Πολιτική|03.06.2024 06:34

Ευρωεκλογές 2024 - Χαρίτσης: «Διμέτωπος» κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - «Ο Μητσοτάκης μας κοροϊδεύει στα μούτρα μας»

Νίκος Σβέρκος

Σφοδρή επίθεση του προέδρου της Νέας Αριστεράς κατά πάντων στην χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Ποιους στόχους βάζει το κόμμα στις ευρωεκλογές, πώς απαντά στη σεναριολογία περί συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ

Σκληρές εκφράσεις για Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη 

«Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέρος του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μέρος της λύσης για να μπορέσει να υπάρξει μια σοβαρή, μαχητική, αξιόπιστη, πειστική απάντηση στη μονοκρατορία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη». Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε επίθεση σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, σηματοδοτώντας τον διακριτό χαρακτήρα που διεκδικεί η Νέα Αριστερά.

Η διμέτωπη επίθεση του Αλέξη Χαρίτση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ήρθε σε μια περίοδο διόλου τυχαία. Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια περί  συνεννοήσεων που διεξάγει το νεότευκτο κόμμα με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία την επομένη των ευρωεκλογών. Επ αυτού, όταν ρωτήθηκε, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε αρχικά πως «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σε μια προεκλογική περίοδο βλέπουμε να διακινούνται διάφορα σενάρια».  

Ξεκαθάρισε όμως σε έντονο ύφος: «Εμείς γεννηθήκαμε μέσα στην Αριστερά. Η Αριστερά για εμάς δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας. Είναι στάση ζωής. Και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να υπάρχουμε, να ασκούμε πολιτική από τις γραμμές της Αριστεράς. Τελεία». Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο πως «τη Δεξιά δεν θα τη νικήσει κανένας Μεσσίας. Θα τη νικήσει ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο, ένα σοβαρό πρόγραμμα από αριστερή και προοδευτική σκοπιά». 

Συνεργασίες από θέση Αριστεράς 

«Δεν είναι η λύση ούτε το lifestyle του κ. Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη. Η λύση είναι μια σοβαρή προγραμματική πρόταση, η οποία θα απαντάει στις πραγματικές υπαρκτές ανάγκες σήμερα της ελληνικής κοινωνίας» είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Χαρίτσης, περιγράφοντας γιατί είναι αναγκαία η ενίσχυση της Νέας Αριστεράς.  

Ο πρόεδρος του κόμματος επί της ουσίας προσέδωσε στο κόμμα του τον ρόλο του παράγοντα που θα στρέψει ακόμα πιο αριστερά οποιαδήποτε συζήτηση διεξαχθεί την επομένη των ευρωεκλογών για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Γι αυτό και είπε πως «τον κύριο Μητσοτάκη θα τον νικήσουμε από τα αριστερά». Σε άλλο σημείο είπε άλλωστε πως «εμείς θέλουμε λοιπόν να ενδυναμωθεί, να ισχυροποιηθεί η παρουσία της Nέας Αριστεράς, ακριβώς για να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από τη σκοπιά της Αριστεράς στις εξελίξεις επόμενης ημέρας».  

Δεν έκλεισε όμως και τις πόρτες σε στελέχη των δύο κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πρέπει να απεγκλωβιστούν από μία λογική και από μία πολιτική η οποία είναι αδιέξοδη και με τις οποίες βεβαίως μπορούμε να επικοινωνήσουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε συγκλίσεις την επόμενη μέρα». 

Μύδροι Χαρίτση κατά Μητσοτάκη 

Από το στόχαστρο του Αλέξη Χαρίτση δεν έλειψε βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκη, στον οποίο επιφύλαξε σφοδρή επίθεση για μια σειρά ζητήματα. Αναφορικά με την ακρίβεια και τις επιστολές του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς είπε χαρακτηριστικά: «Πέρα από την πολιτική του, η στάση του κυρίου Μητσοτάκη είναι προσβλητική και ντροπιαστική για την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης μας κοροϊδεύει μες στα μούτρα μας». 

«Εμείς δεν θα ανταγωνιστούμε τη Δεξιά σε πλειοδοσία φοροελαφρύνσεων οριζοντίως για όλους, άρα κυρίως για τους πλούσιους. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να υπάρξει μείωση της έμμεσης φορολογίας, φορολόγηση των υπερκερδών, φορολόγηση του πλούτου σε αυτή τη χώρα, μείωση των βαρών για τη μισθωτή εργασία» είπε ασκώντας κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησής και επιτιθέμενος παράλληλα στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πως «είναι απαράδεκτος ο τυχοδιωκτισμός με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποιεί τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας», ενώ χαρακτήρισε «ολέθριο» το γεγονός ότι «μέχρι και σήμερα αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για παράδειγμα, να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης». 

ευρωεκλογές 2024ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝέα αριστεράΑλέξης Χαρίτσης