Πολιτική|03.06.2024 06:25

Ευρωεκλογές 2024 - Κασσελάκης: Σήμερα θα δημοσιοποιήσει την περιουσία του - Τέλος στα σενάρια συνεργασιών με στελέχη άλλων κομμάτων

Νίκος Σβέρκος

Πέντε ημέρες πριν το πέρας της προεκλογικής περιόδου, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να κλείσει την εκκρεμότητα του πόθεν έσχες του. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τα ανοίγματα προς στελέχη ή τις ηγεσίες άλλων κομμάτων, ύστερα από τις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε το προηγούμενο διάστημα. 

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα «αποκαλυπτήρια» της περιουσίας του 

Τέλος στο «σίριαλ» του πόθεν έσχες του θέλει να βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης, δημοσιοποιώντας σήμερα την περιουσιακή του κατάσταση, όπως είπε χτες σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε πολύ σκληρές εκφράσεις για να επιτεθεί στη ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει «να καθαρίσουμε την Ελλάδα μας» μια φράση που δεν συνηθίζεται στο λεξιλόγιο των προοδευτικών κομμάτων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, μίλησε με επαινετικά λόγια για το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι όλα τα περιουσιακά του στοιχεία είναι δουλεμένα εκεί όπου «εν αντιθέσει με την Ελλάδα, δεν μπορείς να είσαι “αδιευκρίνιστος” και να κυκλοφορείς ελεύθερα».  

Δημοσιοποιώντας τα περιουσιακά του στοιχεία, ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως είπε, θέλει να οικοδομήσει «πρώτα απ’ όλα καθαρές σχέσεις» με τους πολίτες. Ωστόσο το πόθεν έσχες του αποτέλεσε σημείο έντονης κριτικής όχι μόνο από την κυβερνώσα παράταξη αλλά από τα κόμματα ολόκληρου σχεδόν του πολιτικού φάσματος. Τις τελευταίες ημέρες, δε, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και πολλά ακόμα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έθεταν το ζήτημα επί τάπητος, ασκώντας πίεση στην Κουμουνδούρου

Η περιπέτεια του πόθεν έσχες Κασσελάκη 

Πέρασαν άλλωστε τρεις μήνες από την εποχή που ο Στέφανος Κασσελάκης δεσμεύθηκε να δώσει το πόθεν έσχες του άμεσα, καθώς η πρώτη σχετική ανακοίνωση έγινε στις αρχές Μαρτίου. Είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για εταιρίες του στον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα για τις εξωχώριες εταιρίες.  

Αρκετές φορές ανέφερε πως δεν είχε τον χρόνο να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ πριν μια εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν να μην το δημοσιοποιήσει πριν τις ευρωεκλογές, όπως είχε αρχικά υποσχεθεί. Χτες, μάλιστα, επανέλαβε πως έχει υποχρέωση να το καταθέσει μέχρι την 1η Ιουλίου.  

Απομένει πάντως να φανεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση, καθώς η κατάθεση του «πόθεν έσχες» απαιτεί την κατάθεση συγκεκριμένων και αναλυτικών έγγραφων και αποδεικτικών για την περιουσιακή του κατάσταση και την επιχειρηματική του δράση. Ο ίδιος πάντως έχει πει πως έχει μεταβιβάσει όλες του τις εταιρίες, ωστόσο είναι άγνωστο πότε το έπραξε, σε ποιους τις μεταβίβασε και τι αντίτιμο έλαβε για τις μεταβιβάσεις αυτές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομος, χωρίς συνεργασίες με στελέχη άλλων κομμάτων 

Μετά τις απορριπτικές ή και επιθετικές απαντήσεις που έλαβε ο Στέφανος Κσσελάκης από τους επικεφαλής άλλων προοδευτικών κομμάτων για συνεργασία μετά τις ευρωεκλογές, η Κουμουνδούρου εγκαταλείπει πλέον τα ανοίγματα σε στελέχη άλλων κομμάτων. Στη συνέντευξή του στο Star ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει αυτόνομος, ενώ έψεξε και τις αντιδράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ιδιαίτερα προς την τελευταία είχε εκφράσει επανειλημμένα την εκτίμησή του, ωστόσο τώρα της καταλόγισε -χωρίς α την κατονομάσει- προσωπική ατζέντα. 

«Το προσκλητήριο στους προοδευτικούς πολίτες έχει ήδη δοθεί, είναι ανοιχτό, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές» πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, διευκρινίζοντας ότι το προσκλητήρια δεν αφορά ούτε τις ηγεσίες ούτε στελέχη άλλων κομμάτων. Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος στις επόμενες εθνικές εκλογές». 

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στον πάγο από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η σεναριολογία περί επαφών που έχει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων προκειμένου αυτά να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Φαίνεται, δε, διατεθειμένος να μην μπει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις στη βάση του χώρου της κεντροαριστεράς, αντιτείνοντας ότι ο μόνος δρόμος για να νικηθεί η Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ενίσχυση του δικού του κόμματος. 

πόθεν έσχεςΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΚυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα