Πολιτική|27.05.2024 07:05

ΣΥΡΙΖΑ: «Τέρμα γκάζι» μέχρι τις ευρωεκλογές – Αμφισβητούν την πολιτική Κασσελάκη για τις συμμαχίες Ζαχαριάδης και Τεμπονέρας

Νίκος Σβέρκος

Υψηλοί τόνοι, όσο το δυνατόν περισσότερες συνεντεύξεις και ομιλίες θα αποτελούν την καθημερινότητα του Στέφανου Κασσελάκη τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών 2024. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πλαγιοκοπήματα από κορυφαία στελέχη που αμφισβητούν ευθέως τα όσα έχει εξαγγείλει για τις συμμαχίες την επομένη των ευρωεκλογών.

Ένταση μέχρι την κάλπη

Η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τη Δυτική Όχθη ανοίγει την αυλαία του τελευταίου του «σπριντ» πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα γεμάτο με δημόσιες παρουσίες, είτε με τη μορφή περιοδειών είτε με συνεντεύξεις, ενώ θα επιμένει πολιτικά να επιτίθεται στην κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, σε μια προσπάθεια να «παρασύρει» το Μαξίμου σε άγρια κόντρα.

Χαρακτηριστικές της έντασης με την οποία τοποθετείται ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν οι τοποθετήσεις του για τα θέματα της ακρίβειας. Αξιοποιώντας αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τις τιμές του ελαιολάδου και της φέτας, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε απανωτές αναρτήσεις με έντονα ειρωνικούς τόνους. Σε αυτές είτε κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έδενε τα κορδόνια του», είτε ότι είναι ψεύτης. Παράλληλα γύρισε βίντεο στο οποίο με ειρωνικό τρόπο αναζητούσε συσκευασίες φέτας με τιμές αντίστοιχες με εκείνες που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όταν μάλιστα δέχτηκε αντεπιθέσεις από τους Σκέρτσο και Μαρινάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης άρπαξε την ευκαιρία, ισχυριζόμενος ότι δέχεται δημόσιες ύβρεις. Κατηγόρησε, δε, τους κυβερνώντες για εξαπάτηση και πως με κουτοπονηριές υποτιμούν τους πολίτες.

Όσον αφορά, δε, τις συνεντεύξεις, ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί να έχει παρουσία παντού, επιχειρώντας να προσεγγίσει πολίτες με χαλαρή σχέση με την πολιτική. Τελευταία εμφάνισή του ήταν στο πλάι του Fipster, γνωστού content creator, όπου στο πλαίσιο συνέντευξης βαθμολόγησε Ελληνίδες τραγουδίστριες.

Πλήγματα στην τακτική συμμαχιών

Το κλίμα ηρεμίας στην Κουμουνδούρου διαταράσσεται πάντως από την συζήτηση για τις συμμαχίες με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε άνοιγμα προς την Πλεύση Ελευθερίας και στελέχη του Μερα25, ενώ γνωστοποίησε πως θα απευθύνει το φθινόπωρο κάλεσμα σε νυν και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και της ηγεσίας της Νέας Αριστεράς.

Ο ίδιος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που απέρριπταν την προοπτική σύμπραξης με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας παράλληλα ότι το μοναδικό όχημα που θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δύο μέλη της Π.Γ., ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, με δηλώσεις τους στην Καθημερινή, πλαγιοκοπούν τον πρόεδρο του κόμματος προτείνοντας άλλες οδούς.

Ο μεν δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων συμπεριέλαβε ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις της επόμενης μέρας, δίνοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο. «Το µοντέλο της προοδευτικής συνεργασίας στον ?ήµο της Αθήνας µε τον Χάρη ?ούκα είναι µια σηµαντική επιτυχία για το σύνολο της προοδευτικής παράταξης. Το µήνυµα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί» ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο δε Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε για «ένα µέτωπο δημοκρατίας των προοδευτικών δυνάμεων», το οποίο «μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες συνεννοήσεις στον δημοκρατικό χώρο». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι γνωστό, πως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, καθώς ο ίδιος είχε φροντίσει να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή του Μανώλη Χριστοδουλάκη και της Έφης Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑΚώστας Ζαχαριάδηςειδήσεις τώραΔιονύσης ΤεμπονέραςΣτέφανος ΚασσελάκηςΝέα αριστεράευρωεκλογές 2024