Πολιτική|05.06.2024 14:10

Πόθεν έσχες: Οργή για τους ισχυρισμούς του συνεργάτη του Κασσελάκη – Πυρ ομαδόν κατά του Οικονόμου

Newsroom

Οργισμένες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του Θανάση Οικονόμου, συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, περί «συνδιαλλαγών» πρώην στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του ελέγχου του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώην στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν οργισμένες επιθέσεις τόσο κατά του κ. Οικονόμου, όσο και κατά του κ. Κασσελάκη, την ώρα που η Νέα Αριστερά, κάνει λόγο για «λογικές Τραμπ».

Βούτσης: Όσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν

Αρχικά, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση με «πυρά» και κατά του κ. Οικονόμου και κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Δεν άκουσα και δεν με ενδιαφέρει να ακούσω τις διαβολές που συστηματικά εκτόξευαν όσοι μας κατηγορούσαν για το ότι δεν βάζαμε στις φυλακές πολιτικούς αντιπάλους, δεν μοιράζαμε τα 37 δις για να μας ψηφίσουν οι πολίτες, δεν ταυτιζόμασταν στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης με το τοξικό υπόδειγμα της πολιτικής όπως για την μη ίδρυση "κόκκινων" προπαγανδιστικών μίντια αλλά και για άλλα πολλά. Μόνο που τότε δεν περιλαμβάνανε τον σ. Αλέξη Τσίπρα ως συμμέτοχο στην αυτοϋπονόμευση», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

«Η λέξη ηγεμονία και η θεσμική προσήλωση ήταν πάντα ξένες σε όσους υποτιμούσαν την σκληρή πολιτική σύγκρουση, προκρίνοντας την προσωπική ανένδοτη δήθεν αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέντε χρόνια μετά όλοι έχουν καταλάβει ποια ήταν η σωστή άποψη απέναντι στην τοξικότητα και την καθεστωτική νοοτροπία που στήριξε την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Κατά τα άλλα είναι τοις πάσι γνωστό ότι η επιτροπή πόθεν έσχες αποτελείται από δικαστικούς κατά πλειοψηφία. Επίσης είναι γνωστό ότι δεν νοείται καμία παρέμβαση, πέραν του θεσμικού τους ρόλου, βεβαίως από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και από τους τότε πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής.

Αυτά προς ενημέρωση και του κ. Κασσελάκη που προφανώς δεν έχει καμία γνώση πάνω σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα», επισημαίνει και ντονίζει πως: «Όσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν. Όλοι και όλες κρινόμαστε και για τότε και για σήμερα».

Βαρεμένος: Αθλιότητες τα όσα είπε ο Οικονόμου

Και Γιώργος Βαρεμένος απάντησε στα όσα είπε ο Οικονόμου. «Προφανώς είναι πολύ διπρόσωπος. Όσα είπε είναι αθλιότητες και θα δώσει λόγο εκεί που πρέπει να δώσει», σημείωσε ο κ. Βαρεμένος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ACTION24, διευκρίνισε πως για σύντομο διάστημα ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες και σε έντονο ύφος κάλεσε τον κ.Οικονόμου να εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο συναλλαγή.

«Ο κ. Οικονόμου να πει συγκεκριμένα τι εννοεί. Εγώ βάδισα θεσμικά, αντιμετώπισα δύσκολες υποθέσεις. Στην πολιτική δεν παίζον όλα, εδώ φτάσαμε σε αδιανόητο στάδιο, να μας πει τι εννοεί με τον όρο συναλλαγή; Ο ίδιος μπορεί να ξέρει, να έχει πείρα από αυτά. Εγώ αποτιμώντας τον όρο βλέπω ότι έχει βαρύ φορτίο νομικό και αν υπάρχει δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση. Ο κ. Κασσελάκης να μας πει, εγώ δεν έχω να κάνω τίποτα με τον κ. Οικονόμου, να μας πει τι εννοεί ο κ. Οικονόμου»

Γιώργος Τσίπρας για Οικονόμου: Αν έχει κάτι συγκεκριμένο να το πει, όχι γενικότητες και εικασίες

Παράλληλα, ο Γιώργος Τσίπρας με  δηλώσεις του στον MEGA «άδειασε» τον Θανάση Οικονόμου λέγοντας:

«Αν έχει κάτι να πει, κάτι συγκεκριμένο να πει, ας το πει. Γενικότητες και εικασίες δεν προσφέρουν κάτι, παρότι έχει έχει ξαναϋπάρξει συζήτηση για τους ελέγχους των δηλώσεων πόθεν έσχες. Τα περί συναλλαγών είναι άλλου επιπέδου» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Ακόμη, έκανε λόγο για «ατυχή παρέμβαση για το παρελθόν παρότι ο ίδιος δεν ξέρω αν έγινε σε όλες τις περιπτώσεις σωστή δουλειά με τα πόθεν έσχες».

«Κατά καιρούς έχουν υπάρξει επιτροπές που δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος στην ερώτηση αν αυτό ισχύει για την επιτροπή Βαρεμένου απάντησε «δεν ξέρω αν έκανε σωστά τη δουλειά της για τα διάφορα πόθεν έσχες και όχι μόνο για τον κ. Μητσοτάκη».

«Όλα έγιναν σωστά επί Τσίπρα; Δεν έγιναν όλα σωστά» κατέληξε ο Γιώργος Τσίπρας.

Νέα Αριστερά: Το κόμμα Κασσελάκη υιοθετεί λογικές Τραμπ

«Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες και γίνεται φανερό το αδιέξοδο του lifestyle και της ταύτισης με στρατηγικές επιλογές της Δεξιάς όπως οι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, το κόμμα Κασσελάκη υιοθετεί ανοιχτά τακτικές Τραμπ: εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, απροκάλυπτα fake news, υπερωρίες της χωματερής του διαδικτύου», σημειώνει η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Οικονόμου και συνεχίζει:

«Χτες βράδυ η αθλιότητα άλλαξε πίστα. Στέλεχος και συνεργάτης του κ. Κασσελάκη  πέταξε λάσπη σε στελέχη της Νέας Αριστεράς και ανέβασε τον πήχη της χυδαιότητας, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ήρθε σε συνδιαλλαγή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Πόθεν Έσχες του».

«Ως εδώ με τον βούρκο! Ας γνωρίζουν ότι οι τραμπικές μέθοδοι δεν πρόκειται να πτοήσουν τη Νέα Αριστερά. Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει μια πολύ μακρά παράδοση αγώνων για να φοβηθεί τη λάσπη. Ο Κασσελάκης κατάφερε να κάνει λίγες μέρες πριν τις εκλογές την πιο βολική πάσα στην χρεοκοπημένη ΝΔ.  Αναδεικνύεται έτσι σε χρυσό χορηγό του συστήματος Μητσοτάκη», συνεχίζει η Νέα Αριστερά και προσθέτει:

«Στην προσπάθεια δημιουργίας ενός life style ΙΧ  κόμματος, ο κ. Κασσελάκης και τα στελέχη του προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και προσβάλουν με χυδαία ψέματα την αξιοπρέπεια χιλιάδων πολιτών με διαδρομή στην Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο,  ανεξαρτήτως των σημερινών επιλογών τους. Ως Νέα Αριστερά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στον βούρκο, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Σακελλαρίδης: Λάσπη και επαναλαμβανόμενες ανοησίες

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν και η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος κάνει λόγο για «λάσπη» και «επαναλαμβανόμενες ανοησίες».

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ο Σ. Κασσελάκης και τα στελέχη του πετάνε λάσπη στην Αριστερά για να σβήσουν τις φωτιές που άναψαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές με τις επαναλαμβανόμενες ανοησίες τους.

Χτες, στενός συνεργάτης του Κασσελάκη κατηγόρησε το Νίκο Βούτση ότι επί προεδρίας του στη Βουλή, η αρμόδια επιτροπή έκανε τα στραβά μάτια για το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη, μιλώντας μάλιστα για «συναλλαγές» στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα με τον Κ. Μητσοτάκη. Τα ίδια επανέλαβε υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος Κασσελάκη σήμερα το πρωί στο OPEN.

Τα ίδια διαδίδουν ανώνυμοι και επώνυμοι λογαριασμοί στα social media.

Χτες πάλι στη συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου, ο Σ. Κασσελάκης εκτόξευσε νέες ασυναρτησίες, για το ότι η Νέα Αριστερά τα έχει βρει με το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία την επόμενη μέρα.

Ειλικρινά δεν αξίζει στην Αριστερά αυτός ο κατήφορος. Ο κόσμος της Αριστεράς έχει ανάγκη να δώσει τις μάχες που έρχονται με αξιοπρέπεια, να στηρίξει την αλλαγή που χρειαζόμαστε με αγώνες, ήθος και ειλικρίνεια. Όχι με έναν νεόκοπο Μεσσία που χτυπά άδεια ντενεκεδάκια για να κάνει θόρυβο, μέσα από την λάσπη.

Έχει πραγματικά μία μοναδική ικανότητα αυτός ο άνθρωπος, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να δίνει εξηγήσεις για τις εκρηκτικές αυξήσεις της ΔΕΗ τον Ιούνιο (που στο πράσινο τιμολόγιο φτάνουν μέχρι και 70%), να ασχολούμαστε με τα εκατομμύρια του.

Την ώρα που ο Α. Γεωργιάδης θα έπρεπε να απολογείται για την απόλυτη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας, τα νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα που δεν έχουν αναισθησιολόγους, τα απογευματινά χειρουργεία, τις αυξήσεις στη συμμετοχή στις συνταγογραφήσεις και τις εξετάσεις, ο κ. Κασσελάκης επιδίωξε και κατάφερε να ασχολείται όλη η χώρα με τα σπίτια και τα supercars του.

Την ώρα που ο κ. Σκέρτσος απαντάει σε δημοσιογράφο ότι δεν ξέρει αν πληρώνεται ο Γκρίνμπεργκ (έλα μου ντε, γιατί να ξέρει μετά από 5 χρόνια αν πληρώνεται ο βασικός τους επικοινωνιολόγος;), ο δημόσιος διάλογος εξαντλείται στην αντιπαράθεση για το αν τα δάνεια του κ. Μητσοτάκη είναι καλύτερα από του κ. Κασσελάκη, ή το αντίστροφο. 

Πρόκειται για πραγματικό χάρισμα του Σ. Κασσελάκη, που τον καθιστά τον καλύτερο χορηγό του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Κασσελάκης και το επιτελείο του προσβάλλουν όχι μόνο την Αριστερά και την μακρά συνεισφορά της σε αυτόν τον τόπο, αλλά και κάθε αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα.

Όταν αποφάσισα να ενταχθώ στη Νέα Αριστερά, είχα πει πως "επιστρέφω σπίτι μου". Γιατί το πολιτικό μας σπίτι δεν είναι ούτε τα ντουβάρια, ούτε οι μαρκίζες στη βιτρίνα. Είναι οι ιδέες μας. Το ήθος μας. Ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόμαστε και συνυπάρχουμε με τους συμπολίτες μας. Εκεί που βρίσκουμε την αλληλεγγύη, τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια. Τις μέρες αυτές, νιώθω περισσότερο από ποτέ δικαιωμένος για την άποψη που είχα τότε εκφράσει.

Στις 9 Ιουνίου, δυναμώνουμε το σπίτι μας. Τη Νέα Αριστερά».

Γεωργιάδης: Χυδαίοι οι ισχυρισμοί του Οικονόμου

«Με τους ΣΥΡΙΖΑίους εγώ δεν βγάζω άκρη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως είναι «γελοία και χυδαία ιστορία» τα όσα δήλωσε ο Θανάσης Οικονόμου περί «συναλλαγής» πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια ελέγχου του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οι υπαινιγμοί του κ. Οικονόμου δεν βγάζουν νόημα», ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Action24.

Όπως είπε: «Κατηγορείται η Χριστοδουλοπούλου ότι διόρισε την κόρη της επί προεδρίας Βούτση και όχι επί ΝΔ και Τασούλα. Άρα αν έχει κάνει κάποια συναλλαγή με κάποιον είναι ο Βούτσης. Λένε, ότι ο τότε πρόεδρος της Βουλής με την τότε αντιπρόεδρο συνήψαν μια συμφωνία αρχειοθετήσεως των καταγγελιών περί πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τη συμφωνία αυτή ο πρόεδρος της Βουλής, Βούτσης, διόρισε την κόρη της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στη Βουλή και ο κ. Βούτσης πούλησε αυτή την εκδούλευση με κάποιο τρόπο, άγνωστο πώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ερχόταν να γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές. Όλο αυτό σας βγάζει κάποιο νόημα;».

«Λέει δηλαδή πρώην βουλευτής τους, σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ότι Βούτσης, Χριστοδουλοπούλου και Βαρεμένος τα πήραν από τον Μητσοτάκη για να συγκαλύψουν το πόθεν έσχες του. Η ιστορία του κ. Οικονόμου είναι γελοία και χυδαία ιστορία. Είμαι πολιτικά αντίπαλος και με τους 3 αλλά είναι έντιμοι. Ούτε κλέφτες είναι, ούτε συνωμοσιολόγοι, ούτε τίποτα» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά ότι «μια χαρά είχε ελεγχθεί το πόθεν έσχες Μητσοτάκη», ο υπουργός Υγείας είπε ότι εγείρεται ένα νέο ζήτημα σε σχέση με τους ισχυρισμούς Κασσελάκη. «Το πόθεν έσχες του Μητσοτάκη ελέγχθηκε επί τρία χρόνια 2016-2019 επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και επί πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό με το οποίο κατηγορεί τον Μητσοτάκη ο Κασσελάκης το έχει ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν λένε ότι Τσίπρας, Βαρεμένος και οι άλλοι ήθελαν να καθαρίσουν τον κ. Μητσοτάκη».

Οι ισχυρισμοί Οικονόμου

Με φόντο τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη λίστα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την περιουσιακή του κατάσταση, σε πάνελ σε βραδινή εκπομπή στο Action 24, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε  για τους μετέχοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής: «ο κ. Βαρεμένος ήταν, με πρόεδρο την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Μπορείτε λοιπόν να τους ερωτήσετε αν έκαναν έλεγχο και τι βρήκαν στον έλεγχο και κλείνω το θέμα αυτό. Σας λέω και ονόματα, ο κύριος Βαρεμένος και η κυρία Χριστοδουλοπούλου».

Τότε, ο κ. Οικονόμου σχολιάσε: «πως «μα η κυρία που λέτε (σ.σ. η Τασία Χριστοδουλοπούλου), απολογείται γιατί διόρισε την κόρη της. Τι ακριβώς μου λέτε; Αυτό έγινε. Την κόρη της και για αυτό δεν έβαλε την επόμενη φορά υποψήφια».

Όπως ήταν φυσικό, η εν λόγω αναφορά προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων: «Μα τι μπλέκετε τώρα, εγώ σας λέω για την Επιτροπή» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης με τον Θανάση Οικονόμου να επιμένει πως «υπάρχουν σκιές σε αυτούς τους ελέγχους. Ακούστε κύριε Κακλαμάνη. Προφανώς υπάρχουν σκιές σε αυτές τις Επιτροπές».

Ο ισχυρισμός του συνεργάτη του κ. Κασσελάκη προκάλεσε και την παρέμβαση του παρουσιαστή Σεραφείμ Κοτρώτσου, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Οικονόμου να διευκρινίσει τα όσα είπε. Να διευκρινίσει δηλαδή εάν «υπάρχουν σκιές στους ελέγχους που έγιναν τότε από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και τα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην συγκεκριμένη επιτροπή». Και ο κ. Οικονόμου απάντησε: «σας το λέω με σαφήνεια, γιατί υπήρξανε κάποιες ας το πω εντός εισαγωγικών συναλλαγές».

«Δηλαδή λέτε ότι ο κύριος Βαρεμένος και η Χριστοδουλοπούλου τα έπιασαν, για να βγάλουνε λάδι τον κύριο Μητσοτάκη» αντέδρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Τότε ο συνεργάτης του κ. Κασσελάκη συνέχισε λέγοντας:

«Σας λέω επί προχείρω ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν ξαναέβαλε υποψήφια την επόμενη σεζόν, γιατί διορίστηκε η κόρη της στη Βουλή και πλειάδα άλλων βουλευτών που συμμετείχαν στις επιτροπές και πιθανόν, πιθανολογώ, εικάζω ότι μπορεί να συμμετείχανε, για να αρχειοθετηθούν αυτές οι υποθέσεις».

Απαντώντας ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε: «Τι είναι αυτά που λέτε κύριε Οικονόμου, δηλαδή φτάνω στο σημείο να υπερασπίζομαι εγώ το Βαρεμένο;».

Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης συνέχισε: «Ξέρετε ποιος ήταν Πρόεδρος της Βουλής εκείνη την εποχή; Ο Νίκος Βούτσης και μου λέτε ότι κάτω από την Προεδρία του Νίκου Βούτση έγιναν αυτά τα πράγματα; Και δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά για το κόμμα σας;»

Πηγαίνοντας μερικά βήματα παραπάνω, ο κ. Οικονόμου άφησε αιχμές και για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, καθώς σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι ήταν σε γνώση του όλα αυτά, απάντησε «δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να υποκαταστήσω εγώ, αλλά όταν υπάρχουν γεγονότα ευλόγως θέτω και ερωτήματα, ερωτήματα θέτω».

Η παρέμβαση της Κεχαγιά

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λίγο μετά τα όσα είπε ο κ. Οικονόμου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στο ΚΟΝΤΡΑ, διαμήνυσε «δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη».

Επιτροπή Πόθεν ΈσχεςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςπόθεν έσχεςειδήσεις τώραΝίκος ΒούτσηςΝέα αριστεράΓιώργος Τσίπρας