Πολιτική | 01.06.2024 06:40

Ευρωεκλογές 2024 - ΣΥΡΙΖΑ: Οι δημοσκοπήσεις σβήνουν το αίτημα για παραίτηση Μητσοτάκη

Νίκος Σβέρκος

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζει προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις με αποτέλεσμα κορυφαία στελέχη να εμφανίζονται πιο νηφάλια σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Τι λένε στην Κουμουνδούρου για την επόμενη μέρα και την αποχή.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα προβληματίζουν την Κουμουνδούρου

Εκπρόσωποι και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ όπου βρεθούν μιλούν για την ανάγκη να «σπάσει η αλαζονεία του 41%». Ωστόσο όποτε οι συζητήσεις φτάνουν στους αριθμούς, παρατηρείται δυστοκία στο να αποσαφηνιστούν οι στόχοι της Κουμουνδούρου. Γεγονός λογικό, καθώς τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν μεν σταθεροποίηση ή λελογισμένη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και για τη ΝΔ, που ξεπερνά τον στόχο που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για καταγραφή πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως θα συνιστά μεγάλη επιτυχία εάν το κόμμα τους προσεγγίσει ή πιάσει το 20% και εάν η ΝΔ καταγραφεί κάτω από το 30%. Ωστόσο οι πιο πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή κινείται πέριξ του 16%, ενώ η ΝΔ καταγράφεται περίπου στο 33%.

Αυτή η διαφορά, εάν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, δεν θα είναι ικανοποιητική σε σχέση με τους υψηλούς στόχους που θέτει ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν θα έχει καταγραφεί, δηλαδή, ισχυρό κλίμα ανατροπής, αλλά -όπως λένε στην Κουμουνδούρου- η ΝΔ θα έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει να κρατήσει τις δυνάμεις του παρά τις διαδοχικές διασπάσεις.

Βήματα πίσω από το αίτημα για παραίτηση Μητσοτάκη

Η προσαρμογή στα δεδομένα των δημοσκοπήσεων φέρνει κατά τα φαινόμενα μια νέα γραμμή για την διαχείριση της κατάστασης την επομένη των ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε στο ΣΚΑΙ η Βούλα Κεχαγιά, όταν ρωτήθηκε εάν την επομένη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την διενέργεια εθνικών εκλογών. «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρξει ανάγκη ή μάλλον αίτημα για να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε ωστόσο πως το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση «θα αποτυπωθεί στην κάλπη από τον ελληνικό λαό, ούτως ώστε να γίνει αναγκαιότητα και πράξη στις εθνικές εκλογές όποτε προκηρυχθούν».

Η Βούλα Κεχαγιά είπε μάλιστα πως εάν αλλάξει σελίδα, εάν δηλαδή η ΝΔ απωλέσει σημαντικές δυνάμεις, «δεν μιλάμε για απονομιμοποίηση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης πέρυσι, θα ήμασταν φαιδροί αν ισχυριζόμασταν κάτι τέτοιο».

Με τα παραπάνω η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε εμμέσως πως εάν οι δυνάμεις των κομμάτων στην κάλπη προσεγγίζουν αυτές των δημοσκοπήσεων, τότε δεν θα τεθεί ζήτημα πρόωρων εκλογών. Εμφανίστηκε, δηλαδή, σαφώς πιο νηφάλια σε σχέση με τα όσα έχει δηλώσει ο Στέφανος Κασσελάκης στο παρελθόν. Αφενός ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αναδειχθεί πρωθυπουργός (και μάλιστα με αυτοδυναμία) στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τον Μάρτιο, μάλιστα, ήταν εκείνος που είχε ζητήσει την παραίτηση Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές.

Υποβολιμιαία η συζήτηση περί υψηλής αποχής

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρίξει τους τόνους ή την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα. Στόχος παραμένει η συσπείρωση μεν της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προσέλκυση ψηφοφόρων που είτε δεν ψήφιζαν γενικά ή δεν είχαν ψηφίσει στο παρελθόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αποχή θα είναι καθοριστική για την εκλογική επίδοσή του. Δεν λείπουν μάλιστα πρόσωπα στην Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι η δημόσια συζήτηση περί πρωτοφανούς αποχής και οι εκτιμήσεις δημοσκόπων πως θα καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ στη συμμετοχή, είναι από περίεργη έως υποβολιμιαία. Το σκεπτικό τους έγκειται στο ότι η μειωμένη συμμετοχή ενισχύει κόμματα με πιο στέρεη εκλογική βάση και πως κόμματα με πιο στέρεη βάση ψηφοφόρων θα αυξήσουν τα ποσοστά τους, όχι όμως και τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που θα συλλέξουν.

ΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣτέφανος Κασσελάκηςδημοσκοπήσειςευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα