Πολιτική|28.05.2024 22:31

Ευρωεκλογές 2024 – Μητσοτάκης: Κριτική σε Κασσελάκη, μηνύματα σε Βόρεια Μακεδονία, «ασπίδα» σε Κεραμέως

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ασπίδα προστασίας στη Νίκη Κεραμέως (μετά το αίτημα αποπομπής της ΥΠΕΣ που ζήτησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του προστίμου στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαρροή των email) ύψωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα δεν ξεκαθάρισε τη θέση της ΝΔ αναφορικά με την προανακριτική στα Τέμπη κατά τη συνέντευξή του στο STAR.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια είπε ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο με τις πολυεθνικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει, αλλά και προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη για τη στάση του στο ζήτημα με την Παλαιστίνη.

Τι είπε για τη διαρροή των email

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την υπουργό Εσωτερικών θύμισε ότι η διαρροή δεν έγινε επί των ημερών, αλλά επί της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Όπως είπε, «δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορούσε τον πολιτικό προϊστάμενο, την κα Κεραμέως, του Υπουργείου. Γιατί αυτή η διαρροή δεν έγινε επί ημερών της κας Κεραμέως. Εμείς καλούμαστε να διορθώσουμε το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει. Αλλά αυτή η μάχη με αυτή την αίσθηση ατιμωρησίας, η έμφαση που δίνουμε στη νομιμότητα παντού, βλέπετε ότι αυτή πια εκδηλώνεται σε πολλές εκφάνσεις».

Προανακρικτική για τα Τέμπη;

Για τα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη να κατατεθεί πρώτα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως θα αποφασισθεί η στάση της ΝΔ. Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέσει την πρόταση και καταψηφιστεί, τότε επί της ίδιας δικογραφίας δεν θα μπορεί να γίνει αντίστοιχο αίτημα, ακόμα κι αν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. «Όταν καταθέσει αίτημα σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, θα προσέλθουμε στη Βουλή, θα κάνουμε τη συζήτηση και θα τοποθετηθούμε στη Βουλή. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να κατατίθεται κανένα τέτοιο επίσημο αίτημα. Θέλω να δω συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Και προφανώς, αμέσως, εφόσον κατατεθεί, διότι μέχρι στιγμής το ακούμε εδώ και πολύ καιρό και δεν το έχουμε δει, θα γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή και θα τοποθετηθούν όλοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόβλημα της ακρίβειας

Αναφερόμενος στην ακρίβεια χαρακτήρισε αδιανόητο και απαράδεκτο μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί να πωλούν ουσιαστικά το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές, κρύβοντας ουσιαστικά εμπορικές πρακτικές πίσω από διάφορα κανονιστικά τερτίπια.  «Τα βάζουμε ανοιχτά με τις πολυεθνικές εταιρείες και μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει, θα έλεγα, καθολική υποστήριξη από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όταν ερχόμαστε και αναγνωρίζουμε ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Θα μου πείτε, «το γνωρίζαμε;». Εν μέρει το γνωρίζαμε, αλλά έγινε χειρότερο την εποχή της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Το αναδεικνύουμε και ζητάμε από την Ευρώπη να παρέμβει την επόμενη μέρα», σημείωσε δίχως να μιλά για ενδεχόμενα νέα μέτρα (όπως τη μείωση του ΦΠΑ) προκειμένου ο καταναλωτής να δει μειώσεις στις τιμές.

Τα πυρά στον Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, μάλιστα, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι προτείνει πολιτικές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.  «Η χώρα έχασε σχεδόν 30% του ΑΕΠ. Το έχουμε ξεχάσει αυτό φαίνεται, ότι η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε. Και δεν βρεθήκαμε τώρα σε αυτές τις θέσεις, εκεί ήμασταν και το 2015, και το 2016, και το 2017, και το 2018. Και αγωνιζόμαστε να αναπτυχθούμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από την Ευρώπη», είπε προσθέτοντας ότι  αυτό το οποίο εισηγείται αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση, κοστολογημένα, θα μας στοιχίσει 45 δισ. -μόνο τα μέτρα από τα δύο νομοσχέδια τα οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και πως αναζητούνται νέοι πόροι για την επέκτασή του. «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, πολύ μεγάλη ανταπόκριση, γιατί είναι πολύ σημαντικό για ένα νέο ζευγάρι να μπορεί να αποκτά σπίτι και να πληρώνει στεγαστικό δάνειο, το οποίο ουσιαστικά είναι επιδοτούμενο, το οποίο μπορεί να είναι και χαμηλότερο από ό,τι αν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι. Τώρα το σπίτι, κάποια στιγμή, όταν ξεπληρωθεί το δάνειο, θα τους ανήκει», επισήμανε.

Ο στόχος των ευρωεκλογών

Ο ίδιος επισήμανε ότι στόχος της ΝΔ είναι το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών (33%) και «να εκλέξουμε, επίσης, τον μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών, γιατί τελικά γι’ αυτό γίνονται οι ευρωεκλογές».  «Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο πολιτικό μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε σε αυτή την κάλπη. Διότι εδώ πάλι συγκρούονται δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Εμείς έχουμε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα της χώρας. Έχουμε προτάξει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεν κοροϊδέψαμε ποτέ τους πολίτες. Είπαμε ότι ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε εντός των πλαισίων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε περιμένει από τον νέο πρωθυπουργό, όταν και εφόσον ορκιστεί, να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία και αυτό θα χρησιμοποιεί εντός και εκτός της χώρας του, ενώ φωτογρανίζοντας τον Σ. Κασσελάκη είπε ότι  η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη και δεν είναι τόσο απλοϊκή και δεν προσφέρεται ούτε για selfies ούτε για απλοϊκές αναλύσεις, ούτε για ενσταντανέ…

«Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου”»

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών, του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, αλλά και ο αντίστοιχος της νταντάς της γειτονιάς. Σε ό,τι αφορά στα υψηλά ενοίκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο», ενώ υπενθύμισε ότι «βάλαμε περιορισμούς στο AirBnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς εφόσον είναι απαραίτητο».

Τι είπε για την πρόταση για καταδίκη του Νετανιάχου από το ΔΠΔ

«Δεσμευόμαστε για τις αποφάσεις του ΔΠΔ», είπε σχετικά με την πρόταση για καταδίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η Ελλάδα έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για την κατάσταση στη Γάζα και τη Ράφα. Δεν είναι δυνατόν άμαχοι και παιδιά να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση οποία έχει ξεφύγει από το πλαίσιο αντίδρασης του Ισραήλ. Δεν γίνεται μία τέτοια καταδίκη του Ισραήλ να μην συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Όχθη ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι δικαίωμα του, δεν θα υποδείξω στον κ. Κασσελάκη τι θα κάνει». Συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αλλά το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι εκεί. Το ερώτημα είναι αν είναι ο σωστός χρόνος τώρα, πιστεύουμε πως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική λύση στην τραγωδία μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους».

Είπε πάντως με νόημα πως «η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη, δεν προσφέρεται μόνο για selfies και ενσταντανέ». Τέλος, σε ό,τι αφορά στον αυριανό τελικό του Conference League ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο Ολυμπιακός έχει το momentum, μου θυμίζει λίγο το 2004, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να σηκώσει την κούπα».

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΒουλήΒόρεια ΜακεδονίαΕυρωεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024Νέα Δημοκρατία