Πολιτική|03.06.2024 22:27

Ευρωεκλογές 2024 - Χαρίτσης: «Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στις πολιτικές της Δεξιάς»

Newsroom

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών 2024 της 9ης Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στο Θησείο το απόγευμα της Δευτέρας (3/6).

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τους υποψήφιους της Νέας Αριστεράς και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα θα κάνει την έκπληξη των Ευρωεκλογών και παράλληλα τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει. Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει».

Η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση

«Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συγκέντρωση, στη συγκέντρωση της Νέας Αριστεράς, της Αριστεράς της εποχής μας. Είμαστε στις τελευταίες μέρες ενός μεγάλου αγώνα, ενός τίμιου αγώνα, ενός αγώνα αξιοπρέπειας, ευθύνης και ελπίδας. Και νιώθω ιδιαίτερη τιμή που δίνω αυτόν τον όμορφο αγώνα με όλες και όλους εσάς. Μες τους αριστερούς και τις αριστερές που έχουμε πορευθεί τόσα χρόνια, με τους νέους και τις νέες που μπήκαν τώρα στη μάχη. Όλες και όλοι μαζί, για άλλη μια φορά, θα διαψεύσουμε τα σενάρια και τα συμφέροντα που φαντάζονται μια Ελλάδα χωρίς Αριστερά. Τους το λέμε να το έχουν καλά στο μυαλό τους: Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά!

Βρισκόμαστε εδώ γιατί η Αριστερά είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει ξανά. Οι χιλιάδες αριστεροί και αριστερές από όλη τη χώρα που επιλέγουν τους αγώνες και την ευθεία αντιπαράθεση με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, είναι σήμερα εδώ, μαζί μας. Όσες και όσοι δεν υποχωρούν. Όσες και όσοι μετά την πτώση έχουν τη δύναμη να σηκωθούν για να πάρουν ξανά στις πλάτες τους την Ιστορία και το μέλλον της παράταξης. Όσες και όσοι δίνουν τη μάχη μέχρι τέλους και τελικά νικούν!».

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτές οι εκλογές είναι βουβές»

Και συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος: «Τις τελευταίες βδομάδες εγώ και οι άνθρωποι της Νέας Αριστεράς γυρίσαμε όλη την Ελλάδα. Βρεθήκαμε με πολίτες όλων των ηλικιών. Μιλήσαμε με ανθρώπους ζορισμένους, με ανθρώπους απογοητευμένους, με ανθρώπους που θέλουν να ελπίσουν. Συναντηθήκαμε με την πραγματική κοινωνία μιας χώρας που καταγράφει ονομαστικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αλλά που ο πλούτος δεν φτάνει στους πολίτες της. Μιλήσαμε με τους πολίτες που κάθε μήνα αγοράζουν λιγότερα προϊόντα με το μισθό τους, την ίδια ώρα που δίπλα τους εκτυλίσσεται μια προκλητική επίδειξη πλούτου. Τους ακούσαμε και μας άκουσαν. Ζήσαμε εξαιρετικές στιγμές. Ζήσαμε αυτές τις μέρες την εμπειρία της πολιτικής όπως αυτή πρέπει να είναι. Μια εμπειρία συνάντησης, μια εμπειρία αντίστασης, μια εμπειρία δημιουργίας. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτές οι εκλογές είναι βουβές. Οι πολίτες ασφυκτιούν. Δεν είναι βουβοί. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να φτάσουν ως την κάλπη. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να τους διαψεύσουν. Πρέπει στις Ευρωεκλογές να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στις πολιτικές της Δεξιάς».

«Ποια είναι η εικόνα της ζωής που ζει η πλειονότητα των συμπολιτών;»

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και απασχολούν τους πολίτες. «Ας σκεφτούμε, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι: ποια είναι η εικόνα της ζωής που ζει η πλειονότητα των συμπολιτών μας σήμερα; Μια ηλικιωμένη μιλά στον πρωθυπουργό για τη φτώχεια της. Εκείνος τη ρωτά αν η Εκκλησία τη βοηθά. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. Στα νοσοκομεία Παίδων 3.000 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για χειρουργείο. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. Μια γυναίκα δολοφονείται από τον πρώην σύντροφό της έξω ακριβώς από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων όπου έχει πάει για να ζητήσει προστασία. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών.

Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών προσπαθούν να εξιχνιάσουν μόνοι τους το έγκλημα έχοντας απέναντι τους μια κυβέρνηση που ενορχηστρώνει μια χυδαία επιχείρηση συγκάλυψης. Και όταν επιχειρούν να τους ακούσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απομακρύνονται με βία από την φρουρά του.

Και προσθέτει ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς: «Ο πρωθυπουργός εδώ και τρία χρόνια έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε πληθωριστική κρίση για να μη θίξει την ιερή αγελάδα της Δεξιάς, την ελεύθερη αγορά. Δηλαδή τα μονοπώλια. Και τώρα γράφει επιστολή για να ζητήσει από την ευρωπαία επίτροπο να κάνει κάτι για τις τιμολογήσεις προϊόντων. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. 1,8 δισ. τα κέρδη των τραπεζών για το 2023 μόνο από τις προμήθειες. Από τις προμήθειες που όλοι πληρώνουμε όταν κάνουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτός ο αριθμός είναι η εικόνα των εκλογών. Καταυλισμός εκτοπισμένων στη Ράφα βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό. Οι καμένες σκηνές με τα μικρά παιδιά. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. Η γενοκτονία είναι η λέξη των εκλογών. Μια λέξη που τα κυβερνητικά χείλη δεν τολμούν να ψελλίσουν. Ο χάρτης της Eurostat που δείχνει τους Έλληνες να εργάζονται τις περισσότερες ώρες απ’ όλους τους Ευρωπαίους και την ίδια στιγμή να έχουν το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. Για αυτά ψηφίζουμε την Κυριακή. Με αυτές τις εικόνες θα πάμε στην κάλπη όλοι και όλες μας. Στην κάλπη των Ευρωεκλογών, όπου πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά ψηφίζουμε και για το ποια θα είναι η εικόνα της επόμενης μέρας των εκλογών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παίκτης δεύτερης κατηγορίας»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε: «Η ευρωπαϊκή Δεξιά καταδίκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παίκτης δεύτερης κατηγορίας, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Να στέκεται μπροστά στις προκλήσεις μοιραία και άβουλη. Αντί να δίνει κίνητρα, να δημιουργεί νέες πηγές εσόδων από φορολόγηση των υπερκερδών και να διαμορφώνει γενναία χρηματοδοτικά εργαλεία, τι κάνει η ΕΕ; Καταργεί στην πράξη την πράσινη μετάβαση. Μια πολιτική αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μια πολιτική που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο δυναμικού και δημοκρατικού μετασχηματισμού των κοινωνιών. Όμως καμιά Δεξιά δεν θα συγκρουστεί με λόμπι, οικονομικές ελίτ και συμφέροντα. Βιομηχανίες εγκαταλείπουν την ΕΕ. Το μαρτυρούν και τα απανωτά λουκέτα των τελευταίων χρόνων και στη χώρα μας. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που συμφέρει μόνο το καρτέλ της ενέργειας · αρνείται να προωθήσει την ενεργειακή αυτονομία των παραγωγικών μονάδων. Αρνείται να επενδύσει στην αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας για να μπορεί να μοιράζει τον ελάχιστο ηλεκτρικό χώρο, κατά βούληση, πελατειακά και υπέρ των μεγάλων ομίλων. Γιατί η ΝΔ αδιαφορεί για παραγωγικές επενδύσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων. Σε προϊόντα τεχνολογίας και καινοτομίας. Μιλάμε για επενδύσεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν νέες θέσεις απασχόλησης είτε υψηλής εξειδίκευσης είτε τεχνικής ειδίκευσης σε σταθερό εργασιακό περιβάλλον».

«Ας αναλογιστούμε μια στιγμή τι έχει συμβεί σε έναν χρόνο»

Ο κ. Χαρίτσης επιχείρησε και μια μίνι ανασκόπηση από τις τελευταίες εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε σχετικά: «Έναν χρόνο πριν, οι πολίτες της χώρας μας προσήλθαν στις κάλπες. Ήταν οι εκλογές του περίφημου 41%. Ήταν η στιγμή που μια σχετική πλειοψηφία διεκδικούσε με αλαζονεία την απολυταρχία. Ας αναλογιστούμε μια στιγμή τι έχει συμβεί από τις εκλογές εκείνες μέχρι σήμερα. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος. Και τι έχουμε δει στο μεταξύ; Μια συγκλονιστική τραγωδία. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έλαβαν ποτέ χώρα στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, στην Πύλο. 600 άνθρωποι πνίγηκαν και οι ελληνικές αρχές φαίνεται να έχουν ευθύνη καθώς δεν προέβησαν σε ενέργειες έρευνας και διάσωσης. Η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Το μπάζωμα. Το μοντάρισμα. Η άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Η παρωδία της εξεταστικής στη Βουλή. Η συνεχιζόμενη κοροϊδία. Ο χλευασμός των συγγενών των άτυχων παιδιών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο Έβρος, η Εύβοια και η Ρόδος κάηκαν. Η Θεσσαλία καταστράφηκε. Μια καταστροφή της οποίας η αποκατάσταση αργεί. Μια καταστροφή που η κυβέρνηση βλέπει σαν ευκαιρία για ιδιωτικοποίηση του νερού και για αναβίωση της φαραωνικής εκτροπής του Αχελώου. Μια ευκαιρία για αποικιοκρατικού τύπου business με πολυεθνικούς ομίλους».

Παράλληλα επεσήμανε: «Τι άλλο έγινε μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο του 41%; 14 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί, αλλά ο όρος γυναικοκτονία είναι ακόμα εκτός συζήτησης για την κυβέρνηση του «ποινικού λαϊκισμού» που θέλει να ξηλώσει όλες τις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού φιλελεύθερου κράτους δικαίου. Το Σύνταγμα παραβιάστηκε για να ανοίξει η κυβέρνηση διάπλατα τις πόρτες στα ιδιωτικά συμφέροντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ευρωκοινοβούλιο παρενέβη ενάντια στην κυβέρνηση με καταδικαστικό ψήφισμα για τις υποκλοπές, την ελευθερία του τύπου, τη λειτουργία αστυνομίας και λιμενικού, τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Η χώρα μας ελέγχεται για αδιαφανή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 2,4 δισ. δίνονται σε 10 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Προσωπικά δεδομένα πολιτών διέρρευσαν με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών προς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πρόστιμο 400.000 ευρώ, παραιτήσεις μηδέν. Ναι, είναι προφανές. Δεν μας αξίζει. Δεν μπορεί οι προσδοκίες μας να είναι αυτές. Δεν μας αξίζει να ζούμε έτσι».

«Μάχη για τις αξίες της Αριστεράς και τις ανάγκες μιας ολόκληρης κοινωνίας»

Την ίδια στιγμή ο κ. Χαρίτσης ευχαρίστησε τα στελέχη του κόμματος και τους υποστηρικτές της Νέας Αριστεράς για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν εν όψει των Ευρωεκλογών.  «Καθώς έχουν μείνει λίγες μέρες μέχρι τις εκλογές, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους ανθρώπους της Νέας Αριστεράς. Τους άνδρες και τις γυναίκες που από κάθε γωνιά της Ελλάδας έδωσαν και δίνουν τη μάχη τους. Μια μάχη ιδεών, μια μάχη ήθους. Μια μάχη περηφάνιας για ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Μια μάχη για τις αξίες της Αριστεράς αλλά και για τις ανάγκες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Αυτή τη μάχη τη δώσαμε και τη δίνουμε ενάντια σε ένα σύστημα fake news στο οποίο έχουν συναντηθεί τα υπόγεια του διαδικτύου με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια ελληνική εκδοχή του τραμπισμού» ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Να το ξαναπούμε για να εμπεδωθεί. Για εμάς η Αριστερά δεν είναι σημεία ευκαιρίας. Είναι σχέση ζωής. Είναι άποψη, πίστη, όνειρο. Δεν υπάρχει Αριστερά που δίνει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους. Δεν υπάρχει απολιτίκ Αριστερά. Δεν υπάρχει Αριστερά που έχει στην ηγεσία της τα πρωτοπαλίκαρα του Καραμανλή και της Δεξιάς.

Η Αριστερά είναι η παράταξη που έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις νικηφόρες μάχες για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τις ζωές των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Και σήμερα, πάλι, η κυριαρχία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη μπορεί να ανατραπεί μόνο με ένα αριστερό πρόγραμμα μεγάλων τομών που θα δώσει νέα πνοή στον προοδευτικό κόσμο. Αυτήν την πνοή δεν μπορεί να τη δώσει η lifestyle αντιπολίτευση του κ. Κασσελάκη. Μια αντιπολίτευση που είναι βολική για το σύστημα και τον κ. Μητσοτάκη! Αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης, θα έπρεπε να τον είχε εφεύρει ο κ. Μητσοτάκης! Αλλά πνοή δεν μπορεί να δώσει στον προοδευτικό κόσμο ούτε ο κ. Ανδρουλάκης που παραμένει προσκολλημένος σε ένα ξεπερασμένο πια παρελθόν και ασκεί μια αντιπολίτευση συντηρητική και παρωχημένη. Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι εδώ για να μείνει. Είναι εδώ για να πρωταγωνιστήσει».

«Οι ευρωεκλογές να είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Κλείνοντας ο κ. Χαρίτσης ανέφερε: «Οι ευρωεκλογές πρέπει να είναι και θα είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να είναι και θα είναι η απαρχή μιας νέας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας. Η Νέα Αριστερά θα είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών. Η Νέα Αριστερά θα είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια την επόμενη μέρα για τη ζωή που μας αξίζει.

Λίγες μέρες έμειναν. Δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα. Αυτές οι μέρες είναι οι πιο κρίσιμες. Να μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας. Να τους πείσουμε ότι το μήνυμα της Νέας Αριστεράς αξίζει να δικαιωθεί στην κάλπη. Ότι δεν είναι λύση η παραίτηση. Ότι δεν είναι λύση η αποστράτευση. Ότι λύση είναι η συγκρότηση ενός νέου συλλογικού «εμείς». Λύση είναι να δώσουμε φωνή στο δίκιο των ανθρώπων».

Αλέξης ΧαρίτσηςομιλίαΕυρωεκλογέςειδήσειςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024