Πολιτική|22.05.2024 06:47

Ευρωεκλογές 2024 -ΠΑΣΟΚ: Ευρωπαϊκοί συμβολισμοί και το ραντεβού στη πολύπαθη Θεσσαλία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μόνο τυχαία δεν ήταν και χρονικά η επίσκεψη του Νικόλας Σμιτ, υποψήφιου των Ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές 2024, στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Σμιτ μαζί με τον Ν. Ανδρουλάκη επισκέφτηκαν τη Θεσσαλία και προφανώς και τα Τέμπη, με τους συμβολισμούς να είναι έντονους. Και σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό. Το κοινωνικό επίπεδο, προφανώς, έχει σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών αλλά και τις πλημμύρες, με τον κ. Σμίτ να ξεκαθαρίζει: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε πέντε χρόνια για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Είναι ένα τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πρέπει να έρθουν κοινοτικοί πόροι γρήγορα, βέβαια αυτό εξαρτάται και από την κυβέρνηση κάθε κράτους μέλους».

Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε πολλαπλώς κερδισμένος. Αφενός έγινε ξεκάθαρο ότι εκπρόσωπος των Ευρωσοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ κι όχι ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις της συγκεκριμένης ευρωομάδας, έστω και ως παρατηρητής, με το φλέρτ να είναι ιδιαίτερα έντονο, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέλος της Αριστεράς.  Από την στιγμή που ο κ. Σμίτ έδωσε το… χρίσμα στον Ν. Ανδρουλάκη πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για τον Στέφανο Κασσελάκη -και με δεδομένο ότι η Αριστερά στην Ευρώπη (μετά και την κατάρρευση του Die Linke) αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα- να προσεγγίσει τους ευρωσοσιαλιστές. 

Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε ότι ο κ. Ανδρουλάκης θεωρείται ως «σημαντικός παίκτης» για τους σοσιαλιστές, πάνω στον οποίο θα στηριχθούν. Όπως άλλωστε υπογράμμισε ο κ. Σμίτ, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης: «Μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε την Ευρώπη, να βελτιώσουμε τις κοινωνικές συνθήκες όλων των πολιτών και όλων των εργαζομένων».

Το βλέμμα στη Βουλή

Στο ΠΑΣΟΚ, πλέον, προετοιμάζονται για την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για την ακρίβεια που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Ήδη ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε μια πρόγευση από τη Λάρισα: Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει λύσεις, αλλά χρησιμοποιεί μόνο την επικοινωνία, λέγοντας πως σκηνοθέτησε μια νέα κωμωδία, την επιστολή στην κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως υπογράμμισε, η ακρίβεια είναι παντού, στα ενοίκια, στον πληθωρισμό των τροφίμων και επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα». Στο ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, έχουν επενδύσει αρκετά στην κοινωνική ατζέντα, διότι εκεί θεωρούν μπορούν να «χτυπήσουν» την κυβέρνηση. Και αυτό θα επιχειρήσει ο κ. Ανδρουλάκης την Παρασκευή.

ΠΑΣΟΚΣτέφανος ΚασσελάκηςΘεσσαλίαευρωεκλογές 2024ΤέμπηΕυρωεκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ