Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τα μηνύματα της συνάντησης και τα επόμενα βήματα - Τι λέει ο Δεσποτόπουλος στο ethnos.gr
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΤο μήνυμα ότι οι δύο χώρες βαδίζουν στο «δρόμο» της μη κρίσης έστειλαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Παλάτι της Άγκυρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι λίγο – πολύ από τη συνάντηση προέκυψαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εκφράζει την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να εξελίσσονται στο πλαίσιο της μη κρίσης. Θα υπάρχουν διαφωνίες, οι οποίες θα συζητούνται χωρίς να προκαλούνται κρίσεις αλλά και χωρίς, ταυτόχρονα, να δημιουργούνται περισσότερες προσδοκίες για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων.
«Η αποκλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τα γεγονότα στον Έβρο, την ένταση που προκάλεσε η παρουσία του ‘’Ούρουτς Ρέις’’ αλλά και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο. Ωστόσο, θα αντιλαμβανόμαστε σε κάθε συνάντηση ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται σε ένα κλίμα ηρεμίας», αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος.
Συμφωνίες χαμηλής πολιτικής
Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Δεσποτόπουλος, τις χαρακτηρίζει ως «χαμηλής πολιτικής». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν έχει ακόμα ωριμάσει το καλό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να προκύψουν από τις συζητήσεις συμφωνίες για σημαντικά θέματα.
«Μπορεί να διανύουμε μία περίοδο μη κρίσης με την Τουρκία, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ωριμάσει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και γι’ αυτό οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν στο να εκπέμψουν πολιτικού χαρακτήρα μηνύματα. Άλλωστε, δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική των δύο χωρών και ιδίως αυτήν της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να παραμένει μία αναθεωρητική δύναμη. Καλωσορίζουμε την πολιτική της μη κρίσης μεταξύ των δύο χώρων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η γεωγραφία. Βρισκόμαστε σε έναν γεωγραφικό ‘’γάμο’’ με την Τουρκία και η γεωγραφία δε δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει μεταξύ μας διαζύγιο. Το σημαντικό είναι να πιέζουμε όλοι προς την κατεύθυνση του να μην εξελιχθούν σε κρίσεις οι διαφωνίες», λέει ο διεθνολόγος.
«Δε θα παρασυρθούμε σε διάλογο αλά Τούρκα»
Σχολιάζοντας ο κ. Δεσποτόπουλος το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία ακόμα φορά χαρακτήρισε ως «τουρκική» τη μουσουλμανική, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, μειονότητα της Θράκης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μόνιμο αφήγημα της Τουρκίας, το οποίο, ωστόσο, δεν εδράζεται στην πραγματικότητα.
«Έχουν γίνει και στο παρελθόν διάφορες δηλώσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας για τουρκική μειονότητα της Θράκης. Πρόκειται για ένα αφήγημα της Τουρκίας, το οποίο χρησιμοποιεί ο Ερντογάν και για να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας όπως και η πολιτική της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Εκτιμώ ότι το αφήγημα για τουρκική μειονότητα της Θράκης δεν είναι κάτι που θα μας οδηγήσει σε κρίση. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό αλλά και δε θα παρασυρθούμε σε ένα πλαίσιο διαλόγου αλά Τούρκα», καταλήγει ο κ. Δεσποτόπουλος.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα