Πολιτική|31.05.2024 16:11

CBS: Συμφωνία για αποστολή μεταναστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα - Τι απαντά ο Καιρίδης

Newsroom

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες στη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο μιας άλλης προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους στην περιοχή από το να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σύμφωνα με το CBS που επικαλείται δηλώσεις ατόμων που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τον έλεγχο των μεταναστών που ελπίζουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Πηγή, δήλωσε στο CBS δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους ο καθένας.

Η στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης

Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στις ΗΠΑ εάν δεν έχουν ζητήσει προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο - μια τάση που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αποδώσει στις πολιτικές τους και στις προσπάθειες των Μεξικανών αξιωματούχων να σταματήσουν τους μετανάστες από το να ταξιδέψουν βόρεια. Για να αμβλύνει μια πιθανή έξαρση της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική πράξη ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτοξεύονται, δήλωσαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε στην συμφωνία λέγοντας: «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για να βγάλουν κέρδος».

Διάψευση Καιρίδη

Θέση για το δημοσίευμα του CBS πήρε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ πως πρόκειται για «ψευδές δημοσίευμα».

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως το αμερικανικό δίκτυο ουδέποτε επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», ισχυρίστηκε ο υπουργός.

Ακολούθως δημοσίευσε ανάρτηση στην πλατφόρμα X η οποία αναφέρει: ««Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα.

Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο».

Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τζο Μπάιντενμετανάστεςειδήσεις τώραΔημήτρης ΚαιρίδηςΜεξικόΗΠΑ