Πολιτική|24.05.2024 22:25

Ευρωεκλογές 2024 - Βουλή: Άτυπο debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών - Οι κόντρες και οι επιθέσεις για την ακρίβεια

Newsroom

Σε άτυπο debate, με κόντρες και επιθέσεις, εξελίχθηκε η προ ημερησία συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια, λίγες ημέρες πριν της Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας κριθεί για την πολιτική που έχει ακολουθήσει σε σχέση με την ακρίβεια, επιτέθηκε σε όλους το κομματικούς του αντιπάλους. 

Μητσοτάκης: Αφήνουμε οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε έντονα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πολλές φορές τι έγινε το 2015 και το 2019, όταν η χώρα, όπως είπε, έφτασε στο χείλος της καταστροφής και της χρεωκοπίας λίγα βήματα έξω από τη ζώνη της ΕΕ. Ο ίδιος είπε ότι βλέπει στην πολιτική του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τη συνέχισε της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει τον εκτροχιασμό της χώρας.

Υποστήριξε επίσης ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει περί τα 48 δισ. ευρώ και υπενθύμισε στους πολιτικούς του αντιπάλους που τον κατηγορούν ότι εφαρμόζει πολιτική για τους λίγους και όχι για τους πολλούς, μια σειρά από μέτρα που πήρα τα προηγούμενα χρόνια. Όσο αφορά το ΦΠΑ και τη μείωση του στα τρόφιμα εμφανίστηκε κατηγορηματικός. 

«Άκουσα από εσάς είναι τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Συγκεκριμένα, πρώτα αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι όντως του έδωσε την ιδέα με τα παπούτσια με τον πράσινο ήλιο, «αλλά αν έπρεπε να σχεδιάσω έναν παπούτσι θα έβαζα έναν ήλιο ροζ. Γιατί αυτά που άκουσα από εσάς είναι τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. «Μια οικονομία που αναπτύσσεται συγκλίνει η αποκλίνει από την Ευρώπη;  Μια οικονομία που επενδύει στην ανάπτυξη και την οικονομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της, που μειώνει την ανεργία συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;  Σήμερα η φωνή της Ελλάδα μετράει και πρέπει να είναι κανείς πολύ κακοπροαίρετος για να μη το βλέπει», τόνισε. Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι σήμερα  ο βασικός αντίπαλος ενός Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο κ. Σολτς

Σε ό,τι αφορά, το ΦΠΑ παρουσίασε έναν χάρτη με τον πληθωρισμό των τροφίμων σε Ελλάδα και Ισπανία, σύμφωνα με τον οποίο η διαφορά είναι περίπου στη μια μονάδα μετά τις σχετικές μειώσεις στην Ισπανία.

«Kάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει 10 δισ. ακόμα»

Λίγο αργότερα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει 10 δισ. ακόμα». «Τι σημασία έχει;  άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, παραμύθια να λέμε στον κόσμο.  28 δις σ΄ ένα χρόνο κοστίζει το πρόγραμμα και το έχουμε ξαναδεί το έργο το 2015. Μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία την εξαπατήσατε. Το ψέμα έχει γίνει μέρος του DNA σας. Το δοκιμάστε και αργότερα υποσχεθήκατε ό,τι μπορούσατε. Υπόσχεται ο νέος αρχηγός περισσότερα λες και το έχει βάλει σε τούρμπο», είπε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτεί τι έκανε και πήγε από το 32 στο 17%. Όπως είπε, δε, συζήτηση με λαϊκισμό πλειοδοσιών είναι δύσκολο να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η πρώτη υποχρέωση του είναι να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της χρεωκοπίας. «Δεν θα μας οδηγήσω ποτέ εκεί που θέλετε να μας πάτε», προσέθεσε. Ταυτόχρονα σχολίασε την επικείμενη παρουσία Κασσελάκη στην Παλαιστίνη. «Καταλαβαίνω το lifestyle και να κάνεις μια πολιτική που σε κάνει ελκυστικό σε συγκεκριμένες εκπομπές. Όταν πάτε στο εξωτερικό γίνονται πιο ανησυχητικά. Να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και να πούμε ότι είναι ντεμέκ τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς. Εκεί αν χρειάζεται ταχύρρυθμα μαθήματα…».

Θέμα διαχείρισης δημοσίου χρήματος ανοίγει ο Κασσελάκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για κοστολογημένες προτάσεις ενώ ανοίγουν το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, ρωτώντας την κυβέρνηση που πάνε τα λεφτά απαντώντας στο που θα βρουν τα λεφτά. Τονίζουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους κοστολόγησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, 2,7 δισ ευρώ και από έκτακτη φορολόγηση των υπερκεδρών αποφέρει 3,2 δισ στο ταμείο και θα καλύψει την ζημία, εστιάζοντας στα διυλιστήρια και στις εταιρίες ενέργειες. Για να δείξει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωρά σε αυτή τη φορολόγηση και εκ των πραγμάτων η ακρίβεια είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Απαντούν δε στην κριτική για το 2015-2019 ότι δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ο κ. Μητσοτάκης υπουργός κυβέρνησης που παρέδωσε χρεωκοπημένη χώρα.

Φάμελλος: Επιβεβαιωθήκαμε, καμία πρόταση από τον Μητσοτάκη για την ακρίβεια

«Επιβεβαιώνεται η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυτή τη συζήτηση. Ήταν αποκαλυπτική. Απογοητευτική η παρουσία κυρίου Μητσοτάκη. Περιμέναμε έστω και τελευταία στιγμή να πάρετε κάποια πρωτοβουλία. Κάποιες προτάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τίποτα. Μόνο μία επιστολή κατόπιν εορτής και χωρίς αντίκρισμα και παραλήπτη». Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Και επειδή αναφερθήκατε στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τις τιμές ελαιόλαδου, να σας επισημάνω πρώτα από όλα ότι εσείς είστε ο ελεγχόμενος. Αλλά μου κάνει εντύπωση ότι κάνατε κριτική για ανόμοια σύγκριση τιμών ελαιολάδου, χωρίς να προσέξετε ότι και τα δύο προϊόντα είναι βιολογικό λάδι 10,69 στη Γερμανία και 15,17 στη Γερμανία», προσέθεσε ο ίδιος. 

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η "εισαγόμενη ακρίβεια" καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στην κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Ομολογία αποτυχίας»

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την κ. φον ντερ Λάιεν πως «είναι ομολογία αποτυχίας... και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

Ένταση με Βελόπουλο με αφορμή την συμμορία των εφοριακών στην Χαλκίδα

Εκνευρισμένος από την Ολομέλεια της Βουλής αποχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την στιγμή που στο βήμα ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Αφορμή στάθηκε η βράβευση της διευθύντριας της εφορίας, η οποία φέρεται να ήταν η εγκέφαλος του κυκλώματος.

«Ήταν ο Αυτιάς, ήταν ο Σπανάκης, γιατί την βραβεύσατε», αναρωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνεται από το έδρανό του και να απευθύνεται προς τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης λέγοντας: «Σε δύο λεπτά μέσα τα απίστευτα ψέματα».

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο αποχώρησε από την αίθουσα…

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΒουλήΝέα Δημοκρατίαευρωεκλογές 2024Ευρωεκλογέςειδήσεις τώρα