Πολιτική|06.06.2024 06:15

Σάλος στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου - Δυσφορία στην Κουμουνδούρου, οργή στην Νέα Αριστερά

Νίκος Σβέρκος

Οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου, στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, προκάλεσαν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου άνοιξε και δεύτερο «μέτωπο», αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, ενώ άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ απέφευγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Οικονόμου μεταδίδοντας κλίμα αμηχανίας και προβληματισμού.

Συντονισμένη «γραμμή»

Ο Θανάσης Οικονόμου, που πληροφορίες τον φέρουν να διατηρεί γραφείο στον 7ο «προεδρικό» όροφο της Κουμουνδούρου, μίλησε το βράδυ της Τρίτης για «σκιές και συνδιαλλαγές» κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά Οικονόμου αφορούσε την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον Γιώργο Βαρεμένο, αλλά κατ’ επέκταση και τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, για τον οποίο απέφυγε να πει εάν όλα αυτά ήταν σε γνώση του.

Ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη εξαπολύοντας τέτοιες υπόνοιες, προκάλεσε αναστάτωση. Είχαν προηγηθεί άλλωστε και αντίστοιχες εκτιμήσεις περί «σκιών» από τη συχνότητα του «105,5 Στο Κόκκινο», του ραδιοφωνικού σταθμού που έχει στην ιδιοκτησία του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υποψήφια ευρωβουλευτής Δέσποινα Σίνου μίλησε και αυτή για «σκιές» (Open). Τα παραπάνω έδειξαν ότι οι φράσεις του Θανάση Οικονόμου δεν προέκυψαν από σφάλμα, αλλά επρόκειτο περί «γραμμής» που δημιούργησε η ηγεσία της Κουμουνδούρου ή κάποιο από τα κέντρα της.

Ο Νίκος Βούτσης τοποθετήθηκε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως αυτές οι διαβολές που ανέκαθεν εκτοξεύονταν κατά τότε στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνουν πλέον και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Βαρεμένος, δε, άφησε να εννοηθεί (Action24) ότι θα εξετάσει το εάν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Θανάση Οικονόμου.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, μιας και οι υπαινιγμοί αφορούν νυν στελέχη της Νέας Αριστεράς, μίλησε (Mega) για αθλιότητες, απέδωσε «Τραμπισμό» στον Στέφανο Κασσελάκη και επισήμανε ότι οι μέθοδοί του «δεν έχουν καμία σχέση με τις παραδόσεις και το ήθος της, με την αξία και την αγωνία του κόσμου της Αριστεράς».

Δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναταράξεις όμως διαπέρασαν και τη ραχοκοκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και οι δηλώσεις Οικονόμου αφορούσαν σε τελική ανάλυση τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επί της πρωθυπουργίας του, άλλωστε, τέτοια θέματα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης, ενώ η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που ψήφισε το νόμο περί απαγόρευσης επιχειρηματικής δραστηριότητας πολιτικών στελεχών στο εξωτερικό, που παραβίασε -όπως ο ίδιος παραδέχτηκε- ο Στέφανος Κασσελάκης.

Έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την οργή τους για τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου, καθώς «στο στόχαστρο της νυν ηγεσίας», όπως έλεγε ένα εξ αυτών, «μπαίνει πάλι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του». «Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, έχει επικρατήσει η λογική Πολάκη» έλεγε άλλο στέλεχος, σημειώνοντας ότι «ο Οικονόμου είναι πιθανόν να γίνει ο “Κατρούγκαλος” του 2024». Και ένα ακόμα έλεγε ειρωνικά ότι «πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε εκείνον που σκέφτηκε τρεις μέρες πριν τις εκλογές να ανοίξουμε μέτωπο με τη Νέα Αριστερά και όλο τον κόσμο που στήριξε τις κυβερνήσεις μας».

Διορθωτικά βήματα από την ηγεσία μετά τον σάλο

Το κακό κλίμα στην Κουμουνδούρου έγινε αντιληπτό και σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονταν σε ιδιωτικές συζητήσεις αμήχανα μπροστά στην νέα τροπή που πήρε η συζήτηση για τα «πόθεν έσχες». Όταν τους ετέθη το ζήτημα να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου, επισήμαιναν πως «κοιτάμε μπροστά, ζητάμε τα πόθεν έσχες του Μητσοτάκη για το 2022 και το 2023».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν άλλωστε και η μακροσκελής ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που έψεγε την κυβέρνηση επειδή απαλείφθηκε η διάταξη περί υποχρέωσης δήλωσης των μετρητών που διατηρούνται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην ίδια ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να καταθέσει το “πόθεν έσχες” του για το 2022 και το 2023, ώστε να δούμε πόσα έχουν γίνει σήμερα τα ακίνητά του».

Η Βούλα Κεχαγιά, πάντως, μετά από τον σάλο που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου, κληθείσα (Attica) να τις σχολιάσει αρκέστηκε να πει πως πρόκειται για ένα θέμα «που αφορά τις απόψεις του κυρίου Οικονόμου και ο καθένας εξ ημών κρίνεται για αυτά που λέει και υποστηρίζει». Με αυτόν τον τρόπο η Κουμουνδούρου θέλησε να κλείσει το όλο θέμα και να επιστρέψει στην αντιπαράθεση με την ΝΔ.]

ΣΥΡΙΖΑΝέα αριστεράπόθεν έσχεςΝίκος ΒούτσηςΕπιτροπή Πόθεν Έσχεςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης