Πολιτική | 05.06.2024 06:50

Ευρωεκλογές 2024 - Κασσελάκης: Πλήθος ανακοινώσεων, διευκρινίσεις και υποχωρήσεις για την περιουσία του

Νίκος Σβέρκος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα πυρά που δέχτηκε για την αποσπασματική παρουσίαση της περιουσιακής του κατάστασης επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση. Ωστόσο, πέρα από τις ανακοινώσεις προχώρησε και σε πλήθος διευκρινήσεων για τα ποσά που ανακοίνωσε, ενώ έκανε βήματα πίσω από δηλώσεις του που προκάλεσαν συζητήσεις. 

Προσπάθεια να αντιστραφεί ο αρνητικός αντίκτυπος 

Τέσσερις ανακοινώσεις και βίντεο δημοσιοποίησαν εχτές ο Στέφανος Κασσελάκης και η Κουμουνδούρου επιχειρώντας να επιστρέψουν τα πυρά που δέχτηκαν για τον πλούτο που κατέχει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της δανειοδότησης και των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, το ζήτημα της χρηματοδότησης της διαδικτυακής της καμπάνιας και των αμοιβών του Σταν Γκρίνμπερκ, αλλά και της «αρχειοθέτησης» των υποθέσεων έρευνας των πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ωστόσο, τα ερωτήματα για τις λεπτομέρειες πίσω από τα όσα ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε για την περιουσία του παρέμειναν, με ορισμένους μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται σκεπτικοί. Ο σκεπτικισμός τους έγκειτο γύρω από το εάν θα έχει θετικό αντίκτυπο η όλη αντιπαράθεση, που ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, όταν στις αρχές Μαρτίου δήλωσε έτοιμος να δώσει το «πόθεν έσχες» του στη δημοσιότητα πριν τις ευρωεκλογές

Έμπειροι γνώστες των οικονομικών έλεγαν άλλωστε πως τα όσα δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συνάδουν με δηλώσεις του πως δεν θα χρειαστεί να εργαστεί ξανά λόγω της επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητάς του. Με δεδομένο ότι αμφισβητήθηκε ο πυρήνας των ισχυρισμών Κασσελάκη, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δημόσιες παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας ειρωνικούς τόνους και σκληρές εκφράσεις, ενώ έντονη ήταν και η συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1

Διευκρινήσεις για τα περιουσιακά μεγέθη που ανακοίνωσε 

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με την περιουσία του και τα ποσά που γνωστοποίησε.  

  • Αρχικά είπε πως έχει στην κατοχή του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν το πώς απέκτησε την περιουσία του, ενώ μόλις λίγες ώρες πριν είχε πει από το βήμα της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη πως δεν του έχουν φτάσει ακόμα τα έγγραφα από την φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS). 
  • Όσον αφορά το εισόδημα των 1,995 εκατ δολαρίων, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «ήταν η αμοιβή μου, μισθός, μπόνους για τα 50 εκατ. κέρδος που έβγαλα στους επενδυτές μου το 2022».  
  • Για τα δάνεια άνω των 1,8 εκατ δολαρίων, είπε πως «το ένα δάνειο είναι υποθήκη στο σπίτι μας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το οποίο εξυπηρετείται από τα μισθώματα αυτού του σπιτιού». Σημειωτέον, στο λογιστικό φύλλο που δημοσιοποίησε εμφάνισε σχετικό εισόδημα λίγο πάνω από 71.000 δολάρια. Πρόσθεσε ότι συμπεριέλαβε και ένα ακόμα φοιτητικό δάνειο του συζύγου του ύψους 150.000 δολαρίων. 
  • Η αγορά του σπιτιού του στο Κολωνάκι, που κόστισε 1,8 εκατ. ευρώ, είπε ότι το ποσό αυτό προήλθε από την αμοιβή του για την εργασία του. 
  • Τέλος σημείωσε πως ουδέποτε είπε πως έχει δηλώσει πως έχει εταιρία με αστακοκάραβα στην Φλόριντα, όπως του είπε ο δημοσιογράφος. Τον περασμένο Μάρτιο ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επιβεβαιώσει πως είχε αστακοκάραβα στην Μασαχουσέτη, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τρέχουσα εμπλοκή του. 

Υποχωρήσεις από βαριές εκφράσεις 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επιχείρησε να κάνει βήματα πίσω από πρόσφατες δηλώσεις του που συζητήθηκαν. «Δεν τον είπα Αλ Καπόνε» είπε αναφορικά με την μομφή προς τον πρωθυπουργό που εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως είχε πει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορεί να έχετε πανεύκολο το ψέμα, όμως υπάρχει και κάτι που λέγεται αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον ο Αλ Καπόνε δεν ζητούσε να δει τις φορολογικές δηλώσεις έντιμων πολιτών». 

Επιχείρησε επίσης να ανασκευάσει τον χαρακτηρισμό «ιερή αμυντική συμμαχία» που είχε αποδώσει στο ΝΑΤΟ. Αρκέστηκε να πει ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία» και δήλωσε την αντίθεσή του με την συντονισμένη αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία από τα κράτη μέλη του. 

Για να μην αφήσει πάντως κανένα περιθώριο στους εσωκομματικούς του αντιπάλους να τον αμφισβητήσουν την επόμενη μέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης στο ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εθνικές εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής είπε κοφτά και επαναλαμβανόμενα «Ναι». 

ειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκηςευρωεκλογές 2024ΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑ