Πολιτική|31.05.2024 09:46

Ευρωεκλογές 2024 - Μητσοτάκης: Με τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουμε - Δεν αφορά την Τουρκία

Newsroom

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Παρασκευής, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως οι ευρωεκλογές «είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια» και «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προσέλθει όσο πιο ισχυρή σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

«Επειδή είναι εθνική κάλπη και επειδή η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε άτυπο δημοψήφισμα, όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου τόσο δεν θα μπορεί να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

«Έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων» για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας είπε πως «στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί βγήκαμε από μια υπερδεκαετή κρίση».

«Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων και τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα. Αρχίζουμε να βλέπουμε μειώσεις στις τιμές, έχουμε βάλει αρκετά πρόστιμα. Αυτό που διεκδικούμε με τις παρεμβάσεις είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλω να θέσω την πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, προ των ευθυνών της για την επόμενη 5ετία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως του κάνει εντύπωση το πώς «μια πρωτοβουλία με εθνικό χαρακτήρα αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Γιατί να μην συμφωνήσουμε να πάμε στις Βρυξέλλες με μια εθνική γραμμή;».

Για τη μείωση ΦΠΑ

Μιλώντας για τη μείωση του ΦΠΑ είπε πως στηρίζει πολλά δημόσια ταμεία και «όποιος τον υποστήριζε είτε είναι αντιπολίτευση είτε είναι βιομήχανοι είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να δουν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε ή ποια επιδόματα να κόψουμε».

Για τον καφέ, είπε ότι «θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκε η πρώτη ύλη» και συμπλήρωσε ότι «αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ θα αυξηθούν οι τιμές».

«Εμείς δώσαμε μεγάλη στήριξη στην κοινωνία την εποχή του κορονοϊού. Αλλά τώρα επανερχόμαστε σε μια εποχή δημοσιονομικής κανονικότητας. Μερικές φορές η αντιπολίτευση δείχνει να μην τα γνωρίζει αυτά. Ο ευρωπαϊκός κανόνας είναι ότι δεν μπορούμε να αυξάνουμε τις δαπάνες άνω του 3%. Όποιος το περνάει μπαίνει σε επιτήρηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουν να επιστρέψουμε στην επιτήρηση ας μας το πουν», πρόσθεσε.

«Οι συμπολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση»

Μιλώντας για τα ενοίκια είπε πως η αύξηση είναι «το αποτέλεσμα της ανάπτυξης».

«Οι συμπολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση γιατί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι η αύξηση των ενοικίων. Το πρόβλημα είναι αγοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα είναι στην αγορά τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Έχουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου που ήταν επιτυχημένο. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές πηγές από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα σπίτι μου με μεγαλύτερο περίμετρο από το προηγούμενο», δήλωσε.

Για το Airbnb δήλωσε πως «το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση».

«Με τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουμε - Δεν αφορά την Τουρκία»

Για την Τουρκία αρχικά είπε ότι «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθετησης υφαλορκηπίδας και ΑΟΖ το μόνο μεγάλο θέμα που έχουμε».

Αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα υπογράμμισε: «Θα προχωρήσουμε. Είναι πάρκα κοντά στα νησιά μας για να προστατεύσουν τον θαλάσσιο πλούτο. Είναι κάτι που θέλει χρόνο ωρίμανσης αλλά δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν αφορά την Τουρκία, τελεία».

Τέμπη: «Να ζητήσετε τον λογαριασμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εργαλειοποίηση»

Για τα Τέμπη, είπε πως η υπόθεση είναι βάρος για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τη Δικαιοσύνη «που αυτή έχει το βάρος τώρα». Δεν πρέπει να κομματικοποιείται η υπόθεση αυτή, τόνισε.

«Να ζητήσετε τον λογαριασμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Όποιος συγγενής επικοινώνησε μαζί μου του εξήγησα τη δική μου εκδοχή. Δεν το εργαλειοποίησα δεν επένδυσα πάνω στον πόνο τον συγγενών».

«Να έρθουν να φτιάξουν κατηγορητήριο και όταν έρθει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Δεν έχω δει τίποτα από αυτά», πρόσθεσε.

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραακρίβειαΕυρωεκλογέςΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤέμπηευρωεκλογές 2024