Πολιτική|06.06.2024 16:18

Υποκλοπές: «Θα κινηθώ νομικά», διαμηνύει ο Ανδρουλάκης – Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης

Newsroom

Την έντονη αντίδραση Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε η απόφαση της ΑΔΑΕ να μην καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και την άρνηση της Υπηρεσίας να ενημερώσει την ανεξάρτητη αρχή για τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα εξαπολύουν πυρά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανδρουλάκης: Θα κινηθώ νομικά

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά για το ζήτημα:  «Θα κινηθώ εναντίον οποιουδήποτε αρνείται να εφαρμοστεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία λέει ότι πρέπει να μου δοθεί η τυπική αιτιολογία, προφανέστατα για να συνεχίσω τον νομικό μου αγώνα. Γιατί το αρνούνται; Διότι η τυπική δικαιολογία προφανώς είναι της πλάκας, αν υπάρχει. Η πραγματική λογική ήταν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και φοβούνται το ποινικό αποτέλεσμα. Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω θεσμικά. Καταλαβαίνω ότι ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά απέναντι στον δρόμο που έχουμε ακολουθήσει. Τελειώνουν οι εκλογές την Κυριακή. Έχουμε μπροστά μας ακόμα πολλά βήματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάλυση του κράτους δικαίου

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση της ΑΔΑΕ, σημειώνει πως η εν λόγω εξέλιξη αποδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό των υποκλοπών», «συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές προκειμένου να συγκαλύψει το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί».

Και στη σκληρή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν επιτρέπει στην ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει πλέον την αναλυτική ενημέρωση των θυμάτων των υποκλοπών για τους λόγους της παρακολούθησής τους. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει  χρόνο, παραπέμποντας τα θύματα των υποκλοπών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ζητήσουν εκ νέου την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Ουσιαστικά προσπαθεί να αποτρέψει το αναπόφευκτο».

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών είναι η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του. Και στην προσπάθεια αυτή έχει δείξει πως δεν διστάζει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών και να κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το Σύνταγμα. Πρόκειται ξεκάθαρα για κατάλυση του κράτους δικαίου».

Νέα Αριστερά: Θεσμικός κατήφορος

Έντονα αντέδρασε και η Νέα Αριστερά, που στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «επειδή οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές, οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με ευρωπαϊκό κράτος».

Η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο θεσμικός κατήφορος της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών συνεχίζεται. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών εχθές πρόσθεσε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της συγκάλυψης αποφασίζοντας να μην καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ ώστε να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση να μην ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους λόγους παρακολούθησής του».

Και σημειώνει ότι «πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, στηρίχθηκε στα μέλη που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Επειδή οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με ευρωπαϊκό κράτος. Την Κυριακή οι πολίτες θα αποθαρρύνουν τις αλαζονικές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ισοπεδώσει πλέον κάθε έννοια ισονομίας και κράτους δικαίου».

ΣΥΡΙΖΑΕΥΠΝέα αριστεράυποκλοπέςΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΑΔΑΕ