Πολιτική|06.06.2024 06:55

Ευρωεκλογές 2024: Γιατί η παρέμβαση Βενιζέλου κρίνεται σημαντική - Ο παράγοντας «συσπείρωση» και το «όλον» ΠΑΣΟΚ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Λαλιώτης στήριξε εμμέσως τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν με επιστολή του αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και την UNESCO «η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα». Χθες ήταν η σειρά του πρώην Προέδρου του κόμματος, Ευάγγελου Βενιζέλου να δηλώσει πως «συμπορεύεται» με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, μολονότι εδώ και καιρό έχει λάβει αποστάσεις.

«Το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει και να υπάρχει ισχυρό και ενδυναμωμένο, όχι γιατί αυτό αφορά το ίδιο ή την ηγεσία του, που και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά γιατί αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα ως τέτοιο και την αντοχή της δημοκρατίας μας και τη δυνατότητα του κομματικού συστήματος να εκπροσωπεί την κοινωνία», είπε αρχικά και συμπέρανε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, θα μου επιτρέψετε να πω με την ευκαιρία αυτή, ένα υποστατό και ισχυρό ΠΑΣΟΚ και αυτό το λέω όχι απλώς ως υποχρέωση ιστορική και ηθική, αλλά και ως μία εκτίμηση αναλυτικού χαρακτήρα».

Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος βρέθηκε στη γραμμή Ανδρουλάκη ως προς το αν οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν την σταθερότητα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ότι την 9η Ιουνίου δεν κρίνεται η σταθερότητα, καθώς η ΝΔ έχει 185 βουλευτές. Ειδικότερα, τόνισε: «Περιμένουμε από τις εκλογές αυτές, οι οποίες είναι εκλογές όπως λέμε δεύτερης τάξης – εν πάση περιπτώσει δεν κρίνεται η σύνθεση της εθνικής Βουλής και η κυβέρνηση της χώρας, αλλά κρίνεται ο συσχετισμός των δυνάμεων, η καταγραφή του και η ερμηνεία του, που έχει και στοιχεία αυθαιρεσίας βεβαίως μέσα και πολλών υποθέσεων – να δούμε ποια είναι η πολιτική ζήτηση, η οποία προέρχεται από την ίδια την κοινωνία, διότι αυτό είναι κάτι που δεν μας έχει απασχολήσει. Τι θέλει η κοινωνία;».

Σημαντικό σημείο η συσπείρωση

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο παρεμβάσεις αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει «ενωμένο» προς τις ευρωεκλογές. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι η συσπείρωσή του βρίσκεται από καιρό στα ύψη. Για παράδειγμα στην πρόσφατη μέτρηση της Interview κατέγραψε την υψηλότερη συσπείρωση καταγράφει αγγίζοντας το 87%. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι στο κλίμα εσωστρέφειας που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα (με τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τα Μη Κρατικά και τα ομόφυλα ζευγάρια) να έχει μπει -τώρα που μπήκαμε στη τελική ευθεία- ένα τέλος.

ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛΝίκος Ανδρουλάκηςευρωεκλογές 2024Ευρωεκλογέςειδήσεις τώρα