Πολιτική|23.05.2024 11:35

Μητσοτάκης για δημογραφικό: «Είναι εθνικό πρόβλημα - Έρχονται σημαντικές πρωτοβουλίες»

Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εθνικό το πρόβλημα του δημογραφικού στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα» όπου μίλησε το πρωί της Πέμπτης (23/5).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το θέμα αυτό ενώ προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις μετά τις Ευρωεκλογές ειδικά όσον αφορά την απόκτηση στέγης από νέους στο πλαίσιο της στήριξης για την απόκτηση ενός ή περισσότερων παιδιών.

«Οι δημογραφικές τάσεις που παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «To δημογραφικό δεν είναι μόνο πόσα παιδιά κάνουμε, είμαστε 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, αλλά και ότι έχουμε αρνητικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις αλλά και την ηλικιακή διαστρωμάτωση όλης της κοινωνίας».

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Πρέπει να διαχειριστούμε ένα πληθυσμό ο οποίος γερνάει».

Οι βασικοί πυλώνες στήριξης της οικογένειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την στήριξη που θα πρέπει να έχει μια νέα οικογένεια υπογραμμίζοντας: «Η χώρα μας βγαίνει από μια κρίση και οι γενιές που θα κάνουν τώρα παιδιά βίωσαν την κρίση σε όλη της την ένταση και η αναδιάταξη των πολιτικών μας για να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος είναι οι πρώτες μας κινήσεις όπως έχουμε ήδη κάνει με το επίδομα γέννας το οποίο αυξήσαμε όπως και επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη και φορολογικά κίνητρα αλλά και προγράμματα που έχουν να κάνουν με την στέγη». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί και πως «εστιάζουμε την προσοχή μας στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις και έφερε ως παράδειγμα την κάλυψη του κόστους του παιδιάτρου. Αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση για το βρεφικό γάλα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μια μαγική λύση.

δημογραφικό πρόβλημαΚυριάκος Μητσοτάκηςοικογένειαειδήσειςειδήσεις τώρα