Πολιτική|26.05.2024 07:05

Ευρωεκλογές 2024 - ΠΑΣΟΚ: Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία – Οι επιδιώξεις και οι δυσκολίες

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δυο εβδομάδες ακριβώς μένουν για το άνοιγμα της κάλπης των ευρωεκλογών 2024 και ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να βάλει τα τελευταία κομμάτια του παζλ, σε μια -όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη- ιδιαίτερα επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία.

Στην Κρήτη, απ’ όπου ξεκίνησε, θα κάνει την τελευταία του ομιλία (στις 7 Ιουνίου) ενώ δύο ημέρες νωρίτερα στις πέντε του μήνα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Αθήνα. Στο ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι πέτυχαν τις βασικές τους πολιτικές τους επιδιώξεις:

  1. Μίλησαν πολιτικά. Δηλαδή δεν μπήκαν στην προώθηση μιας lifestyle ατζέντας, όπως για παράδειγμα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης
  2. Ανέδειξαν κοινωνικά ζητήματα, όπως η ακρίβεια, το κράτος Δικαίου, εξωτερική πολιτική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους φρόντιζε (και θα φροντίζει μέχρι τις 9 Ιουνίου) να μιλήσει για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, προτείνοντας και μάλιστα λύσεις, όπως για παράδειγμα την Golden Visa.
  3. Αντιπαρατέθηκε με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπήρξε το μόνο κόμμα που «επέφερε» σημαντικά πλήγματα στην κυβέρνηση, με κορυφαίο την απομάκρυνση δύο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού.

Με άλλα λόγια, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η μόνη αξιόπιστη και πραγματική αντιπολίτευση ήταν και παραμένει το κόμμα τους. Εξ ου κιόλας θυμίζουν με νόημα ότι  «η παράταξη ξέρει να κάνει διαχρονικά καλό “φωτοφίνις”» και πως «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου που βλέπει, ειδικά τις τελευταίες 15 μέρες, ότι υπάρχει ένα κόμμα που και θέλει και αξίζει και μπορεί να κάνει ένα άλμα ακόμα».

Οι δυσκολίες

Την ίδια ώρα, όμως, δεν παραγνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς παραμένουν τρίτο κόμμα. Επιμένουν, ωστόσο, στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα δημοσκοπικά αποτελέσματα είναι χαμηλότερα από τα πραγματικά. Πάντως, στέκονται αρκετά στη τελευταία μέτρηση της GPO και κυρίως στο  ερώτημα για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.  Το νήμα κόβει πρώτος ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συγκεντρώνει 16% και έπεται με μικρή διαφορά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλακης με ποσοστό 13,4%, αφήνοντας πίσω τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρακτικά αυτό δίνει μια υπεροχή στο ΠΑΣΟΚ, εν όψει της επόμενης ημέρας, η οποία δεν προμηνύεται από αρκετούς εύκολη.

δημοσκοπήσειςΑλέξης Τσίπραςευρωεκλογές 2024κεντροαριστεράΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚειδήσεις τώρα