Πολιτική|27.05.2024 11:55

Καιρίδης στο OPEN: Η Τουρκία θέλει μεγάλη προσοχή, πάντα και παντού - Για το θεαθήναι η επίσκεψη Κασσελάκη στα Ιεροσόλυμα

Newsroom

Σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για την επίσκεψη του στα Ιεροσόλυμα εξαπέλυσε μέσω του OPEN και της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Χαμάς, την Τουρκία αλλά και την σύλληψη του Τούρκου υπηκόου για εμπρησμό στο Αιγάλεω.

«Για το θεαθήναι η επίσκεψη Κασσελάκη στα Ιεροσόλυμα»

Αρχικά, για την κριτική που ασκείται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν επισκέπτεται και τις δύο πλευρές, ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως «έχουμε επαφές και με τις δύο πλευρές αλλά και μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Το Παλαιστινιακό είναι μεγάλο ζήτημα με πολλές πλευρές. Δεν ξέρω τι ακριβώς ξέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει και το θέατρο. Καλό είναι να ενημερώνεσαι, να έχεις τις επαφές. Να πούμε όμως πως και στο παρελθόν πάρα πολλοί χρησιμοποίησαν την τραγωδία και το δράμα του παλαιστινιακού λαού για θέατρο. Δεν βοηθιούνται έτσι, ούτε η ειρήνη, ούτε η σταθερότητα, ούτε η συνύπαρξη την οποία θέλουμε. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος φυλάει Θερμοπύλες εκεί και πιέζεται. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά της και την πίεσή της σε βάρος των Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας. Υπάρχει ένα ευρύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι. Τι κάνει για όλα αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει να φανεί».


Όπως επισημαίνει, κατά την απόψή του, η επίσκεψη αυτή του Κασσελάκη γίνεται «για το θεαθήναι». «Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει παραδοσιακά υιοθετήσει, πολλές φορές αμάσητα, το παλαιστινιακό δράμα», τονίζει και αναφέρει πως «πολλοί και διάφοροι έχουν χρησιμοποιήσει τους Παλαιστίνιους για να το παίξουν ανθρωπιστές».

«Η Χαμάς βάλει κατά των Παλαιστινίων και μας αφορά όλο αυτό άμεσα» – Καρφιά σε Σπηλιωτόπουλο

Ακόμη, μεταξύ άλλων ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως «η Χαμάς είναι απολύτως ενάντια στα συμφέροντα των Παλαιστινίων και θέλει το Ισραήλ να επιτεθεί και θέλει το αιματοκύλισμα και τους νεκρούς, την ανατίναξη».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Σπηλιωτόπουλου για τη Χαμάς και το Παλαιστινιακό και πως υπάρχουν ακραίοι και μη ακραίοι τρομοκράτες , αφού είπε πως «καμία δουλειά δεν είναι ντροπή», συνέχισε λέγοντας πως «το τι είναι η Χαμάς το ξέρουμε. Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Η Χαμάς βάλλει κατά των Παλαιστινίων και μας αφορά όλο αυτό άμεσα. Είδατε τι έπαθε η Κύπρος και την πίεση που δέχεται από τον Λίβανο». «Το Παλαιστινιακό δεν χρειάζεται διαχείριση α λα TikTok, είναι σοβαρό θέμα», σχολίασε ακόμα.

«Αντιφατικά τα μηνύματα από την Τουρκία»

Αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» που αναφέρει πως το τουρκικό σκάφος Marmara βγαίνει σε ειδική αποστολή για έρευνες ανοιχτά των Ιμίων, ο υπουργός σχολίασε πως «αυτά δεν είναι ήρεμα νερά, ανεβαίνουν τα μποφόρ. Θα το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα από την άλλη πλευρά». «Η Τουρκία δεν αλλάζει την βασική της θέση στο ζήτημα της οριοθέτησης, είναι θέση αναθεωρητική και έξω από το διεθνές δίκαιο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και αυτό το επιτύχαμε».

«Θα περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι»

«Η Τουρκία θέλει μεγάλη προσοχή, πάντα και παντού», συνέχισε, ενώ ερωτώμενος εάν η Αθήνα ανησυχεί για ένα καλοκαίρι σαν του 2020, απάντησε πως «νομίζω για ένα διάστημα τώρα και για τους επόμενους μήνες η Τουρκία θα κράτησε χαμηλά την ένταση και θα περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι προς όφελος και των δύο πλευρών».

Στη συνέχεια ανέφερε πως: «Η ΝΔ είναι η δύναμη της λογικής, των λύσεων. Είδατε την Μελόνι. Προσαρμόζονται, αναγκάζονται. Πώς το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κωλοτούμπες. Αλλά δεν είμαστε ούτε οι αφελείς που θεωρούμε πως η Ευρώπη δεν έχει σύνορα. Η άποψη πως η προστασία των συνόρων αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φύγουμε από αυτά, από τα άκρα».

Για την σύλληψη του Τούρκου για εμπρησμό

Για την σύλληψη του Τούρκου για εμπρησμό στο Όρος Αιγάλεω, που δηλώνει γκιουλενιστής, ο κ. Καιρίδης είπε «μπράβο στις αρχές ασφαλείας. Δεν είναι ο μόνος εμπρηστής που συνελήφθη. Είχαμε και μια άλλη περίπτωση στην Πελοπόννησο. Αλλά αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα λόγω ξένης υπηκοότητας. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουμε μια ροή Τούρκων πολιτών. Ο συγκεκριμένος ήρθε μέσω του Έβρου παράνομα στις αρχές Απριλίου, από τις ελάχιστες ροές που έχουμε στον Έβρο. Συνελήφθη και ταυτοποιήθηκε, καταγράφηκε. Υπέβαλε αμέσως αίτημα ασύλου. Του δόθηκε μια κάρτα αιτούντος, δεν πήρε άσυλο, προγραμματίστηκε η συνέντευξή του για τον Ιούνιο, στο μεταξύ ωστόσο, βάση της κείμενης νομοθεσίας αφέθηκε, και ήρθε στην Αθήνα. Πάρα πολλοί Τούρκοι που ζητούν άσυλο λένε πως είναι γκιουλενιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ. Είναι πράγματα που αρχές εξετάζουν εξωνυχιστικά και εάν τα στοιχεία βρεθούν ανακριβή, απορρίπτεται η αίτηση ασύλου και επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία τους δικούς της τους παίρνει πίσω. Αυτός αν καταδικαστεί, θα εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα και μετά μόλις ολοκληρώνει την βαρύτατη ποινή, θα απελαθεί».

Δημήτρης ΚαιρίδηςΙσραήλειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΤουρκίαΧαμάςΠαλαιστίνηΙεροσόλυμα