Πολιτική|07.06.2024 07:12

Ευρωεκλογές 2024: Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στην τελευταία συγκέντρωση πριν τις κάλπες - Μάχη για την συσπείρωση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε το βράδυ, στην τελευταία συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις ευρωεκλογές. Το βασικό ζητούμενο είναι η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και θα τονίσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας. Από τη Νέα Δημοκρατία στόχος είναι να κινητοποιήσουν ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος, που μπορεί να έχει δυσαρεστηθεί από κάποιες κυβερνητικές επιλογές και παραμένει αναποφάσιστο.

Στη σημερινή ομιλία του στο Σύνταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει την διπλή σημασία των ευρωεκλογών:

Πρώτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ανάγκη να έχει η Ελλάδα ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. «Οι ευρωβουλευτές τους οποίους θα εκλέξουμε αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επηρεάσουν και τις δικές μας ζωές στην πατρίδα μας» υπογράμμισε πρόσφατα.

Αυτό που επισημαίνεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει διαφορετικές και πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές (Ουκρανία, Μέση Ανατολή κ.α.). Σημειώνεται δε πως θα ανοίξει η συζήτηση για κρίσιμη θέματα, όπως η αμυντική πολιτική, η αναμόρφωση της κοινής αγροτικής πολιτικής κ.α. Και υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, ενώ πυρά εκτοξεύονται προς την αντιπολίτευση πως δεν καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ευρωπαϊκά θέματα

Δεύτερον θα αναφερθεί στην ανάγκη να επιβεβαιωθεί ξανά η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό. Το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών πρέπει να είναι ένα μήνυμα επιτάχυνσης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων θα υπογραμμίσει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα θα καλέσει τους πολίτες να πουν « όχι» στο λαϊκισμό, στην τοξικότητα και στα λεφτόδεντρα.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός απόψε και στις κινήσεις που θα δρομολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Τέλος θα υπογραμμίσει εκ νέου ότι οι κάλπες το πρωί της 9ης Ιουνίου θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν με γαλάζια ψηφοδέλτια. Θα μιλήσει δε για εκλογές μεγάλης σημασίας και θα σημειώσει πως χρειάζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο παρά πέντε της κάλπης

Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πέριξ του 10% από την κυβέρνηση εντείνουν την προσπάθεια για να μιλήσουν στο συγκεκριμένο ακροατήριο. Με μεγάλο ζητούμενο να είναι η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και η αποφυγή διαρροών προς μικρότερα κόμματα.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Marc η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος είναι στο 71.9%, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό που φτάνει το 8.7% δηλώνει αναποφάσιστο. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Alco από το σύνολο των αναποφάσιστων το 9% είναι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 8% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το 7% μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης, το 6% μεταξύ ΝΔ και Πατριωτών και το 2% μεταξύ ΝΔ και Νίκης (οι υπόλοιποι ταλαντεύονται ανάμεσα σε άλλα κόμματα)

Στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα κινείται από 30,6% έως 35, 4% σύμφωνα με την Marc (με κεντρική τιμή το 33%) και από 29,5% έως 33,9% σύμφωνα με την Alco. Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής κομμάτων, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Prorata, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 32.4 % (κεντρική τιμή). Υπενθυμίζεται εδώ ότι από την Πειραιώς έχουν βάλει τον πήχη στο 33 %, ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία και στις τελευταίες ευρωεκλογές το 2019. Παράλληλα βέβαια στη μάχη των εντυπώσεων σημασία έχει και ποια θα είναι η απόσταση από το δεύτερο κόμμα

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα