Πολιτική|30.05.2024 06:54

Ευρωεκλογές 2024: Δίκοπο μαχαίρι η διαρκής παρουσία Κασσελάκη στις οθόνες – Τι βλέπουν δημοσκόποι

Νίκος Σβέρκος

Δεν περνά μέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης θα απασχολήσει τη δημοσιότητα για θέματα λίγο ή πολύ άσχετα με τις πολιτικές εξελίξεις. Δημοσκόποι κοιτούν προβληματισμένοι τα δεδομένα μιλώντας διστακτικά για εκτιμήσεις του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Συνειδητή επιλογή η lifestyle θεματολογία

«Αν σε ένα μπετόν αρμέ μιντιακό σύστημα που δεν αφήνει τίποτα αρνητικό για την κυβέρνηση να περάσει, μπορώ να κάνω μία ρωγμή, να μπω, να μιλήσω για δικαιοσύνη, για ίσες ευκαιρίες, για την Ακρίβεια, για τα Τέμπη, θα μπω και θα το κάνω. Και θα το ξανακάνω. Ακόμα και σε μία lifestyle εκπομπή, ακόμα και σε μία μη πολιτική εκπομπή μπορείς να περάσεις το μήνυμά σου».

Τα λόγια του Στέφανου Κασσελάκη κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στην Καλαμάτα το βράδυ της Τρίτης, δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποστασιοποιηθεί από εμφανίσεις του στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ακόμα και αν σε συνεντεύξεις του προβάλλει τα τρία πολυτελή ακίνητα που διαθέτει σε Αθήνα, Νέα Υόρκη και Σπέτσες, ή αν καλείται να σχολιάσει τον χωρισμό ζευγαριών της σόουμπιζ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε δεσμευθεί το περασμένο Σάββατο πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε γυρίσματα στο εσωτερικό του σπιτιού που κατέχει στο νησί του Αργοσαρωνικού. Ωστόσο λίγα 24ωρα αργότερα προβλήθηκαν πλάνα στα οποία ο ίδιος ξεναγεί τον Γιώργο Λιάγκα στο οίκημα. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην Δυτική Όχθη και τα πλάνα από τις Σπέτσες επισκίασαν την επίσκεψή του στην πολύπαθη περιοχή.

Ωστόσο, κρίνοντας από την δήλωσή του πως επιθυμεί την παρουσία του σε lifestyle εκπομπές, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η σύμπτωση ήταν ατυχής. Τουναντίον, ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και αν διαμηνύει ότι δεν είναι αρεστός στα μέσα ενημέρωσης, επιδιώκει την προβολή με στόχο να «φτάσει» σε ακροατήρια που το κυρίαρχο ενδιαφέρον τους δεν αποτελεί η πολιτική.

Θα του βγει σε καλό ή θα εντείνει την αποστροφή;

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η τακτική της διαρκούς παρουσίας του στις κάθε λογής οθόνες θα συμβάλει σε μεγαλύτερα ποσοστά. Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, καθώς δημοσκόποι εκτιμούν πως η αποχή μπορεί να σπάσει νέο ρεκόρ σε αυτές τις κάλπες. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Τα συναισθήματα της απογοήτευσης που καταγράφονται σε έρευνες της κοινής γνώμης, το «παραδοσιακά» χαμηλό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, το γεγονός πως αυτή η αναμέτρηση για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ούτε συμπίπτει ούτε προηγείται κάποιας άλλης σημαντική εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να «σπρώξουν» κάποιους εκτός των αστικών κέντρων.

Δεν καταγράφεται επίσης, λένε δημοσκόποι, κάποια διακριτή τάση να προσέλθουν στις κάλπες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Πρόκειται για οριζόντιο φαινόμενο, που διαπερνά όλα τα φύλα, τις οικονομικές, κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, συμπληρώνουν. Με αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανιχνευτεί ποιος πολιτικός σχηματισμός θα πληγεί ή θα ευνοηθεί από την αποχή.

Όσον αφορά, πάντως, τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκτιμήσεις των ερευνητών είναι ακόμα πιο επισφαλείς, καθώς, όπως λένε, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δώσει βάρος στις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του επί παντός επιστητού, ενώ ο κομματικός μηχανισμός δεν φαίνεται να πρωταγωνιστεί σε αντίθεση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Μια τέτοια τακτική μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς τα κοινά τα οποία θέλει να προσεγγίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναιμική ή εχθρική στάση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Σημειώνουν, δε, πως ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η συνεχής παρουσία του σε μέσα ενημέρωσης για μη πολιτικούς λόγους τελικά θα εμπνεύσει πολίτες να πάνε στην κάλπη ή απλά θα τον «κάψουν» επικοινωνιακά.

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΕυρωεκλογέςδημοσκόπησηευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα