Πολιτική|22.05.2024 07:11

Ευρωεκλογές 2024: Νέα μηνύματα Μητσοτάκη σε Βόρεια Μακεδονία - Περίπλοκο σκηνικό στην περιοχή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σύνθετο είναι το σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή και από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται και στέλνουν…  μηνύματα με αποδέκτες. Τα ανοιχτά μέτωπα στη «γειτονιά» έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων στη γεωπολιτική σκηνή. Από την κυβέρνηση ξεκάθαρο είναι το μήνυμα στην νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, που δείχνει να συνεχίζει τις προκλήσεις. 

«Οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μάλιστα υπογράμμισε πως όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός. Προσέθεσε ακόμα πως «και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης». 

Υπενθυμίζεται πως  στην ορκωμοσία της η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Μάλιστα όπως επισημαίνουν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Λιβύη: Διάβημα στην Ελλάδα για τις έρευνες νότια της Κρήτης

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και τις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση της Λιβύης. Να σημειωθεί πως η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης, η οποία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές,  θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες προσηκόντως από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. Η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειες της το διεθνές δίκαιο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Όσον αφορά στην Τουρκία από την κυβέρνηση σημειώνουν πως στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Παράλληλα βέβαια τονίζεται πως έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας και οι ελληνικές θέσεις έχουν αποτυπωθεί με τον πιο σαφή και καθαρό τρόπο. 

Στην Αθήνα εκτιμούν πως μπορούν να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά το καλοκαίρι, ενώ θετικά αποτιμάται το γεγονός πως έχουν δραστικά μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά και δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Από εκεί και πέρα βέβαια είναι γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης και μένει να φανεί πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. 

Κινήσεις σε δύο επίπεδα

Από την ελληνική πλευρά  εστιάζουν στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην γεωπολιτική σκηνή και στην διατήρηση του καλού κλίματος με κράτη της ευρύτερης περιοχής. «Στη στρατηγική  σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία «δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει τη θέληση των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή έμφαση δίνεται και στην περαιτέρω αμυντική θωράκιση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι προσκεκλημένος του Προέδρου Μακρόν  για  τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία και παράλληλα θα επισκεφθεί το ναυπηγείο στο Λοριάν, όπου ναυπηγούνται και οι τρεις φρεγάτες Belharra (η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί το 2025). Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην πρόταση για ένα «ευρωπαϊκό Iron Dome»,  σημειώνοντας πως «έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα «θόλο» ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής». 

ελληνοτουρκικές σχέσειςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΝέα ΔημοκρατίαΓιώργος ΓεραπετρίτηςΒόρεια ΜακεδονίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣυμφωνία Πρέσπεςειδήσεις τώραΕμανουέλ ΜακρόνΛιβύηΤουρκίαΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024