Πολιτική|26.05.2024 06:25

Κασσελάκης: Με το βλέμμα στα αριστερά η επίσκεψη στη Δυτική Όχθη

Νίκος Σβέρκος

Στη Δυτική Όχθη μεταβαίνει σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντήσει μεταξύ άλλων και εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Με το ταξίδι αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την θέση του για την πολύνεκρη τραγωδία στη Γάζα, καθώς κατά καιρούς έχει δεχτεί σφοδρά πυρά για κινήσεις και δηλώσεις του αναφορικά με το Ισραήλ, τη Χαμάς και το Ιράν.

Οι στόχοι και οι στοχεύσεις του ταξιδιού

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ηγείται κλιμακίου αποτελούμενο από τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, την τομεάρχη Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, τον τομεάρχη Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον διπλωματικό σύμβουλό του, Δημήτρη Παπαγεωργίου. Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, καθώς η ιδέα για την πραγματοποίηση του ταξιδιού έπεσε πριν περίπου μια εβδομάδα. Η τελική απόφαση ελήφθη την Πέμπτη, αν και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι είχε εκφράσει εδώ και καιρό ανάλογη επιθυμία.

Επισήμως, στόχος του ταξιδιού του Στέφανου Κασσελάκη είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ επιδιώκεται συνάντηση και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Σχεδιάζεται μάλιστα να μεταβεί στην Ραμάλα, την Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ.

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Δυτική Όχθη δεν έρχεται σε πολιτικά νεκρό χρόνο. Απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να προσεγγίσει αριστερά ακροατήρια, που παραδοσιακά επιδεικνύουν αισθήματα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Πυρά από τα αριστερά, αλλά και την Κουμουνδούρου

Ο ίδιος έχει άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν δεχτεί πυρά από κόμματα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση της Νέας Αριστεράς όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ επρόκειτο να συναντήσει την ηγεσία του AIPAC, του πανίσχυρου Ισραηλινού λόμπι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν αρνικά πως στη συνάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα δίσταζε να καταθέσει τις απόψεις του για το Παλαιστινιακό, ωστόσο ακύρωσε την συνάντησή λίγες ώρες προτού αυτή πραγματοποιηθεί υπό το φόβο της αρνητικής δημοσιότητας που θα λάμβανε.

Τα πυρά ωστόσο δεν προέρχονταν μόνο από δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος είχαν εκφράσει ιδιωτικά την έντονη δυσαρέσκειά τους για την ανακοίνωση του κόμματος στα μέσα Απριλίου, το βράδυ της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στην Γάζα και το δράμα των Παλαιστινίων.

Λίγες ώρες αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε σχετική διορθωτική ανάρτηση, καταδικάζοντας την επίθεση του Ιράν, αλλά κα αφηρημένα «κάθε προηγούμενη επιθετική ενέργεια που μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή σε γη του αίματος, της βίας, της αδικίας και του ξεριζωμού». Όσον αφορά το Ισραήλ, το καλούσε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μιλούσε για «κρίση» στη Γάζα και δήλωνε πως συντάσσεται με την στάση του Προέδρου Μπάιντεν. Η ανάρτηση αυτή δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα το εσωκομματικό τοπίο, αντιθέτως διατήρηση τον σκεπτικισμό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε άλλωστε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός «ιερή αμυντική συμμαχία» που είχε προσδώσει στο ΝΑΤΟ.

Ισορροπώντας με το Ισραήλ

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δείχνει να θέλει να «παίξει» με τις ισορροπίες, αξιοποιώντας τον θόρυβο γύρω από το όνομά του ή ακόμα και δημιουργώντας πρόσθετο. Όταν πριν λίγες ημέρες ανέφερε (Attica) πως «η Χαμάς έχει ένα μέρος το οποίο όντως κάνει τρομοκρατικές ενέργειες» δέχτηκε τα πυρά του πρέσβη του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, ο οποίος ανάρτησε βίντεο από τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης και σημείωνε πως «αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστίνιους, η Χαμάς δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μέρος της».

Ο Στέφανος Κασσελάκης την επομένη ξεκαθάρισε (Action24) πως η Χαμάς είναι «100%» τρομοκρατική οργάνωση, λήγοντας έτσι την αντιπαράθεση με τον ισραηλινό επιτετραμμένο. Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην αίθουσα των πολιτικών συντακτών και είδε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» στο οποίο αναφερόταν πως ζήτησε συγγνώμη από τον ισραηλινό πρέσβη. «Τι μ…κίες είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν είπα συγγνώμη. Δεν κατάλαβαν τι είπα» φέρεται να είπε.

Ωστόσο στην ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους, φρόντισε να ρίξει σπόρο αμφιβολίας για την επίσκεψή του στρέφοντας τα βέλη του προς το Ισραήλ. Ερωτηθείς εάν θα επισκεφθεί την Δυτική Όχθη, απάντησε «αν με αφήσει το Ισραήλ». «Εξάλλου είμαι ο μόνος “αμερικανόφερτος”, όπως λένε, που είπε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε αναφορικά με την (μεταμεσονύκτια) ανακοίνωσή του κόμματός του για την ανάγκη η Ελλάδα να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, όπως έπραξαν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.

ΙσραήλΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΔυτική ΌχθηΣτέφανος Κασσελάκης