Πολιτική|21.05.2024 07:18

Ευρωεκλογές 2024: Πώς διαβάζει το επιτελείο Κασσελάκη τις δημοσκοπήσεις – Οι ανησυχίες και οι νέοι στόχοι

Νίκος Σβέρκος

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εμφάνισαν κοινά σημεία αναφορικά με τις τάσεις που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό. Αφενός η ΝΔ δείχνει να συσπειρώνεται, ενόσω εμφανίζουν κάμψη τα ποσοστά των κομμάτων στα δεξιά της. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση διατηρώντας σχετική απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η ψαλίδα του με τη ΝΔ μεγαλώνει. Παράλληλα τα κόμματα στα αριστερά του διατηρούν ακόμα δυνάμεις, αν και οι δεξαμενές αυτές είναι σαφώς μικρότερες. Και τέλος, η αποχή κρατιέται σε υψηλά επίπεδα, σε ύψη ασυνήθιστα για τέτοια περίοδο.

Γιατί άλλαξε ο στόχος των ευρωεκλογών

Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη να αναπροσαρμόσει την τακτική του στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Διόλου τυχαία κρίθηκε αναγκαία μια ακόμα ένεση αισιοδοξίας προς το εκλογικό κοινό της Κουμουνδούρου, προκειμένου να μεταβούν στην κάλπη πολίτες που ταλαντεύονται εάν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Στέφανου Κασσελάκη είπε χτες (FM 100) ότι «θα ήμουνα πολύ ικανοποιημένος εάν μπορούσαμε να περάσουμε το 20%». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «φυσικά, εάν η ΝΔ είναι στο 30% ή πιο κάτω καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία τελείως διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε τον νέο στόχο του: Βλέποντας τη ΝΔ να συσπειρώνει δυνάμεις, επιθυμεί να αυξήσει ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα.

Τι θα συμβεί όμως εάν η ΝΔ πιάσει τον δικό της στόχο για το 33%; Τότε ένα καλό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει ηρεμία στην προεδρία Κασσελάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα επιδιώξει να αλλάξει άρδην την δομή και το στελεχιακό δυναμικό της Κουμουνδούρου, μετατρέποντας την επισήμως σε έδρα του «κόμματος Κασσελάκη».

Στόχος η «γκρίζα ζώνη»

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον Action24 είχε μεταξύ άλλων ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα. Σύμφωνα με την έρευνα το 10,4% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν πως δεν είναι πιθανό να απέχουν από τις κάλπες. Αν και τα δυο συγκεκριμένα κόμματα εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τα υπόλοιπα, για τον ΣΥΡΙΖΑ η απώλεια μιάμισης μονάδας από την αποχή θα ισοδυναμεί με αρνητική εξέλιξη. Με βάση τα ποσοστά που καταγράφηκαν στην ίδια δημοσκόπηση στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί από το 15,5% να πέσει δυνητικά στο 14%, ποσοστό που θα υπολείπεται του ποσοστού που κατέλαβε στις εθνικές εκλογές του 2023.

Γι αυτό και στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη θέτουν ως βασικό στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, την λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Ο μεν Στέφανος Κασσελάκης εκτίμησε ότι «υπάρχει μια πλατιά πλειοψηφία στη χώρα μας η οποία θέλει την πρόοδο. Απλώς έχει συνηθίσει σε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής κουλτούρας και ίσως να έχει απογοητευτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, από τα τελευταία χρόνια, αυτό φάνηκε και στις κάλπες».

Ο δεν συνεργάτης τους στα των ερευνών κοινής γνώμης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, είπε (Παραπολιτικά) ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές». Και εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά νέους, καινούργιους, αντισυμβατικούς ψηφοφόρους, που θα του δώσουν τη δύναμη να ελέγχει το ανεξέλεγκτο της εξουσίας του 41%».

Ευρωεκλογέςευρωεκλογές 2024ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης