Πολιτική|31.05.2024 06:47

Ευρωεκλογές 2024: Στο στόχαστρο Κασσελάκη η «αλαζονεία του 41%»

Νίκος Σβέρκος

«Να σπάσει η κυβερνητική αλαζονεία του 41%» θέτει η ηγεσία της Κουμουνδούρου ως πολιτικό στόχο των ευρωεκλογών, ενώ έχει καταρτισθεί ήδη το πρόγραμμα των δημόσιων εμφανίσεων του Στέφανου Κασσελάκη σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδα στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου.

«Το 41% δεν συνιστά λευκή επιταγή»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο «την ενίσχυση της εκλογικής του επιρροής και την αποδυνάμωση των ποσοστών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πορεύεται με την αλαζονεία του 41%» ανέφερε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζοντας τι επιθυμεί από τις κάλπες των ευρωεκλογών. «Αλαζονεία είναι ότι με το 41% που έλαβε η ΝΔ τον προηγούμενο Ιούνιο θεώρησε ότι πήρε “λευκή επιταγή”» σημείωσε μάλιστα η Βούλα Κεχαγιά, προσθέτοντας πως η ΝΔ «θεώρησε ότι μπορεί να ασκεί όποια πολιτική κρίνει η ίδια ότι είναι για το καλό της και για τους εκλεκτούς της, χωρίς να λογοδοτεί στην κοινωνία». «Η ΝΔ και η αλαζονεία της θα κριθούν στις 9 Ιουνίου και θα σταλεί ένα μήνυμα από την ίδια την κοινωνία και τον ελληνικό λαό» εκτίμησε καταληκτικά.

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως θα συνιστά καλό ρεαλιστικό αποτέλεσμα η μεγάλη πτώση των ποσοστών της ΝΔ. Σε άτυπες συζητήσεις στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι πολιτικοί της στόχοι θα έχουν επιτευχθεί στην παρούσα φάση, εάν η κυβερνώσα παράταξη πέσει από το 41% των εθνικών εκλογών σε ένα ποσοστό κάτω από 32%, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίσει ή επιτύχει το 20%.

Σε αυτήν την εκτίμηση συμβάλει το γεγονός, όπως λένε, πως έχουν στη διάθεσή τους δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν ότι δεν είναι «άπιαστο» ένα ποσοστό στην περιοχή του 18%. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαια, καθώς, όπως λένε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Κυρίαρχο θεωρούν τον παράγοντα της αποχής, εξ ου και εκτιμούν πως δεν είναι αθώες οι εκτιμήσεις δημοσκόπων πως μπορεί να σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ στην συμμετοχή των πολιτών.

Οι κινήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Στην Κουμουνδούρου πάντως έχουν ήδη σχηματίσει το πρόγραμμα των ομιλιών του Στέφανου Κασσελάκη, με στόχο να δοθεί μήνυμα ευρείας συστράτευσης τις τελευταίες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Την προσεχή Δευτέρα ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Τρίτη θα απευθύνει ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, που θα προβληθεί αντί της παραδοσιακής διακαναλικής συνέντευξης, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει να συνομιλήσει με πολίτες. Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Πάτρα.

Όσον αφορά, δε, το περιεχόμενο των ομιλιών, το επιτελείο που συγγράφει τις ομιλίες του Στέφανου Κασσελάκη επιθυμεί να πάει σε ολομέτωπη επίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο αναφορικά με την ακρίβεια, όσο και με υποθέσεις σαν την τραγωδία των Τεμπών. Όσον αφορά την ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην αναπαραγωγή των βασικών προτάσεών του, ενώ για τα Τέμπη θα επενδύσει στην επιδίωξη να τιμωρηθούν οι πολιτικοί που ευθύνονται για την τραγωδία.

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΘεσσαλονίκηευρωεκλογές 2024ΕυρωεκλογέςΣτέφανος Κασσελάκης