Πολιτική|29.05.2024 06:25

Κασσελάκης: Οι δηλώσεις για Τσίπρα που προκάλεσαν έκπληξη εντός και εκτός Κουμουνδούρου

Νίκος Σβέρκος

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο κάποιος πολιτικός αρχηγός να μιλά για τις προθέσεις του προκατόχου του. Ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, το έκανε στη χθεσινή του συνέντευξη, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην πολιτική.

Οι πρωτοφανείς δηλώσεις για τον προκάτοχό του

Στη συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Λιάγκα, στο πλαίσιο της οποίας ξενάγησε την εκπομπή στο σπίτι του στις Σπέτσες, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε για τον Αλέξη Τσίπρα: «μου έχει πει πως δεν θα ξαναγυρίσει στην πολιτική», καθώς και ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία της κεντροαριστεράς.

«Επιθυμεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη όλου του κεντροαριστερού χώρου της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να είναι στην κυβέρνηση ως πρώην πρωθυπουργός. Είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του είναι σε ένα πιο διεθνές επίπεδο».

Όσον αφορά, δε, την επιστολή του πρώην Αλέξη Τσίπρα την ημέρα έναρξης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «όλη αυτή η κατάσταση έπρεπε να γίνει για να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

 Τι σηματοδοτούν οι δηλώσεις Κασσελάκη

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν ειδικό βάρος, καθώς ήρθαν λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση έρευνας της GPO (Παραπολιτικά) για το ποιος μπορεί να ηγηθεί ενιαίας κεντροαριστεράς την επομένη των ευρωεκλογών. Οι πολίτες έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με 16%, ενώ ακολούθησαν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4% και Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%.

Παράλληλα ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την απάντησή του αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο, απέπνευσε αέρα αδιαμφισβήτητου επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Όταν ρωτήθηκε εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει κάτω από 20% στις ευρωεκλογές είπε κοφτά πως «δεν πρόκειται να μπω σε αυτό το παιχνίδι», ενώ επιβεβαίωσε πως ο σχεδιασμός του εκτείνεται μέχρι τις εθνικές κάλπες. Επ΄ αυτού εμφανίστηκε βέβαιος πως στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθεί πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος, πως θα σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση και πως δεν θα χρειαστεί συνεργασία με άλλα κόμματα. Το κυνήγι για αυτοδυναμία έρχεται μετά από τις νέες αντιπαραθέσεις με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την απορριπτική απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην οποία απέδωσε «αντιπάθεια» για τον κόμμα του.

Σιωπή από τον Τσίπρα, προβληματισμός στην Κουμουνδούρου

Σχόλιο από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν υπήρχε μέχρι χτες το απόγευμα. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, βρίσκεται επί ποδός προετοιμάζοντας την εκδήλωση του Ινστιτούτου του, ενώ φέρεις εις πέρας και υποχρεώσεις του εκτός Ελλάδας. Με εξαίρεση την παρουσία του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει προγραμματίσει μέχρι στιγμής κάποια άλλη παρέμβαση για τα εντός Ελλάδας τεκταινόμενα.

Οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήχησαν πάντως θετικά σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμφραζόμενα των δηλώσεων του προέδρου του κόμματος δείχνουν, όπως λένε, πως θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω κριτικής, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα. Άλλα στελέχη, πάλι, θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε κάποια ανασφάλεια μπροστά στο ενδεχόμενο οι μετεκλογικές διαδικασίες στην κεντροαριστερά τον καταστήσουν πολιτικά «ανάδελφο».

ΕυρωεκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024Στέφανος Κασσελάκης