Πολιτική|24.05.2024 06:40

ΣΥΡΙΖΑ: Το κόστος του προγράμματος του και η «μεσαία τάξη»

Νίκος Σβέρκος

Με φόντο την σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιπαρατίθενται για ένα θέμα που γνωρίζει καλά η Κουμουνδούρου: αυτό της κοστολόγησης του προγράμματός του. Στο μεταξύ στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η Ελλάδα θα αποκτήσει μεσαία τάξη με μηνιαίες αποδοχές αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή πως «ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή απολογούμενος και ελεγχόμενος» και πως οφείλει «να απολογηθεί για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια». Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα από τα πλέον «κλασικά» θέματα της πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ετών: αυτό του κόστους του προγράμματός του.

5,6 δισ. το κόστος του φορολογικού του ΣΥΡΙΖΑ

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε τα μέτρα του σχεδίου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ στα 5,6 δισ. ευρώ, κάτι που για τον Νίκο Παππά αποτελεί τεκμήριο πως το πρόγραμμά του είναι εφαρμόσιμο.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μάλιστα, στη Βουλή πως η έκθεση του ΓΛΜ αποτελεί «ηχηρό χαστούκι στη ΝΔ, που κοστολογούσε 1 δισ. υψηλότερα από το ΓΛΚ τα μέτρα μας» και επισήμανε προς την κυβέρνηση: «είστε απολύτως εκτεθειμένοι. Και κυρίως ναυάγησε το σχέδιο Μητσοτάκη να παραλάβει την έκθεση του ΓΛΚ σήμερα για να την αξιοποιήσει, διαστρεβλώνοντάς την, αύριο».

Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως η δημοσιονομική δαπάνη θα ανέρχεται σε 3,243 δισ. ευρώ, ενώ το ΓΛΚ στην έκθεσή του επισήμανε πως δεν μπορεί να υπολογίσει τα ποσά που θα αντληθούν από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι βέβαιο το ύψος τους.

Πέραν αυτών, η Κουμουνδούρου καλείται να απαντήσει και για το δημοσιονομικό κόστος που θα επέλθει από την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο που έχει υποσχεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, δήλωσε (Real FM) πως «όλες οι προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς είναι κοστολογημένες και ήδη έχουν δοθεί απαντήσεις».

Πλούσια μεσαία τάξη με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Σε συνεντεύξεις του ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επανειλημμένα δηλώσει πως η όποια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, θα αντισταθμιστεί και από το «αναπτυξιακό σοκ» που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία από την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε, δε, μιλήσει και για έκτακτα μέτρα φορολόγησης των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων, που θα ισχύσουν κατά πώς φαίνεται όμως μόνο μια χρονιά.

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως υπάρχει βαθιά πίστη στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εκτιμήσεις στελεχών του να προδιαγράφουν κατακόρυφη αύξηση του πλούτου μεγάλων μερίδων του πληθυσμού.

Η Ιφιγένεια Μουμτζή, υποψήφια ευρωβουλεύτρια και μέλος ενός από τα think tank του Στέφανου Κασσελάκη, εκλήθη (Kontra) να σχολιάσει το γεγονός πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μειώσεις φόρων για όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως 100.000 ευρώ, που σε μηνιαία βάση αντιστοιχεί σε αποδοχές πάνω από 7.000 ευρώ το μήνα.

Η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αυτό το ποσό αποτελεί τον μεικτό μισθό και πως πρόκειται για μισθό περίπου 4.000 ευρώ «καθαρά». «Το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει σκοπό να δημιουργηθεί μία μεσαία τάξη, δηλαδή να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μια κλίμακα που τα εισοδήματα αυτά θα υπάρχουν στην Ελλάδα» κατέληξε η Ιφιγένεια Μουμτζή.

ΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης