Πολιτική|14.05.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανώς σκληρή «γραμμή» για Τουρκία και Αλβανία - Δεν μνημόνευσε τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Σβέρκος

Ιδιαίτερα σκληρή στάση κρατά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑστα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δείχνοντας πώς εννοούσε ο Στέφανος Κασσελάκης την κατ΄ αυτόν «Πατριωτική Αριστερά».

Για ένα ακόμα 24ωρο η Κουμουνδούρου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για υποχωρητικότητα έναντι των γειτόνων της Ελλάδας.

Καταλογίζει «υποχωρητικότητα» στην κυβέρνηση

Ενδεικτική της σκλήρυνσης της φρασεολογίας του, ο ΣΥΡΙΖΑ εχτές σχολιάζοντας τις κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε σε «συστηματική υποχωρητικότητα» της Αθήνας που θέτει «σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ανοίγει «το δρόμο στην τουρκική κυβέρνηση να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ενώ έκανε λόγο για «λογική στρουθοκάμηλου» που ακολουθεί μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα.

Πρωτοφανώς σκληρά ήταν όμως και τα σχόλια κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Ράμα, την οποία η Κουμουνδούρου είχε χαρακτηρίσει «προκλητική ενέργεια» λόγω της σύμπτωσης με την επέτειο σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη. Μακριά από την κριτική που αφορούσε το ακροδεξιό παρελθόν του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε αυτήν την περίπτωση πως έχει υιοθετήσει υποχωρητική στάση έναντι του Αλβανού πρωθυπουργού. Σε αυτό το πλαίσιο είχε ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Βούλα Κεχαγιά καταλόγισε ευθύνες την κυβέρνηση μέχρι και για το ότι διοργανώθηκαν στο παρελθόν «εκθέσεις ζωγραφικής στο Ζάππειο, προσφέροντας στον Έντυ Ράμα, ως σύμμαχο της χώρας και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού, τον χώρο του Ζαππείου για να παρουσιάσει τα εκθέματά του».

Ξέχασε τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την Κουμουνδούρου να γνωστοποιεί ότι θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας, που επί πέντε χρόνια δεν ψηφίζει η ΝΔ λόγω του τελεσιγράφου που είχε δώσει παλαιότερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο το γεγονός που προκάλεσε σχόλια ήταν το γεγονός πως στις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπήρχε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ή την κυβέρνησή του.

Ωστόσο ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να υπενθυμίσει τον κομβικό του ρόλο στην επίτευξη της Συμφωνίας, καθώς είχε επικοινωνία με τον τότε ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως είναι αναγκαία η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα σχετικές πρωτοβουλίες.

ειδήσειςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΤουρκίαΑλβανία