Πολιτική|05.06.2024 06:57

Ευρωεκλογές 2024: Τα 4 στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές 2024 και από την κυβέρνηση τονίζεται όλο και πιο εμφατικά το διακύβευμα των εκλογών και η ανάγκη να σταλεί σήμα για συνέχιση της σταθερής πορείας της χώρας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να πιάσουν το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή το 33%, και σημειώνουν την ανάγκη να δοθεί εκ νέου ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ευρωεκλογές 2024: Τα 4 στοιχήματα του Μαξίμου στο δρόμο προς την κάλπη

Για να «ξεκλειδώσει» αυτός ο στόχος από την κυβέρνηση εστιάζουν σε τέσσερα σημεία:

  1. Τονίζεται η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης για να περιοριστούν τα ποσοστά της αποχής.  «Επειδή οι ευρωπαϊκές αποφάσεις καθορίζουν εν πολλοίς και την ελληνική καθημερινότητα, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.  Υπενθυμίζεται πως στις εθνικές εκλογές του Μαΐου το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 61,76 % αλλά τον Ιούνιο υποχώρησε στο 53,74%. Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου το ποσοστό συμμετοχής έπεσε ακόμα περισσότερο και ήταν 52,51%.
  2. Υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς το πρωί της Κυριακής οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με γαλάζια ψηφοδέλτια. Το κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πείσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος να φτάσουν μέχρι τις κάλπες και να μην πάνε παραλία, επειδή βλέπουν στις δημοσκοπήσεις μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ.. Επομένως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης και όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μπαράζ περιοδειών, ενώ μικτά κλιμάκια από υπουργούς και κομματικά στελέχη  όργωσαν τη χώρα.
  3. Δίνεται έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές κόμματα που κινούνται στα  δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά.Από την Πειραιώς βάζουν μπροστά μια ατζέντα που απευθύνεται σε ένα δεξιόστροφο κοινό και εστιάζουν στα όσα έχουν γίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως η αμυντική θωράκιση της χώρας το μεταναστευτικό και η ασφάλεια των πολιτών. Συνεχή είναι τα   πυρά προς κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και  μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «πατριώτες του καναπέ».
  4. Συνεχίζεται το φλερτ -και μέσω του tiκ tok -στις νεότερες ηλικίες, καθώς οι 20ρηδες στη μεγάλη  πλειοψηφία τους δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με τα κόμματα. Να σημειωθεί εδώ πως με βάση την ανάλυση των exit poll στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερη στη νεολαία, ωστόσο το 2023 έχει πιάσει την πρώτη θέση.

Για την προσέγγιση του συγκεκριμένου ακροατηρίου από το κυβερνών κόμμα έχουν ήδη δρομολογηθεί ή θα δρομολογηθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα. Μεταξύ άλλων βαρύτητα; δίνεται στο στεγαστικό πεδίο, στις αυξήσεις των μισθών (στόχος είναι κατώτατος μισθός 950 ευρώ το 2027) αλλά και στη λήψη μέτρων για τους νέους γονείς (π.χ. εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό)

Το τελικό «σπριντ» Μητσοτάκη

Μια ανάσα πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός πρόκειται να πραγματοποιήσει δύο τελευταίες προεκλογικές ομιλίες, όπου θα τονίσει για μια ακόμα φορά την κρισιμότητα των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Θεσσαλονίκη ενώ την Παρασκευή θα γίνει η προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα. Να σημειωθεί εδώ πως αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Γαλλία, όπου θα παρευρεθεί στην Διεθνή Επετειακή Τελετή για την συμπλήρωση 80 ετών από την απόβαση στην Νορμανδία.

Από την κυβέρνηση τονίζουν την ανάγκη να είναι η Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα και σημειώνουν πως γι αυτό και το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Παράλληλα υπογραμμίζουν πως οι ευρωεκλογές συνιστούν μία εθνική κάλπη και από την εθνική κάλπη βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα. Το μήνυμα δε που εκπέμπεται είναι πως οι πολίτες πρέπει να πουν «ναι» στη σταθερότητα και « όχι» στο λαϊκισμό και την αναβίωση των λεφτόδεντρων.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα