Πολιτική|02.06.2024 06:37

Ευρωεκλογές 2024 - ΠΑΣΟΚ: Η δημοσκοπική ανάκαμψη «τώρα που μετράει»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα μπαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τα (συγκρατημένα) χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη να έχουν επιστρέψει. Η εικόνα των δημοσκοπήσεων, «τώρα που μετράει», όπως λένε, δείχνει να έχει αλλάξει, το κόμμα έχει ξεκολλήσει και μάλιστα υπό προϋποθέσεις καταγράφεται στη δεύτερη θέση. Κι αυτό, συμπληρώνουν, τη στιγμή που είναι γνωστή η υποκαταγραφή του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις

Ειδικότερα, στην πρόσφατη μέτρηση της Pro Rata, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ είναι στο 13% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 12%, με τη δεύτερη θέση να βάφεται στα «πράσινα» μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, βέβαια, η Marc καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση (βρίσκεται στο 16,5% με ανώτερο όριο το 18,6% και κατώτερο το 14,4%) και το ΠΑΣΟΚ «καθαρά» στην τρίτη θέση, καθώς το ανώτερο όριό του (13,6%) δεν πιάνει το κατώτερο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, στη δημοσκόπηση της GPO τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα: ΣΥΡΙΖΑ 16,2% και ΠΑΣΟΚ 13,2%. Να σημειωθεί, όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αδιευκρίνιστη ψήφο, γεγονός που γεννά ελπίδες στην ηγετική ομάδα. Μάλιστα, το σημαντικό ποιοτικό στοιχείο είναι πως και στις τρεις μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ κερδίζει πόντους, μετά από ένα σημαντικό διάστημα στο οποίο συνεχώς έχανε. Ταυτόχρονα, κέρδος για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι παραμένει σχετικά δημοφιλής, καθώς ενώ  πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συγκεντρώνει 43,5% σε θετικές απόψεις, βρίσκεται μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση  με 34,9%.

Το διακύβευμα

Μπαίνοντας λοιπόν στο photo finish o Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρει στην αδιευκρίνιστη ψήφο και την γκρίζα ζώνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο οι εκλογές είναι κρίσιμες για τρεις λόγους.

  • Ο πρώτος λόγος είναι ότι στην χώρα μας υπάρχει πια ένα παράδοξο. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό κόμμα, που κυβερνά. Η αντιπολίτευση έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Το πρώτο κόμμα έχει 121 έδρες διαφορά από το δεύτερο, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η αλαζονεία, η διαφθορά, η ατιμωρησία και σε όλα η απάντηση της κυβέρνησης να είναι “μας ψήφισε 41%”.
  • Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι πρέπει μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές να υπάρχει μια ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία να είναι και η επόμενη κυβέρνηση που θα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία.
  • Και ο τρίτος, εξίσου πολύ σημαντικός, λόγος είναι ο συσχετισμός στην Ευρώπη
δημοσκοπήσειςΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024ΠΑΣΟΚΕυρωεκλογέςΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώρα