Πολιτική|16.05.2024 21:12

Βόρεια Μακεδονία: Αυστηρά μηνύματα από την Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Συνεχίζει τις προκλήσεις το VMRO

Newsroom

Μήνυμα να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, την ώρα που η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιμένει στις προκλητικές τοποθετήσεις της.

Ο πρωθυπουργός κατά την πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας τι οποιαδήποτε απόκλιση είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στις σχέσεις μας και στον δρόμο προς την Ευρώπη».

Επιμένουν στο «Μακεδονία»

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού, ο αρχηγός του VMRO και όπως όλα δείχνουν  νέος πρωθυπουργός της χώρας Χριστιάν Μιτσκόσκι κινήθηκε στη γραμμή της ομοϊδεάτισσας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Μιτσκόσκι, σε προκλητικό τόνο ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα θεωρεί πως παραβιάζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο». Ο ίδιος τόνισε πως «θα αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει».

Ο ίδιος έκανε λόγο για… απειλές και εμπόδια από την Ελλάδα, αν και όπως ισχυρίστηκε επιθυμεί «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως «αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη με μετονομασία αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων ή με την κατασκευή μνημείων. Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στην πολιτική δύναμη, περιμένω να έχουμε άριστες σχέσεις γειτονίας, εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η Νέα Δημοκρατία έχουν τη δική τους θέση σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει»

Ο ίδιος επανέλαβε να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία»: «Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού Συντάγματος και των νόμων. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα.».

Σημειώνεται ότι χτες, ο γός του εθνικιστικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας μιλώντας στον απεσταλμένο του OPEN Αντώνη Τσολναρά, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας όμως και ο ίδιος τη χώρα του «Μακεδονία».

«Η κυβέρνησή μας θα σεβαστεί τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη «Μακεδονία». Επειδή είμαστε πολύ κοντά στην ιστορική περίοδο του Μ. Αλεξάνδρου, οι πολιτικοί μας χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία αλλά στην επίσημη επικοινωνία μας θα το σεβαστούμε. Η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών και θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα», ανέφερε.

Νέα ΔημοκρατίαΧρίστιαν ΜιτσκοσκιΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒόρεια ΜακεδονίαVMRO-DPMNEειδήσεις τώρα