Πολιτική|18.05.2024 07:53

Τα δύο μηνύματα Μητσοτάκη στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και οι επόμενες κινήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με προσοχή παρακολουθούν στην Αθήνα τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η νέα ηγεσία της χώρας δείχνει να επιμένει σε μια εμπρηστική ρητορική. Νέo καθαρό μήνυμα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σημείωσε πως σε περίπτωση που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δική τους την πλευρά να μην σεβαστούν τη συμφωνία πρέπει να γνωρίζουν «πρώτον, ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και δεύτερον, ότι τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η συμφωνία».

Μιλώντας σε πολίτες στη Βέροια ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις όταν αυτή κυρώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει όμως -και δεν σας κορόιδεψα ποτέ- με απόλυτη εντιμότητα ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, πρακτικά η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε. Και αυτό κάναμε»

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή στην ορκομωσία της η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Μάλιστα και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE (του κόμματος που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές) Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέμεινε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και δήλωσε πως εάν «η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».

Μάλιστα συνέχισε σε ανάλογο ύφος και επεσήμανε πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός» Το επόμενο διάστημα στην Αθήνα θα περιμένουν να δουν πως θα πορευτεί τελικά η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και αν με ανάλογες δηλώσεις θα επιχειρήσει να υπονομεύσει σημεία της Συμφωνίας. Πάντως στην ελληνική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση για την σαφή θέση που πήραν - μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας - τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες.

Τι «έρχεται» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στην κυβέρνηση κοιτούν ευρύτερα τις εξελίξεις στην «γειτονιά», ενώ εκτιμούν πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν αυταπάτες, καθώς γνωρίζουν πως η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει από την μια μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας, ενώ παράλληλα έμφαση δίνεται στην περαιτέρω αμυντική θωράκιση. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύο εβδομάδες θα είναι προσκεκλημένος του Προέδρου Μακρόν για τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία και παράλληλα θα επισκεφθεί το ναυπηγείο στο Λοριάν, όπου ναυπηγούνται και οι τρεις φρεγάτες Belharra (η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί το 2025).

Να επισημανθεί ακόμα πως ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε ένα «ευρωπαϊκό Iron Dome», σημειώνοντας πως «είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια». Μάλιστα υπογράμμισε πως «έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα «θόλο» ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής». Για να προσθέσει πως «μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας για να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό».

Στην προσπάθεια της χώρας να επιβιώσει απέναντι στην «υπαρξιακή απειλή» ενέταξε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας. Μιλώντας χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι περισσότερες δυτικές χώρες.

«Λέω πάντα, να μην έρθει η κακιά η ώρα, αλλά μπορεί να έρθει. Και βεβαίως η κακιά η ώρα δεν θα προέλθει από την Βόρεια Μακεδονία, το ποντίκι που βρυχάται τις τελευταίες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει «θα προέλθει από μία χώρα με δεκαπλάσιο -πιθανόν, ως προς το να προέλθει- μια χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο ΑΕΠ που σημαίνει ότι αν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε. Και έχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό. Και με διακατέχει μια τεράστια αγωνία. Δεν σας το έχω κρύψει»

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΒόρεια ΜακεδονίαΚυριάκος Μητσοτάκης