Πολιτική|16.05.2024 20:36

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Δεν μπορούν οι μυστικές υπηρεσίες να μην σέβονται τη Δικαιοσύνη»

Newsroom

Αδιανόητο χαρακτήρισε το γεγονός της μη συμμόρφωσής της ΕΥΠ σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την στάση της ΕΥΠ, που αρνήθηκε να τον ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησής του, «πετώντας το μπαλάκι» στην ΑΔΑΕ, τόνισε πως θα κινηθεί νομικά.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το 2024 σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα οι μυστικές υπηρεσίες να μην σέβονται τη Δικαιοσύνη. Θα είναι ένα τεράστιο πολιτικό κόστος και μια ακόμη μαύρη σελίδα στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να βγάζει αντισυνταγματικό το νόμο της Νέας Δημοκρατίας, να μιλά για νόμιμη ενημέρωση για την αιτιολογία και οι μυστικές υπηρεσίες να λένε πως δεν συμμορφωνόμαστε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το θεωρώ αδιανόητο. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω νομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Η ακροδεξιά ανεβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχώς»

Κληθείς να σχολιάσει τις προσεχείς Ευρωεκλογές και το αν βλέπει πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές, με δεδομένο ότι υπάρχει σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία με συμμετοχή της ακροδεξιάς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

«Η ακροδεξιά ανεβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχώς. Το καλό είναι ότι δεν έχουμε μια μεγάλη χώρα όπου να έχει πολύ ισχυρή παρουσία, πλην της Ιταλίας με τη Μελόνι, που όμως τώρα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να φανεί, να ρίξει τους τόνους.

Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες υπογράψαμε μια χάρτα μη συνεργασίας με την ακροδεξιά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με άλλα κόμματα. Καλέσαμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να υπογράψει. Δεν υπέγραψαν αφήνοντας “παράθυρο” να συνεργαστούν με την ακροδεξιά.

Προφανέστατα, διότι φοβούνται ότι εάν εμείς προτείνουμε κάποια πρόσωπα και έχουν πάει πολύ καλά, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία συνεργασίας με ακραία κόμματα.

Αυτό το λέω για να αξιολογήσει ο Έλληνας ψηφοφόρος ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπέγραψε τη Χάρτα μη συνεργασίας με την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα ρεσιτάλ αλαζονείας και αμετροέπειας»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα ρεσιτάλ αλαζονείας και αμετροέπειας, θα έλεγα. Έχει περίπου 120 βουλευτές πάνω από το δεύτερο κόμμα, παραπάνω από 120 βουλευτές διαφορά από το δεύτερο κόμμα, και επισείει τον τρόμο της αστάθειας. Δηλαδή, αντί να πει ότι πριν ένα χρόνο ο λαός έδωσε 41% και έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη, πληρώνουμε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, τις πρώτες στην ευρωζώνη, έχουμε αγοραστική δύναμη τη μικρότερη στην ευρωζώνη, τη δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη των 27». Και συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Αντί λοιπόν να απολογηθεί ότι ένα χρόνο τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για όλα αυτά, έρχεται “στο παραπέντε” να πει “σας εκβιάζουν να με ψηφίσετε” γιατί θα πάμε σε αστάθεια. Το θεωρώ κοροϊδία και είμαι σίγουρος ότι αυτή την κοροϊδία, αυτή την αλαζονεία θα την αποδοκιμάσει στις ευρωπαϊκές εκλογές ο ελληνικός λαός».

 «Θα στείλω επιστολή για να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά»

Για την ακρίβεια και το κατά πόσο δέχεται τον όρο «εισαγόμενη» ή όχι, υπογράμμισε: «Η ακρίβεια είχε ξεκινήσει σε επίπεδο ενέργειας και πριν τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Κλιμακώθηκε από εξωγενείς παράγοντες, αλλά εδώ έχει γίνει ενδημικό φαινόμενο. Αν δείτε τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα καταλάβετε ότι δε λειτουργεί η αγορά. «Εγώ θα πάρω μια άλλη πρωτοβουλία και θα στείλω μια επιστολή στον πρωθυπουργό που να λέει να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στα πρότυπα της Ισπανίας, όσο διαρκεί η κρίση, για να βελτιωθούν οι τιμές και να αντέξει ο πιο ευάλωτος πολίτης, οι πιο ευάλωτες οικογένειες».

«Πρέπει να υπάρξει απευθείας αντίδραση στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας»

Στο ζήτημα της πρόκλησης της ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονίας και για το αν πρέπει να κυρώσει η Ελλάδα τώρα τα μνημόνια συνεργασίας επειδή επικαλείται την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε: «Είναι μνημείο αλυτρωτισμού και μόνο το όνομα του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία. Όταν “κοιμάται” το υπουργείο Εξωτερικών πώς εκπλήσσεται όταν βγαίνει μια πρόεδρος και λέει όσα είπε; Πρέπει να υπάρξει απευθείας αντίδραση. Όσο σέρνονται τα πράγματα δυσκολεύεται η κατάσταση. Άρα, τη στιγμή που κατέβηκε ένας θεσμός με το όνομα η δική μας Μακεδονία, η δική σας Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία λέγεται η χώρα. Εδώ έχουμε ένα αυτογκόλ. Γκάφα ολκής, να το πω».

«Φιλοδοξώ μια ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση»

Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα, και για το με ποιο ποσοστό θεωρεί ότι θα έχει πετύχει τον εκλογικό του στόχο το κόμμα στις ευρωεκλογές, σημείωσε: «Το μέτρο σύγκρισης όλων των κομμάτων εκείνο το βράδυ της 9ης Ιουνίου, θα είναι τα προηγούμενα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και τα προηγούμενα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Αυτός είναι ο πήχης για όλα τα κόμματα. Τώρα πάμε να δούμε ποιος είναι στόχος μας. Εγώ φιλοδοξώ το βράδυ εκείνο να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση που να μπορεί να είναι και επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της παράταξής μας και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, γιατί βλέπω ότι εάν δεν υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα υπάρχει και κυβερνητική εναλλακτική για να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

ΠΑΣΟΚΕΥΠΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραειδήσειςσυνέντευξηευρωεκλογές 2024