Πολιτική|28.05.2024 06:55

Ευρωεκλογές 2024 - ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Σκληρή αντιπαράθεση πριν την κάλπη, ενεργή η συζήτηση για τις συμμαχίες

Νίκος Σβέρκος

Δεν λέει να κοπάσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία του κάθε κόμματος να εξαπολύει μύδρους κατά της απέναντι πλευράς. Ωστόσο είναι εμφανές πως οι συμμαχίες την επομένη των ευρωεκλογών μοιάζουν με τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Χτες ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη «χρυσό χορηγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η Κουμουνδούρου καταλογίζει στην Χαριλάου Τρικούπη «πανικό» και «έκδηλο εκνευρισμό». Παράλληλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλείσει προς το παρόν τη συζήτηση για τις συμμαχίες που άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης και αμφισβήτησαν κορυφαία στελέχη του.

Ανδρουλάκης: Θέλει συνεργασίες χωρίς επικοινωνιακά σόου

«Ασχολούμαι με τον κ. Κασσελάκη, όσο είναι «''χρυσός χορηγός" του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χτες ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του (Action24), χρησιμοποιώντας ακριβώς τον ίδιο χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει και στον Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Το κλίμα ανάμεσα στους δύο νυν αρχηγούς είναι εμφανώς κακό, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να το αποδίδει στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τον αποκάλεσε «εκβιαζόμενο».

«Ήταν ντροπιαστικό και τον εξέθεσε και προσωπικά» συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιφύλαξε εμμέσως και άλλες σκληρές εκφράσεις για τον Στέφανο Κασσσελάκη. Χαρακτηριστικά είπε: «Αν ήμουν πρωταθλητής των offshore εταιρειών πώς θα μπορούσα να πείσω τον ελληνικό λαό ότι υπηρετώ σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για δίκαιη φορολόγηση;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε, όμως, και για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και για τις απαραίτητες συμμαχίες. Αφού σημείωσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να έρθει πρώτος στις εθνικές εκλογές, είπε πως για να συμβεί αυτό «πρέπει να έχουμε τη δύναμη μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξουμε διάλογο με δυνάμεις προοδευτικές του Κέντρου και της Αριστεράς. Να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προόδου, προγραμματικό και ρεαλιστικό, και όχι λαϊκισμοί, ευχολόγια και επικοινωνιακά σόου που εκφυλίζουν την πολιτική και μόνο λύσεις δεν δίνουν για τον λαό. Μπορεί να δίνουν διασκέδαση, λύσεις δεν δίνουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε για τις συμμαχίες πως «ό,τι γίνει, θα γίνει στη βάση της κοινωνίας. Ό,τι γίνει, θα γίνει με πολιτικούς όρους. Δεν κάνω συμμαχίες κορυφής και πολύ περισσότερο με πρόσωπα που δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία». Ωστόσο είναι σαφές πως την επομένη της κάλπης θα θελήσει να εκκινήσουν διαδικασίες διαλόγου στην Κεντροαριστερά.

ΣΥΡΙΖΑ: Παύση στη συζήτηση που άνοιξε ο Κασσελάκης

Στον αντίποδα, όμως, η Κουμουνδούρου θέλει να κλείσει τη συγκεκριμένη συζήτηση, καθώς στελέχη της θεωρούν ότι δεν είναι της παρούσης και πως μεταθέτει το ενδιαφέρον της κοινωνίας μακριά από ζητήματα όπως την ακρίβεια. «Εμείς κοιτάζουμε τις επόμενες 13 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές, δεν κοιτάζουμε την επόμενη ημέρα μετά τις ευρωεκλογές» είπε χαρακτηριστικά η Βούλα Κεχαγιά χτες, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Αλλοίμονο να συζητάμε [για λίστες προσκεκλημένων για σύμπραξη] αυτή τη στιγμή -ενώ κάθε κόμμα δίνει μόνο του τη μάχη για τις ευρωεκλογές».

Επανέλαβε, δε, πως το προσκλητήριο του Στέφανου Κασσελάκη για συμπόρευση το φθινόπωρο «δεν αφορά κανέναν πολιτικό αρχηγό. Αφορά ψηφοφόρους, μέλη, πρώην μέλη στελέχη Κομμάτων που νιώθουν ότι ταυτίζονται αξιακά ή με τις αρχές που εκφράζει και διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις των Κώστα Ζαχαριάδη και Διονύση Τεμπονέρα, οι οποίοι κατέθεσαν απόψεις για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας σε ισότιμο ρόλο το ΠΑΣΟΚ και άλλα προοδευτικά κόμματα, η Βούλα Κεχαγιά έδειξε να μεταθέτει την ευθύνη για την έλλειψη συνεννόησης στην Χαριλάου Τρικούπη. «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει ρόλο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά; Όχι. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι απολύτως κατηγορηματικός και λέει ότι δεν συνομιλεί. Επομένως, τι να σχολιάσουμε αυτή τη στιγμή;» είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ευρωεκλογές 2024ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκης