Πολιτική|07.06.2024 06:35

Ευρωεκλογές 2024 - Ανδρουλάκης: Με το βλέμμα στο κέντρο, στους αναποφάσιστους και στην αποχή

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δύο αστάθμητοι παράγοντες θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα κρίνουν την εκλογική μάχη, όχι ως προς το ποιος θα είναι πρώτος, αλλά ως προς τη δεύτερη θέση αλλά και τα ποσοστά των κομμάτων: τι τελικά θα επιλέξουν οι αναποφάσιστοι και πόσοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την αποχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι η χώρα οδεύει προς μια αποχή ρεκόρ, αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν να πάνε για… μπάνιο αντί για την κάλπη.

Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις

«Δεν είναι απαραίτητο ότι η αποχή θα ευνοήσει το πρώτο κόμμα», έλεγε πρόσφατα γνωστός δημοσκόπος, διότι ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτός που θα απέχει για παράδειγμα ψήφιζε ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας τις συσπειρώσεις θεωρούν ότι οι «διαρροές» δεν θα είναι τόσο μαζικές όσοι οι αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που τους κάνει να χαμογελούν. Άλλωστε, στην εκτίμηση του αποτελέσματος η ProRata καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 13.7% και το ΠΑΣΟΚ στο13.2% ενώ μάλιστα το ανώτατο όριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15,7 και του ΠΑΣΟΚ στο 15,3%.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Νίκος Ανδρουλάκης κοιτά προς τους ανθρώπους του κέντρου, οι οποίοι εν πολλοίς θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Marc η πολιτική τοποθέτηση όσων δεν έχουν ακόμα καταλήξει τι θα ψηφίσουν είναι στο κέντρο, με 19,4% και ακολουθεί η κεντροαριστερά με 15,4 και η Αριστερά με 14,2. Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το «παιχνίδι» της δεύτερης θέσης θα είναι ανοικτό, με δεδομένη την υποκαταγραφή του κόμματος στις μετρήσεις. Η δημοσκόπηση, ωστόσο, στη Κρήτη (σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης θα κλείσει την εκστρατεία με ομιλία στο Ηράκλειο) δίνει τον τόνο. Το ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με διαφορά 6,6 μονάδων από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ ενώ σημειώνει και τις μικρότερες απώλειες έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης έχοντας το βλέμμα στο κέντρο, «κοιτά» και την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς.  «Καλώ τα πρόσωπα της γενιάς μου και των μεγαλύτερων γενεών να ξαναφτιάξουμε το κοινό μας σπίτι, αλλά πάντα με πολιτικούς όρους. Δεν πρόκειται, όμως, να ξεκινήσω μία διαπραγμάτευση με ανθρώπους που ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχω καμία σχέση και θα είναι απολύτως αποτυχημένη.  Αλλά με ανθρώπους που έχουμε κοινές αγωνίες για να υπάρξει ένας πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, έχω δεσμευτεί», είπε χαρακτηριστικά χθες.

ειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚευρωεκλογές 2024δημοσκόπησηΕυρωεκλογές