Πολιτική|03.05.2019 14:53

Τα «ανοίγµατα» Δούρου και οι φαν Πατούλη

Newsroom

Με τον Γιώργο Πατούλη να πλειοδοτεί σε συνθήµατα και χειροκροτήµατα υποστηρικτών, τη Ρένα Δούρου να µιλά για συνεργασίες χωρίς αυτές να επιβάλλονται από την µπότα της τροϊκανής κατοχής, τον Γιάννη Σγουρό να προειδοποιεί πως τίποτε δεν θα προχωρήσει µετεκλογικά εάν δεν συµπράξουν τουλάχιστον τρεις παρατάξεις και τον Γιάννη Πρωτούλη να σηµατοδοτεί την ανάγκη µιας ισχυρής αντιπολίτευσης από το ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε το πρώτο ντιµπέιτ µεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής στον «Ιανό». Το πατάρι του κεντρικού βιβλιοπωλείου αλλά και ο εξωτερικός χώρος γέµισαν ασφυκτικά από υποστηρικτές των τεσσάρων υποψηφίων, σχεδόν δύο µήνες µετά την αντίστοιχη διαδικασία για τον Δήµο Αθηναίων.

Η συντονίστρια της συζήτησης, δηµοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, χρειάστηκε πολλές φορές να απευθύνει έκκληση για να ανοίξουν διάδροµοι διαφυγής, να καθίσουν οι όρθιοι και να κάνουν ησυχία, ενώ η διαδικασία γενικώς στάθηκε σε ένα επίπεδο χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις, χωρίς όµως και να «ανοίγουν χαρτιά» µε απαντήσεις σε δύσκολα θέµατα. Οι υποψήφιοι γνώριζαν από πριν ότι θα απαντούσαν σε πέντε διαφορετικές θεµατικές που αφορούσαν: τις αρµοδιότητες της περιφέρειας, τη διαχείριση απορριµµάτων, τον ρόλο της στην οικονοµική ανάπτυξη, την Πολιτική Προστασία και τη δυνατότητα συνεργασιών µετεκλογικά λόγω απλής αναλογικής. Η Ρένα Δούρου είπε ευθέως ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει τις µητροπολιτικές αρµοδιότητες που θα επιθυµούσε. Αναφέρθηκε, µάλιστα, στην προοπτική να αναλάβει η περιφέρεια το γκρέµισµα των αυθαιρέτων και ρώτησε τους αντιπάλους της αν συµφωνούν χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Γιώργος Πατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ευνοεί την αποκέντρωση αρµοδιοτήτων και δήλωσε έτοιµος να τις διεκδικήσει, ενώ και ο Γιάννης Σγουρός µίλησε για το κράτος που είναι ο «µεγάλος ασθενής» και πρέπει να αφήσει την αυτοδιοίκηση να πάρει πρωτοβουλίες. Ο Γιάννης Πρωτούλης άσκησε κριτική και στους τρεις ανθυποψηφίους του λέγοντας ότι προέρχονται από κόµµατα που ψήφισαν µνηµόνια, αποδυνάµωσαν την αυτοδιοίκηση και έδωσαν αρµοδιότητες σε επιχειρήσεις µε σκοπό το κέρδος.

Επέκρινε τις ελλιπείς υποδοµές σε αποχέτευση, νοσοκοµεία, σχολικά κτίρια και άλλους τοµείς, ζητώντας απ’ όσους παρακολουθούσαν να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να έχει ισχυρή φωνή. Με τον τρόπο του όµως προσδιόρισε ότι η φωνή αυτή θα ακούγεται από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, καθώς ξεκαθάρισε ρητά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί µε καµία άλλη παράταξη µετεκλογικά. Υπενθυµίζεται ότι για να έχει µια παράταξη αυτοδυναµία σε περιφερειακούς συµβούλους θα πρέπει να λάβει την πρώτη Κυριακή πάνω από το 50% των ψήφων.

Για το ακανθώδες θέµα της διαχείρισης των απορριµµάτων, οι Γιώργος Πατούλης και Γιάννης Σγουρός συµφώνησαν πως χρειάζεται σχεδιασµός από την αρχή µε τη συµµετοχή και ιδιωτών. Η κ. Δούρου τόνισε πως διαψεύστηκαν όσοι απειλούσαν από το 2014 ότι η Αθήνα θα γίνει Νάπολη, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας µε δήµους και ζήτησε βοήθεια προκειµένου να «µην τιναχτεί στον αέρα ο περιφερειακός σχεδιασµός και γυρίσει η διαχείριση απορριµµάτων στους εργολάβους».

Υπέρ ενιαίου κρατικού φορέα, χωρίς καύση αλλά και χωρίς να προσδιορίζει τον τρόπο διαχείρισης, τάχθηκε ο Γ. Πρωτούλης Ρένα ∆ούρου και Γιάννης Πρωτούλης συµφώνησαν ότι η ανάπτυξη έρχεται και µέσα από τη δηµιουργία µεγάλων υποδοµών, ωστόσο η περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις δράσεις στήριξης της καινοτοµίας που επέτρεψαν σε πολλούς νέους να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας και να προβάλουν τις ιδέες τους, ανοίγοντας τα φτερά τους µε τη στήριξη του ∆ηµοσίου αντί να παρασιτούν µέσα σε αυτό. Με αφορµή τη συζήτηση για την Πολιτική Προστασία, έγινε αναφορά στις µεγάλες καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι από την πρώτη µέρα που θα αναλάβει θα είναι παρών για να συντονίζει και να «τραβά το αυτί» σε όποιον δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Η Ρένα ∆ούρου αναρωτήθηκε εάν συµφωνούν όλοι στο να ασκεί ο περιφερειάρχης συντονισµό στα Σώµατα Ασφαλείας και παραδέχτηκε ότι η Αττική ήταν αθωράκιστη, λόγω έλλειψης σχεδιασµένων έργων από τις προηγούµενες διοικήσεις. Ο Γ. Σγουρός είχε νωρίτερα υποστηρίξει πως είχε σχεδιάσει τα απαραίτητα έργα, ενώ αρνήθηκε να επιρρίψει ευθύνες χωρίς τεκµηρίωση για τις µεγάλες καταστροφές στην Αττική.

Ετοιµη να επιζητήσει συνεργασίες µε άλλες παρατάξεις αφού όµως δει ποιες είναι οι προγραµµατικές τους θέσεις δήλωσε η Ρένα ∆ούρου, θυµίζοντας ταυτόχρονα «το κακό παράδειγµα των µνηµονιακών συγκυβερνήσεων που έστειλαν µήνυµα στον κόσµο ότι µπορούµε να συνεργαζόµαστε ως πολιτικοί µόνο όταν πρέπει να υλοποιούµε επιταγές της τροϊκανής κατοχής». «Εµείς στη ∆ύναµη Ζωής µπορούµε να συνεργαζόµαστε χωρίς να έχουµε από πάνω καµία µπότα» ανέφερε εισπράττοντας θερµό χειροκρότηµα.

«Ας καταθέσουν όλοι τις προγραµµατικές τους για την ανάπτυξη της Αττικής, για να έρθουν τα παιδιά µας πίσω, και εδώ είµαι να συνεργαστώ µε όποιον πιστεύει στο µέλλον, που δεν γράφεται όµως µε συνταγές του χθες» είπε ο Γιώργος Πατούλης, που δεχόταν πάντοτε τα πιο ηχηρά χειροκροτήµατα έχοντας εξασφαλίσει εµφανή υπεροπλία στο κοινό της διαδικασίας. Ο κ. Πατούλης δεν απέφυγε και τα συνήθη λεκτικά του ολισθήµατα, λέγοντας, για παράδειγµα, ότι χρειάζεται διαχείριση απορριµµάτων «σύµφωνη µε τα ευρωπαϊκά ιδεώδη» ή ότι κανένας αρχηγός της Πυροσβεστικής «δεν έχει το αδιανόητο»...

Δημοτικές εκλογέςδήμος ΑθηναίωνΠεριφέρεια Αττικής