Πολιτική|20.05.2024 06:20

Αβροφροσύνες Κασσελάκη προς «διασπαστές» του ΣΥΡΙΖΑ - Μήνυμα πως την Κουμουνδούρου για το προσεχές φθινόπωρο

Νίκος Σβέρκος

Ξαφνικός «έρωτας» κατέλαβε τον Στέφανο Κασσελάκη για τα κόμματα που προέκυψαν από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα σχεδόν δέκα χρόνια. Αυστηρά μηνύματα προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου και περιφρόνηση για το ΠΑΣΟΚ.

Καλλιεργεί εικόνα κυρίαρχου ενόψει του συνεδρίου το φθινόπωρο

Στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Στέφανος Κασσελάκης, απέφυγε να καθορίσει τον εκλογικό στόχο στις ευρωεκλογές, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι μετά τις 9 Ιουνίου θα είναι ο απόλυτος ρυθμιστής στα πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε πώς επιθυμεί το κόμμα του την επόμενη μέρα. Αφενός επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως απόλυτα δημοκρατικό, λέγοντας ότι στην Κουμουνδούρου σήμερα «δεν αποφασίζει ο πρόεδρος. Δεν αποφασίζουν λίγοι γύρω από ένα γραφείο. Συναποφασίζουμε».

Έπειτα ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει άμεσα και άρδην την οργανωτική δομή του κόμματός του, μετατρέποντάς το σε ψηφιακό. Με ορίζοντα το συνέδριο του φθινοπώρου, είπε πως «οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν διάπλατα προς όλον τον προοδευτικό κόσμο. Με νέα μέλη που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες, που θα αποτελούν ισότιμα στελέχη στο νέο οργανόγραμμα. Και όπως έχω ήδη κάνει πράξη, τα μέλη θα αποφασίζουν και θα συμμετέχουν αμεσοδημοκρατικά και ψηφιακά».

Έστειλε, μάλιστα μήνυμα σε όλα τα πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν τις στελεχιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Στη νέα δομή δεν θα υπάρχει κομματική επετηρίδα, μόνο προσφορά και αξιοκρατία». Με άλλα λόγια, είπε πως όλοι και όλες θα αξιολογηθούν εκ του μηδενός με βάση τα κριτήρια που ο ίδιος θα θέσει.

Διεύρυνση και «φλερτ» με διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του ως μοναδική εναλλακτική στην Δεξιά, ενώ επιχείρησε να κάμψει τις γκρίνιες πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διευρυνθεί μόνο με στελέχη του χώρου της Δεξιάς, όπως τον Άρη Σπηλιωτόπουλο ή τον Ευάγγελο Αντώναρο. Είπε, «θα προσκαλέσω έντιμα, ικανά, προβεβλημένα στελέχη του προοδευτικού χώρου να αναλάβουν ενεργά θέσεις ευθύνης δίπλα μου στη διευρυμένη δομή».

Τρεις εβδομάδες πριν τις κάλπες ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου με άρθρο του απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας σε στελέχη και μέλη της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και του Μέρα25 για μετά τις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια να διεμβολίσει το κοινό τους και να τα «αφαιμάξει» από ψήφους. Ο Στέφανος Κασσελάκης διαμήνυσε αρχικά: «Δεν θα μπω σε διαδικασία “διαπραγμάτευσης” με αρχηγούς άλλων κομμάτων», ενώ δεν προχώρησε στην παραμικρή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ.

Έπειτα όμως, προχώρησε σε άνοιγμα στην ηγεσία ή σε στελέχη κομμάτων που προέκυψαν από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Την πιο θερμή αντιμετώπιση επιφύλαξε στην Πλεύση Ελευθερίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «σέβομαι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ζωής Κωνσταντοπούλου». Ανάλογα θερμά λόγια έχει πει άλλες δυο φορές στο παρελθόν, ειδικά αναφορικά στο πώς διαχειρίστηκε την Τραγωδία των Τεμπών και την Τραγωδία στο Μάτι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Καλοδεχούμενοι οι άλλοτε «υπονομευτές»

Δεν είναι τυχαίες οι πολιτικές αβροφροσύνες προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη διαβάζει τις δημοσκοπήσεις που του παραδίδονται και κινείται αναλόγως. Στο επιτελείο του κυκλοφορεί η εκτίμηση πως η Πλεύση Ελευθερίας αντλεί κάποιες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη θεωρούν πως υπάρχει δυνατότητα κάποιες από αυτές τις ψήφους να τις «κλέψει» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο πλαίσιο και ενώ είναι γνωστό πως το Μέρα25 συγκεντρώνει ψηφοφόρους νεότερων ηλικιών, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ειδική αναφορά στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι θαυμάζει «ειδικά τον νέο κόσμο που δραστηριοποιείται στο ΜέΡΑ25».
Όσον αφορά, τέλος, τη Νέα Αριστερά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν την κατονόμασε, ούτε όμως μίλησε για «υπονομευτές» και «κλέφτες». Απευθύνθηκε όμως στους ψηφοφόρους και τα στελέχη της επισημαίνοντας: «Για τον απλό, καθημερινό κόσμο που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη διπλή διάσπαση μετά την εκλογή μου οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές στο σπίτι τους».

ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΖωή Κωνσταντοπούλουειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024