό έργο. Υπενθυμίζεται πωσ τα μηνύματα που έχει επανειλλημένα εκπέμψει το Μαξίμου είναι πως όλοι κρίνονται και αξιολογούνται διαρκώς.   

Ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει το αν θα γίνει ανασχηματισμός έχει σχέση και με τον νέο Επίτροπο. Σε περίπτωση που αποφασιστεί να ανανεωθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά περιορίζεται το ενδεχόμενο αλλαγών σε κομβικά υπουργεία. Ο κ. Σχοινάς έχει δοκιμαστεί στο συγκεκριμένο πόστο και έχει καλή συνεργασία με πρόσωπα, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν. Βέβαια μένει να φανεί και πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες σε επίπεδο Ε.Ε. και αν θα υπάρξουν εκπλήξεις στο παρά πέντε (για παράδειγμα αν θα υπάρξει κάποια ανατροπή όσον αφορά στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν)

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ονόματα που έχουν εξεταστεί είναι του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, που είναι εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού. Τώρα αν τελικά δεν προκριθεί μια νέα υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά και κριθεί πως σε αυτή την συγκυρία δεν μπορεί να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης θα εξεταστούν εναλλακτικές υποψηφιότητες.

Σε αυτή την περίπτωση  για την επιλογή του προσώπου θα εξεταστεί και ποιο χαρτοφυλάκιο θα εξασφαλίσει η Ελλάδα. Για παράδειγμα στο ενδεχόμενο επιτρόπου Ενέργειας θα παίξει δυνατά το όνομα του Θόδωρου Σκυλακάκη.

Και μπορεί το θέμα αυτό να παραμένει ανοιχτό, ωστόσο φαίνεται πως κοντά σε οριστική απόφαση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόσφατα σε τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός εκτιμάται πως έδειξε προς μια δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, καθώς χαρακτηριστικά σημείωσε πως «έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό». Και προσέθεσε «νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτό που σας είπα».

Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

Αποφασισμένος να τρέξει σε  αυτή την δεύτερη τετραετία μια σειρά αλλαγών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  αξιοποιώντας το πολιτικό momentum και την καθαρή υπεροχή στο πολιτικό σκηνικό που πέτυχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο (θέμα που προκάλεσε και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ) και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τη νέα χρονιά στόχος είναι να ανοίξει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση και θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις.

Παράλληλα σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός άνοιξε και ένα ακόμα θέμα, που έχει σχέση με τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών (βέβαια αυτό δεν αφορά τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου). Ειδικότερα σημείωσε πως θα μπορούσε να εξεταστεί ένα μεικτό σύστημα, όπου κάποιοι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται εν είδει βουλευτών Επικρατείας (δηλαδή από μία ενιαία λίστα που θα καθορίζεται από την ηγεσία του κόμματος) και οι υπόλοιποι- που θα είναι και οι περισσότεροι- θα εκλέγονται με σταυρό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου είχε εξεταστεί πριν από κάποιους μήνες το ενδεχόμενο η εκλογή των ευρωβουλευτών να γίνεται με λίστα ή έστω να «σπάσει» η χώρα σε περιφέρειες (και να εκλέγεται  συγκεκριμένος αριθμός ευρωβουλευτών ανά περιφέρεια). Όμως τελικά τα σενάρια αυτά εγκαταλείφθηκαν και αποφασίστηκε να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα, καθώς εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό τρέχουν όλοι οι  υποψήφιοι ευρωβουλευτές και επομένως είναι ευκολότερη η επίτευξη υψηλών ποσοστών συσπείρωσης.

Σπριντ μέχρι τις κάλπες

Σε αυτή την  συγκυρία βέβαια από το Μαξίμου δίνεται έμφαση στη μάχη των ευρωεκλογών και σε όλες τις δημόσιες  παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στο διακύβευμα της κάλπης. Από την Χίο επεσήμανε «η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των εκλογών» και προσέθεσε πως «οι πολίτες ας στείλουν και πάλι μήνυμα ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εντολή την οποία μας έδωσαν τον περασμένο Ιούνιο να κυβερνήσουμε για μία τετραετία και να δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που η χώρα έχει τόσο ανάγκη». 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «επειδή ακούω διάφορους από την αντιπολίτευση να ισχυρίζονται ότι οι ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας, τους απαντώ: Σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης». Όσον αφορά στη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης είπε πως «είναι η τετραετία των μεγάλων δομικών αλλαγών που θα βάλουν για τα καλά την Ελλάδα σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρώπη».

ΕυρωεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέγαρο Μαξίμουειδήσεις τώραανασχηματισμόςευρωεκλογές 2024