Πολιτική|24.05.2024 17:28

Ευρωεκλογές 2024 - Μητσοτάκης: Συζήτηση με λαϊκισμό πλειοδοσιών είναι δύσκολο να γίνει

Αλέξανδρος Διαμάντης

Απαντήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή.

«Άκουσα από εσάς είναι τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Συγκεκριμένα, πρώτα αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι όντως του έδωσε την ιδέα με τα παπούτσια με τον πράσινο ήλιο, «αλλά αν έπρεπε να σχεδιάσω έναν παπούτσι θα έβαζα έναν ήλιο ροζ. Γιατί αυτά που άκουσα από εσάς είναι τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. «Μια οικονομία που αναπτύσσεται συγκλίνει η αποκλίνει από την Ευρώπη;  Μια οικονομία που επενδύει στην ανάπτυξη και την οικονομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της, που μειώνει την ανεργία συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;  Σήμερα η φωνή της Ελλάδα μετράει και πρέπει να είναι κανείς πολύ κακοπροαίρετος για να μη το βλέπει», τόνισε. Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι σήμερα  ο βασικός αντίπαλος ενός Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο κ. Σολτς

Σε ό,τι αφορά, το ΦΠΑ παρουσίασε έναν χάρτη με τον πληθωρισμό των τροφίμων σε Ελλάδα και Ισπανία, σύμφωνα με τον οποίο η διαφορά είναι περίπου στη μια μονάδα μετά τις σχετικές μειώσεις στην Ισπανία.

«Kάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει 10 δισ. ακόμα»

Λίγο αργότερα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει 10 δισ. ακόμα». «Τι σημασία έχει;  άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, παραμύθια να λέμε στον κόσμο.  28 δις σ΄ ένα χρόνο κοστίζει το πρόγραμμα και το έχουμε ξαναδεί το έργο το 2015. Μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία την εξαπατήσατε. Το ψέμα έχει γίνει μέρος του DNA σας. Το δοκιμάστε και αργότερα υποσχεθήκατε ό,τι μπορούσατε. Υπόσχεται ο νέος αρχηγός περισσότερα λες και το έχει βάλει σε τούρμπο», είπε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτεί τι έκανε και πήγε από το 32 στο 17%. Όπως είπε, δε, συζήτηση με λαϊκισμό πλειοδοσιών είναι δύσκολο να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η πρώτη υποχρέωση του είναι να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της χρεωκοπίας. «Δεν θα μας οδηγήσω ποτέ εκεί που θέλετε να μας πάτε», προσέθεσε. Ταυτόχρονα σχολίασε την επικείμενη παρουσία Κασσελάκη στην Παλαιστίνη. «Καταλαβαίνω το lifestyle και να κάνεις μια πολιτική που σε κάνει ελκυστικό σε συγκεκριμένες εκπομπές. Όταν πάτε στο εξωτερικό γίνονται πιο ανησυχητικά. Να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και να πούμε ότι είναι ντεμέκ τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς. Εκεί αν χρειάζεται ταχύρρυθμα μαθήματα…». 

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε εκφράσει τη διαφωνία διότι καθιέρωνε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Είχαμε πει ότι οφείλουμε να την σεβαστούμε γιατί αποτελεί διακρατική συμφωνία και δεν έχουμε τρόπο να την αλλάξουμε. Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τον εθνικισμό του VMRO και επιλέξαμε να μην τα φέρουμε για να είμαστε σίγουροι ότι θα υπήρχε συμμόρφωση με πιο κρίσιμο το ζήτημα του ονόματος. Και δικαιωθήκαμε γιατί μια νέα κυβέρνηση την περιφρονεί. Σε αυτή τη συγκυρία όπου όλοι η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και έρχεστε με μια διπλωματική ενάργεια να ζητήστε να κυρωθούν τα Μνημόνια. Σηκώνω τα χέρια ψηλά! Και μετά είναι κανείς να απορεί που στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται στο ναδίρ», κατέληξε. 

ΒουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος Ανδρουλάκης