Πολιτική|30.05.2024 06:48

Ευρωεκλογές 2024: Μάχη μέχρι για να περιοριστεί η αποχή - Πού ποντάρει η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πατάνε… γκάζι στο κυβερνών κόμμα στην τελευταία στροφή προς τις ευρωεκλογές, προκειμένου να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να μην επιλέξουν την αποχή. Το ποσοστό των πολιτών που ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει στις 9 Ιουνίου, είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις λίγο πάνω από το 10%. Με τους «γαλάζιους» να εντείνουν την προσπάθεια να μιλήσουν στο συγκεκριμένο ακροατήριο και να το πείσουν να πάει στην κάλπη και όχι στην… παραλία.

Δεδομένο είναι πως το κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πιάσει τον πήχη του 33 % στις ευρωεκλογές, ποσοστό άλλωστε που είχε και στην προηγούμενη αναμέτρηση το 2019. Ωστόσο, παράλληλα στη μάχη των εντυπώσεων μετρά και το ποσοστό των πολιτών που θα φτάσουν μέχρι την κάλπη και στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να δούνε τα ποσοστά αποχής να φτάνουν και να ξεπερνούν το 50%.

Δεν αποτελεί μυστικό πως σε ένα τμήμα των πολιτών υπάρχει εκλογική κόπωση, μετά τις διαδοχικές αναμετρήσεις τον τελευταίο χρόνο (δύο εθνικές κάλπες και στη συνέχεια οι αυτοδιοικητικές εκλογές). Είναι χαρακτηριστικό πως στις εθνικές εκλογές του Μαΐου το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 61,76 % αλλά τον Ιούνιο υποχώρησε στο 53,74%. Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου το ποσοστό συμμετοχής έπεσε ακόμα περισσότερο και ήταν 52,51 %.

«Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στις ευρωεκλογές» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε τη σημασία της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. «Το τι θα συμβεί στην Ευρώπη από τις 10 Ιουνίου και μετά έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει τελικά στην πατρίδα μας. Άρα, το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι μία αδιάφορη διαδικασία. Είναι μία διαδικασία στην οποία πρέπει να στείλουμε στην Ευρωβουλή τους καλύτερους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Το βασικό δίλημμα που μπαίνει από το κυβερνών κόμμα στους πολίτες λίγο πριν την καλοκαιρινή αναμέτρηση είναι «σταθερότητα ή νέες περιπέτειες» και σημειώνεται ότι πρέπει να σταλεί καθαρή εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας έχει ως βασικό σύνθημα το «σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη» και από την Πειραιώς θέτουν το ερώτημα ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα κρίσιμα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και το αγροτικό.

Παράλληλα - με στόχο την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων - αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα αλλά πρέπει να δοθεί εκ νέου καθαρή εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Από σήμερα ο πρωθυπουργός συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα με πρώτους σταθμούς το Αίγιο, την Πάτρα και τον Πύργο.

Το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιήσει από τα Χανιά την διακαναλική συνέντευξη. Και την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λάρισα και δυο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και στην Αθήνα - στο Σύνταγμα- την Παρασκευή.

Νέα μέτρα στο στεγαστικό πεδίο μετά τις κάλπες

Παράλληλα με τη μάχη για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης στην κυβέρνηση σχεδιάζουν ήδη τα μέτρα της επόμενης ημέρας, καθώς θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν έχουν κατεβάσει μολύβια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο στεγαστικό πεδίο και για παράδειγμα στόχος είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για να επεκταθεί το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», που απευθύνεται στις νεότερες ηλικίες.

Παράλληλα εξετάζονται πρόσθετες κινήσεις για την αγορά του Airbnb και όπως υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «να δούμε και το πόσο χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στη διάρκεια του έτους να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα μέσα από πλατφόρμες Airbnb». Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Action 24, απαντώντας σε ερώτηση αν πάμε για πλαφόν ημερών, υπογράμμισε «είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά».

Από την κυβέρνηση το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά. «Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί πραγματικά, μόνο με περαιτέρω στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε καλύτερους μισθούς. Υπενθυμίζεται εδώ πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας να έχει φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ενώ έρχεται νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

ειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024ΕυρωεκλογέςΝέα Δημοκρατία